Οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι, γιατί διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα δακτύλιος γύρω από έναν πλανήτη νάνο, ο οποίος όχι μόνο εντοπίζεται δύσκολα, αλλά και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να απουσιάζει. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως έχει «δαχτυλίδι παρόμοιο με εκείνο του Κρόνου», όμως δεν είναι ορατό από τα τηλεσκόπια, ενώ για να παρατηρηθεί χρειάζεται να έχει «σωστό φωτισμό».

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, Bruno Morgado, έκανε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature και αναφέρεται τον πλανήτη νάνο Quaoar, ένα πλανητικό σώμα διαμέτρου περίπου 700 μιλίων που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων μιλίων.

Κανονικά προφέρεται KWA-wahr και το όνομα του προέρχεται από τον Θεό των ιθαγενών Tongva που κατοικούσαν στην περιοχή του Λος Άντζελες. Ο μικρός πλανήτης έχει λιγότερο από τη μισή διάμετρο του Πλούτωνα και περίπου το ένα τρίτο της διαμέτρου του Φεγγαριού της Γης.

Οι ειδικοί το περιγράφουν ως μια «σταγόνα» στον γαλαξία και αναφέρουν πως έχει ένα Φεγγάρι που ονομάζεται Weywot, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο στη ζώνη Kuiper, μια περιοχή πέρα από τον Ποσειδώνα που περιλαμβάνει τον Πλούτωνα. Μέχρι στιγμής, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ελάχιστα, όμως μια τυχαία παρατήρηση, έχει εγείρει πολλά ερωτήματα.

Ανομοιόμορφος δακτύλιος και η θέση των αστεριών

Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει τον Quaoar, όμως δεν είχαν εντοπίσει την ύπαρξη δακτυλίου. Εντούτοις, το διάστημα 2018-2021 ο πλανήτης πέρασε μπροστά από τέσσερα αστέρια και οι αστρονόμοι στη Γη παρατήρησαν τη σκιά των εκλείψεων, γνωστές και ως αστρικές αποκρύψεις. Ωστόσο, εντόπισαν κάποια μείωση του φωτός των αστεριών. Τότε, αποκαλύφθηκε ένα δαχτυλίδι που έκρυβε μέρος από το φως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συγκεκριμένος δακτύλιος είναι ανομοιόμορφος και σε μερικά σημεία φαίνεται πολύ λεπτός σε πλάτος, ενώ σε άλλα μοιάζει σαν να διαχέεται σε εκατοντάδες μίλια.

Μάλιστα, τονίζουν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει, γιατί τα σωματίδια κανονικά θα έπρεπε να είχαν συγχωνευθεί σε ένα Φεγγάρι σε βάθος 10 ή 20 ετών. «Τα σωματίδια του, εάν συλλέγονταν, θα σχημάτιζαν ένα φεγγάρι πλάτους περίπου τριών μιλίων», είπε ο χαρακτηριστικά ο Morgado.

Το μέγεθος του πλανήτη νάνου Quaoar σε σχέση με άλλα ουράνια σώματα

Τι σημαίνει αυτό

«Πραγματικά δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Θα πρέπει το δούμε ξανά και να κατανοήσουμε καλύτερα πώς σχηματίζονται οι δορυφόροι», είπε ο καθηγητής Bruno Morgado. Ο Richard G. French, ομότιμος καθηγητής αστροφυσικής στο Wellesley College της Μασαχουσέτης, αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο συσσωρεύονται τα σωματίδια στον δακτύλιο, είναι το αρχικό βήμα για τον σχηματισμό πλανητών.

Σε περίπτωση λοιπόν, που διαπιστωθεί επίσημα ότι η ύπαρξη του δακτυλιδιού στον Quaoar δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία που είναι ήδη γνωστά, τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι πλανήτες, κάτι που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στις επιστημονικές έρευνες.

Ο πλανήτης νάνος Quaoar με τον δακτύλιο που τον περιβάλει

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο δακτύλιος δημιουργήθηκε, επειδή το Φεγγάρι Weywot δημιούργησε βαρυτικές διαταραχές που εμπόδισαν τα σωματίδια του δακτυλίου να συσσωρευτούν σε άλλο φεγγάρι. Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, έκαναν τα σωματίδια πιο δυναμικά και μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες να κολλήσουν μεταξύ τους, ώστε να σχηματιστεί ένας άλλος πλανήτης. Εντούτοις, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ακόμη και το μυστήριο παραμένει.