Η μείωση του κόστους εργασίας με τις ανάλογες διευθετήσεις των εργασιακών σχέσεων και τα έσοδα των Ταμείων, θα τεθούν επί τάπητος στις σημερινές συναντήσεις των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της «τρόικας» στο Υπουργείο Εργασίας με τα στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εργασίας.

Στις συναντήσεις αυτές εξετάζεται η πορεία της υλοποίησης των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη της «τρόικας» τον Ιανουάριο.

Το κλιμάκιο αναμένεται να ασκήσει πίεση για περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις στα θέματα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ατομικών συμβάσεων, κυρίως των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ σε δεύτερο πλάνο αναμένεται να περάσει το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων το οποίο στην προηγούμενη επίσκεψη είχε την τιμητική του εξαιτίας των επιφυλάξεων που είχε διατυπώσει το ΣΕΠΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ.

Τα στελέχη της «τρόικας» εκφράζουν πάντως επιφυλάξεις ως προς τους οικονομικούς στόχους του υπουργείου Εργασίας στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012- 2015.

Το υπουργείο Εργασίας ευελπιστεί να συμβάλλει στο πρόγραμμα με 7,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 δισ. θα προέλθουν από περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής σπατάλης, ενώ τα υπόλοιπα 4,5 δισ. από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, για την οποία έχει τεθεί στόχος να μειωθεί από το 26% στο 12% και της εισφοροδιαφυγής. Παράλληλα, το υπουργείο στοχεύει σε αύξηση εσόδων αύξηση των εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών.

Οι ελεγκτές θέτουν θέμα αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς ο αριθμός των επιθεωρητών εργασίας που διαθέτει το ΣΕΠΕ είναι μικρός σε αναλογία με το εργατικό δυναμικό της χώρας, δεν υπάρχει ενιαίος ελεγκτικός μηχανισμός και δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση των μηχανισμών μεταξύ τους.

Παράλληλα, θα εξεταστεί και η πορεία του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν έχει ολοκληρωθεί με την ένταξη σε αυτό όλων των Ταμείων και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αν και η μερική του εφαρμογή επέφερε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 850 εκατ. το 2010

Η τρόικα θα ζητήσει επίσης, να ενημερωθεί για το προσχέδιο τελικής έκθεσης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής το οποίο αφορά στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις δαπανών των επικουρικών ταμείων έως το 2060. Πληροφορίες αναφέρουν πως έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες των δύο μεγάλων επικουρικών ταμείων ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και ΤΕΑΔΥ τα οποία καλύπτουν 1.800.000 ασφαλισμένους. Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πάντως ότι οι μελέτες για τα Επικουρικά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου οπότε και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο». Πρόκειται για Ταμεία όπως τα επικουρικά των τραπεζών, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ΟΤΕ, των υπαλλήλων της ΕΤΒΑ και των ΕΛ.ΤΑ., της ΕΤΒΑ, ο τομέας πρόνοιας των αστυνομικών, των πυροσβεστών του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.