Ερευνητές του Queens University στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας κατέληξαν σε μια αναπάντεχη ανακάλυψη.

Πως η ανθρώπινη ηχορύπανση, από τους αυτοκινητοδρόμους, τα αεροπλάνα μέχρι και τα σόναρ, μεταμορφώνουν το ηχητικό περιβάλλον της Γης και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αμφίβιων, των πουλιών, των ψαριών, των θηλαστικών και των ερπετών.

Η ανθρωπογενής ηχορύπανση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, μας λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Biology Letters».

Το ίδιο επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, πως η ηχορύπανση είναι ένα «τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα υγείας» που απειλεί «την ευημερία των ανθρώπινων πληθυσμών» και «καταστρέφει την υγεία της άγριας ζωής σε στεριά και θάλασσα».

Και η ερευνητική εμπειρία είναι εδώ καταλύτης, καθώς πολλά ζώα σταματούν ακόμα και να τρέφονται μέσα σε περιβάλλοντα υψηλού θορύβου, όπως οι φώκιες, οι φάλαινες και τα δελφίνια. Αλλά και τα πουλιά τρέχουν να γλιτώσουν από τον ανθρωπογενή θόρυβο, εμφανίζοντας ακόμα και συμπτώματα άγχους.

Η πρόσφατη μελέτη αναγνώρισε κάπου 500 τρόπους επηρεασμού της ζωής 100 ειδών, βρίσκοντας «ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η ηχορύπανση επηρεάζει και τις 7 ομάδες ζωικών ειδών … Ο θόρυβος πρέπει να θεωρείται παγκόσμιος παράγοντας μόλυνσης και πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές για να προστατεύσουμε τα ζώα»…