Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία γνωστοποίησε σήμερα ότι σταμάτησε την λειτουργία του συστήματος καθαρισμού ραδιενεργού ύδατος ALPS, το οποίο είχε μόλις θέσει σε λειτουργία, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η Tokyo Electric Power (Tepco) εντόπισε χθες το βράδυ την ύπαρξη ενός προβλήματος στη ροή σε μια αντλία αυτού του προχωρημένου συστήματος επεξεργασίας υγρών, το οποίο μπορεί να φιλτράρει 62 ραδιενεργά στοιχεία.

Η Tepco έθεσε εκ νέου δοκιμαστικά σε λειτουργία μια μονάδα ALPS χθες στις 00:04 τοπική ώρα (18:04 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης), αλλά στην συνέχεια αναγκάστηκε να σταματήσει την λειτουργία της στις 22:37 τοπική ώρα την ίδια ημέρα (16:37 ώρα Ελλάδος της Παρασκευής) χωρίς προς το παρόν να έχει εντοπίσει τα ακριβή αίτια αυτής της βλάβης.

Στο μεταξύ 100 τόννοι ραδιενεργού ύδατος υποβλήθηκαν σε επεξεργασία, το οποίο είναι μια πολύ μικρή ποσότητα σε σύγκριση με τους 400.000 τόννους που έχουν αποθηκευτεί σε δεξαμενές ή συσσωρευτεί στα υπόγεια του πυρηνικού συγκροτήματος, το οποίο καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου του 2011.

Η συσκευή ALPS είχε δοκιμαστεί ξανά τον Μάρτιο, αλλά τα αποτελέσματα της λειτουργίας της τότε δεν ήταν απολύτως ικανοποιητικά. Γι’αυτό είχε διακοπεί η λειτουργία της για αρκετούς μήνες ώστε να διορθωθεί ό,τι δεν λειτουργούσε σωστά.

Μία μόνον από τις τρεις υπάρχουσες μονάδες ξανατέθηκε χθες σε λειτουργία, ενώ οι άλλες αναμένεται να τεθούν εντός μερικών εβδομάδων.

Η ALPS αποτελεί έναν από τα σημαντικούς μηχανισμούς της στρατηγικής της Tepco για τον καθαρισμό των εκατοντάδων χιλιάδων τόννων ύδατος του σταθμού, μια ποσότητα η οποία αυξάνεται μέρα με την ημέρα και δεν θα μπορεί να αποθηκεύεται επ’αόριστον, πόσο μάλλον την ώρα που οι δεξαμενές που χρησιμοποιούνται δεν είναι αξιόπιστες.

Η διαρροή που σημειώθηκε πρόσφατα σε μία από αυτές δημιούργησε αμφιβολίες και για τις υπόλοιπες 300 του ιδίου είδους.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για το πρόβλημα που θέτει το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα, ο πρόεδρος της Tepco Ναόμι Χιρόζε δήλωσε ότι θέλει να καταστεί δυνατός ο καθαρισμός του ύδατος που υπάρχει στις δεξαμενές ως το τέλος του Μαρτίου του 2015.