Καταστρέφεται το μοναδικής ομορφιάς κεδροδάσος της Νάξου εξαιτίας ενός σπάνιου μύκητα

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να μην καταστεί ολοκληρωτική η καταστροφή


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21:50
19/11/2020
Καταστρέφεται το μοναδικής ομορφιάς κεδροδάσος της Νάξου εξαιτίας ενός σπάνιου μύκητα
7
loading

Ανησυχητικά είναι όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο φημισμένο κεδροδάσος της Νάξου στο Αλυκό και το Πυργάκι. Τα δέντρα έχουν προσβληθεί από μια ασθένεια και ξεραίνονται αφού πρώτα αλλάξουν χρώμα από πράσινο σε κοκκινωπό.

Όπως φαίνεται και από το φωτορεπορτάζ, άλλα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα εν μέρει, κυρίως σε σημεία κοντά στον κεντρικό δρόμο.

Οι κάτοικοι δικαίως αγωνιούν για το μέλλον του μοναδικής ομορφιάς δάσους τους και ζητούν να λάβει άμεσα μέτρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, πριν να είναι πολύ αργά. Σύμφωνα με τους δασολόγους, οι κέδροι έχουν χτυπηθεί όπως όλα δείχνουν, από τον σπάνιο μύκητα Phomopsis juniperovora, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στον νότιο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σίγουρα προϋπήρχε εδώ και καιρό, απλώς στα πρώτα στάδια δεν γίνεται αντιληπτή η δράση του - εν προκειμένω τα πρώτα σημάδια παρατηρήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αρκετά δέντρα έχουν καταστραφεί ήδη και χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις ώστε να μην εξαπλωθεί η αρρώστια καταστρέφοντας το δάσος.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει τώρα είναι να κοπούν όλα τα «άρρωστα» δέντρα ή τα μολυσμένα τμήματα αυτών και να καούν προκειμένου να αναχαιτισθεί η ασθένεια, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη. Παράλληλα ενδείκνυται ο ψεκασμός για την καταπολέμηση του μύκητα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει το προσεχές διάστημα να βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το δασονομείο, το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του επαρχείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Παράλληλα ο δήμος, το πλαίσιο της βέλτιστης αντιμετώπισης του προβλήματος, παρακαλεί τους ιδιοκτήτες, στα οικόπεδα των οποίων υπάρχουν προσβεβλημένα δέντρα, να επικοινωνούν με το Δασονομείο Νάξου, στο τηλέφωνο 22850 25089, για ενημέρωση και περαιτέρω οδηγίες.

Από τον ίδιο μύκητα είχαν προβληθεί πριν από έξι χρόνια και οι κέδροι στη γειτονική Πάρο και δη σε περιοχή απέναντι από την Αγία Άννα, άρα δεν είναι απίθανο να μεταφέρθηκε με τον αέρα από το ένα νησί στο άλλο - μιλάμε για μια απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Μέγας γκαντέμης

  Κούλης. Η καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας.

 2. avatar Νικοκας

  Ναι όπως σωσανε και το φοινικοδασος στο. Λαύριο που απλά περίμεναν να μάραθου ολα

 3. avatar Giorgis

  To θέμα είναι να αποστειρώνονται τα εργαλεία και τα μηχανήματα κοπής για να μην μεταφέρεται ο μύκητας από μια περιοχή σε άλλη.

 4. avatar Κεδρες

  Αυτός ο μύκητας δέν εξουδετερώνεται μέ ψεκασμούς; Κάντε τήν μεγάλη ανακάλυψη και προχωρήστε στή εξολόθρευση του νά σώσουμε τίς ομορφιές πού υπάρχουν στά δάση μας.

 5. avatar Η κεδρος

  Άρκευθος, φυτό τής οικογένειας τών πευκιδών. Ευδοκιμεί σέ όλα τά βουνά τής χώρας και στά ψηλά και στά χαμηλά. Ανήκει στήν οικογένεια τών κωνοφόρων. Είναι δέντρο αειθαλές αλλά και θάμνος και δεντράκι. Από τό ξύλο του πού δέ σαπίζει κατασκευάζουν σκεύη κουτιά μολύβια. Μέ κέδρο αναδασώνονται τά άγονα εδάφη στά οποία δέν ευδοκιμούν άλλα δασικά δέντρα. Τά είδη : Κέδρος τού Λιβάνου , Κέδρος η ατλαντική , Κέδρος η ντεοντάρα.

 6. avatar Λογοκρισία

  Hello!

 7. avatar Γκαντεμόσαυρος Κούλης

  Με το γκαντέμη που μας φορτώσατε έρχεται η καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει