Στις πολυπληθείς παραγκουπόλεις του Lagos στη Νιγηρία, ανεπεξέργαστα λύματα «ανακατεύονται» με το χαοτικό δίκτυο αγωγών ύδρευσης της πόλης.

Όσοι δε μπορούν να πληρώσουν για να έχουν τη δική τους γεώτρηση, ή για να αγοράσουν νερό από κάποιον πωλητή δεν το ρισκάρουν και… δεν ανοίγουν τις βρύσες τους! Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις προτιμούν απλά να… διψάσουν!

Αυτά αναφέρει ο Olatunbosun Obayomi, ένας μικροβιολόγος και εφευρέτης από την περιοχή, ο οποίος έχει ζήσει εκεί όλη του τη ζωή.

Τώρα ο Obayomi ισχυρίζεται ότι έχει βρει μια λύση, που όχι μόνο θα αντιμετωπίσει τα θέματα υγιεινής στις παραγκουπόλεις, αλλά και που θα δημιουργήσει δωρεάν, «καθαρή» ενέργεια.

«Με ένα φτηνές σηπτικές δεξαμενές τα οικιακά λήμματα μπορούν να μετατραπούν σε βιοαέριο» λέει ο 29χρονος ερευνητής.

«Η ιδέα της μετατροπής των λημμάτων σε ενέργεια υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Η δική μου καινοτομία έχει να κάνει με την εφαρμογή της χημείας και τη χρησιμοποίηση των πόρων που ήδη έχουμε» προσθέτει.

Τα περισσότερα σπίτια στο Lagos αποθέτουν τα απόβλητα σε σηπτικές δεξαμενές που βρίσκονται στο έδαφος. Εκεί αυτά αποσυντίθεται σε δηλητηριώδεις ενώσεις, προτού διηθηθούν από ειδικά οχήματα και αποτεθούν σε κοντινές λίμνες.

Η δική του προσέγγιση δεν έχει να κάνει με μια ολική αναμόρφωση του συστήματος αποβλήτων της Νιγηρίας, αλλά στη χρησιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων δεξαμενών και τον εξοπλισμό τους με έξτρα σωλήνες που θα «αφαιρούν» το οξυγόνο από τη διαδικασία αποσύνθεσης.

«Όταν τα περιττώματα αποσυντίθεται με οξυγόνο, δημιουργείται ένα άχρηστο, άκαυστο μίγμα που “κουβαλά” πολλές ασθένειες. Αλλά χωρίς οξυγόνο, τα μικρόβια πεθαίνουν και το μείγμα παράγει καύσιμο αέριο» λέει ο ίδιος.

Το βιοαέριο, μίγμα διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, μπορεί να αποθηκευτεί σε υπόγειους θαλάμους και να χρησιμοποιηθεί για τις ηλεκτρικές συσκευές, για τη θέρμανση των σπιτιών ή ακόμη και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδρύτρια του οργανισμού Ashden Awards, Sarah Butler-Sloss, που χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες που αφορούν στον τομέα της ενέργειας δήλωσε τα εξής: «Το πιο σπουδαίο με αυτήν την ιδέα είναι ότι δίνει λύση στο απειλητικό για την υγεία των κατοίκων θέμα της αποχέτευσης, την ίδια ώρα που δημιουργεί «καθαρή» ενέργεια χωρίς τη χρήση άνθρακα.