Σαρκοφάγο φυτό καταβροχθίζει το θύμα του

Βίντεο με τα «θαυματουργά» πλοκάμια του «Drosera glanduligera»


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
6:46
07/10/2012
Σαρκοφάγο φυτό καταβροχθίζει το θύμα του
1
loading

Τις εντυπώσεις έχει κλέψει το μικρό σαρκοφάγο φυτό «Drosera glanduligera», που φύεται στη νότια Αυστραλία και αιχμαλωτίζει τα θύματά του σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Τα φύλλα του φέρουν στις άκρες τους μακριά τριχίδια που μοιάζουν με πλοκάμια.

Όταν το έντομο πλησιάσει, τα πλοκάμια το παγιδεύουν και το μεταφέρουν στο κέντρο του φύλλου.

Εκεί το παραλαμβάνουν άλλα τριχίδια, καλυμμένα με κολλώδη ουσία, τα οποία βοηθούν το φυτό να καταπιεί το έντομο και να το χωνέψει.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 400 χιλιοστά του δευτερόλεπτου.

Τη σχετική μελέτη δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE Γερμανοί ερευνητές που μελέτησαν το σαρκοφάγο φυτό σε ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο. Οι επιστήμονες αρχικά τάιζαν το φυτό με τροφή για ψάρια και, όταν μεγάλωσε, με νεκρές μύγες.

Όταν το φυτό ήταν πλέον ώριμο, βιντεοσκόπησαν πώς αντιδρούσε στις επισκέψεις των εντόμων, ενώ μελέτησαν τα «θαυματουργά» πλοκάμια του στο μικροσκόπιο.Πηγή: econews.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ineth

    όμορφο αλλά υπάρχουν δεκάδες γνωστά σαρκοφάγα φυτά. Το πιο γνωστό είναι η μυγοπαγίδα της αφροδίτης. Veνus flytrap. Υπάρχουν και αρκετά που το πράτουν με παθητικούς τρόπους όπως το να σχηματίζουν μεγάλα χωνιά που γεμίζουν με νερό της βροχής. Ακόμα και θηλαστικά που πέφτουν εκεί μέσα αποσυντίθεντε έπειτα από πνιγμό και το φυτό ρουφά μέσω των τοιχομάτων τις ουσίες.
    Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι ένα είδος υδρόβιας άλγης που έχει έναν μηχανισμό σαν καμάκι και η ταχύτητά του για να το εκτοξέυσει ενάντια σε μικρά καρκινοειδη ξεπερνά σε ταχύτητα οτιδήποτε μπορεί να φτιάξει άνθρωπος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει