Οι ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ μπορεί να συναντηθούν τη Δευτέρα, αν κριθεί απαραίτητο, για να μιλήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα, ακριβώς μετά τη Σύνοδο Κορυφής ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκαναν γνωστό σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Είναι μια πιθανότητα που εξετάζεται», δήλωσε μία από τις πηγές.

«Δεν αποκλείεται», είπε μια άλλη πηγή, διευκρινίζοντας ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιηθεί γραπτώς γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να προετοιμαστούν σχετικά.

Αυτή η ενδεχόμενη χωριστή σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 17 χωρών της νομισματικής ένωσης θα πραγματοποιηθεί, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27 χωρών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα από τις 15:00 ως τις 19:00, τοπική ώρα (16:00 ως 20:00 ώρα Ελλάδας).

Η ιδέα είναι να μπορέσουν να μιλήσουν, εφ όσον αυτό είναι απαραίτητο, για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που κατέχουν οι τράπεζες, έχουν μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται να δοθεί σύντομα μια έκθεση των δημόσιων πιστωτών της Ελλάδας, της τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), για την ανησυχητική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Αθήνα.

Ωστόσο, τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε, μεταξύ άλλων και λόγω της πολεμικής που προκαλεί η πραγματοποίηση χωριστών συνόδων μόνον των χωρών της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, από γερμανική κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, έγινε σήμερα γνωστό πως οι ηγέτες της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της Ιταλίας Μάριο Μόντι, θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι τρεις θα συναντηθούν «για μισή ώρα» ώστε να «συντονίσουν τις θέσεις στη σύνοδο» που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά, εξήγησε η πηγή αυτή.

«Δεν θα συζητήσουμε παρά μόνον ό,τι είναι στην ημερήσια διάταξη» της συνόδου, πρόσθεσε η πηγή, δηλαδή κυρίως τα μέσα για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ.

Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών των τριών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.