Ήταν μια τιμή στην καριέρα του που ο αγαπημένος ηθοποιός Τζεφ Ντάνιελς πιθανότατα δεν πίστευε ότι επρόκειτο να του απονεμηθεί. Ο διάσημος ηθοποιός, μουσικός και παραγωγός την Τετάρτη χάραξε τον δρόμο του στην ιστορία εμπνέοντας το όνομα ενός πολύ ιδιαίτερου είδους σκουληκιών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Το παράσιτο – που τώρα ονομάζεται «Tarantobelus jeffdanielsi» – σκοτώνει τις ταραντούλες, όπως έκανε ο Ντάνιελς στο καλτ κλασικό φιλμ Arachnophobia του 1990. (σσ. σε αντίθεση με τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα συνονόματο του, ο Ντάνιελς δεν σκότωσε στην πραγματικότητα καμία αράχνη. Φέρεται ότι κανένα αραχνοειδές δεν τραυματίστηκε στο πλατό).

Το ότι πήρες το όνομά σου από ένα αυτογονιμοποιούμενο ερμαφρόδιτο σκουλήκι που ζει για περίπου 11 ημέρες σε ένα εργαστήριο είναι μια «διάκριση που κανένας άλλος άνθρωπος του θεάματος δεν μπορεί να έχει», ανέφερε ένα δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαιντ.

Μία αράχνη ταραντούλα

Πώς αντέδρασε ο ηθοποιός στην τιμή

Το Tarantobelus jeffdanielsi είναι μόνο ένα από τα περισσότερα από 25.000 είδη νηματωδών – γνωστά και ως στρογγυλά σκουλήκια – που έχουν ανακαλυφθεί και ονομαστεί. Τα παράσιτα, που θεωρούνται «από τα πιο άφθονα ζώα στη Γη», σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Britannica, μπορούν να βρεθούν σε φυτά, σε βύνη μπύρας, ακόμη και βαθιά μέσα στον φλοιό της Γης. Το Tarantobelus jeffdanielsi είναι το μόνο που σκοτώνει τις ταραντούλες.

Τα σκουλήκια κατοικούν στο στόμα των αραχνών και επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους με περίεργους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του να τις κάνουν να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Επίσης, επηρεάζουν και αναστέλλουν τη χρήση των κυνόδοντών της από την αράχνη.

«Ο χαρακτήρας του στην ταινία είναι ένας δολοφόνος αράχνης, που είναι ακριβώς αυτό που είναι αυτοί οι νηματώδεις», είπε ο παρασιτολόγος στο UC Riverside Adler Dillman του Ντάνιελς. Ο Dillman, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανακάλυψε το Jeffdanielsi, ενημερώθηκε αρχικά όταν έλαβε κλήση από έναν χονδρέμπορο εκτροφέα ταραντούλας που έχασε τις αράχνες του από μια περίεργη ασθένεια το 2019.

Ο Ντάνιελς έχει εκφράσει την εκτίμησή του για την τιμή. «Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι ένα νέο είδος σκουληκιού είχε πάρει το όνομά μου, σκέφτηκα: “Γιατί; Υπάρχει ομοιότητα;” είπε απαντώντας στο UCR. Πρόσθεσε ότι το όνομα τον έκανε να χαμογελάσει, «Και φυσικά, στο Χόλιγουντ, δεν τα έχεις κατάφερει στα αλήθεια μέχρι να αναγνωριστείς από εκείνους στον τομέα της παρασιτολογίας».