«Τα capital controls έχουν τη θέση ενός δημόσιου αγαθού, διότι δεν επιβλήθηκαν από καπρίτσιο αλλά για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων και για τη διαφύλαξη της χρηματοδοτικής ευστάθειας της χώρας και η ασφαλιστική αγορά πρέπει να το εμπεδώσει αυτό». Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου της ένωσης Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου ο οποίος είπε ότι «τα capital controls έχουν μεγαλύτερο κόστος από όφελος».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ειδικά αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών που σχετίζονται με τα capital controls μπορούν να κατατίθενται για να συζητηθούν στην επιτροπή συναλλαγών.

«Πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία κράτους και ασφαλιστικής αγοράς» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο διείσδυσης της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας.

«Η «Φερεγγυότητα 2» εξασφαλίζει καλύτερα τη θέση των ασφαλιστικών εταιρειών και την προστασία των ασφαλισμένων» κατέληξε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «κεφάλαια και κίνδυνος πάνε μαζί γι αυτό είμαστε εδώ ώστε ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας ασφάλισης να λειτουργούν με ασφάλεια και να καλύπτουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν».

ΕΑΕΕ

Από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ο πρόεδρος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ανέφερε ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η κοινωνία πρέπει να κάνει τις επιλογές της για το επίπεδο ζωής της στο μέλλον και οι επιλογές αυτές πρέπει να είναι πολύ διαφορετικές από το παρελθόν αλλά στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μόνο μέσω του πρώτου πυλώνα ασφάλισης δηλαδή μόνο με κρατική συμμετοχή δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο ασφαλιστικό η Ελλάδα και είπε ότι «ενώ 23 από τις 29 χώρες της ΕΕ έχουν λειτουργούντα συστήματα στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, με κάνει να αναρωτιέμαι αν η εμμονή στον πρώτο πυλώνα είναι ιδεολογικός προσανατολισμός ή ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ ο ρόλος της σε όλο τον κόσμο είναι συμπληρωματικός όπου και όποτε δεν επαρκούν ή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια».

Ακόμη ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής εφόσον ο κλάδος διαχειρίζεται κεφάλαια 12 δισ. ευρώ και ο μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας είναι εδώ, λοιπόν, αν ψάχνει η κυβέρνηση…» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον κλάδο ασφάλισης υγείας είπε ότι άλλες χώρες της ΕΕ μοιράζουν το βάρος με μοντέλα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως στο Βέλγιο, τη Γαλλία ή στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα ενώ έχουν εξαγγελθεί προσπάθειες συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχει γίνει τίποτα.

Για την ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές αν και είμαστε σεισμογενής χώρα και το κράτος – μη έχοντας κάνει άλλη πρόβλεψη υποχρεώνεται να πληρώνει τεράστια ποσά στους πληγέντες- επίσης δεν υπάρχει στρατηγική πολιτική. Όπως είπε, οι περισσότερες χώρες έχουν επιβάλλει την ασφάλιση για την κατοικία από φυσικές καταστροφές και η υποχρεωτικότητα, μάλιστα, θα μείωνε το ασφάλιστρο λόγω του πλήθους των ασφαλίσεων. Παρά ταύτα, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είναι μόνο το 10% των κτηρίων ασφαλισμένο και αν δεν είχαν ασφαλιστεί τα δημόσια κτίρια θα ήταν μόνο 2-3% τα ασφαλισμένα κτίρια στη χώρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Ανασφάλιστα οχήματα

Τα ανασφάλιστα οχήματα είναι περίπου 1 εκατ. και τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους 26 εκατ. ευρώ και σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται κέρδη από τις ασφαλιστικές ή φόρους, συνέχισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Στις άλλες χώρες της ΕΕ εντοπίζονται ηλεκτρονικά τα ανασφάλιστα αλλά και στη χώρα μας έχουμε πλέον την τεχνική λύση και είναι θέμα κοινωνικού κόστους να δοθεί λύση στο θέμα αυτό καθώς να βρεθεί λύση και το επικουρικό ταμείο το οποίο έχει αρνητική θέση και επιβαρύνεται από αυτή την κατάσταση των ανασφάλιστων οχημάτων.

Από την αντιπολίτευση ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ των δύσκολων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα δίνουν προοπτική στην οικονομία.

Τέλος στην εκδήλωση βραβεύτηκε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το κοινωνικό της έργο.