Μια ομάδα ερευνητών επιστημόνων στο Rensselaer Polytechnic Institute της Νέας Υόρκης είδε την πρωτοποριακή δουλειά δύο δεκαετιών να πηγαίνει στράφι επειδή ένας επιστάτης από λάθος του κατέστρεψε τα δεδομένα της έρευνας, κλείνοντας έναν καταψύκτη.

Σύμφωνα με αμερικάνικα ΜΜΕ, ο επιστάτης θορυβήθηκε από τον δυνατό ήχο που έκανε ο καταψύκτης και φοβούμενος πως έχει χαλάσει, αποφάσισε να τον κλείσει.

Στη ηλεκτρική συσκευή, πάντως, υπήρχε σήμα που εξηγούσε πώς ακριβώς μπορεί κανείς να απενεργοποιήσει τον ήχο, αλλά ένας λάθος διακόπτης φέρεται τελικά να πατήθηκε. Τα δείγματα που ήταν αποθηκευμένα στους -80 βαθμούς Κελσίου στον καταψύκτη καταστράφηκαν προκαλώντας ζημιές ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τους δικηγόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εργοδότη του υπαλλήλου για ακατάλληλη εκπαίδευση. Η εταιρεία είχε συμβόλαιο ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων για τον καθαρισμό του Rensselaer Polytechnic Institute στο Troy της Νέας Υόρκης το 2020, όπου και συνέβη το καταγγελλόμενο περιστατικό.

Στο εργαστήριο γινόταν έρευνα σχετικά με τη φωτοσύνθεση με σκοπό την εκμετάλλευση των ευρημάτων για ανάπτυξη ηλιακών πάνελ. Λίγες ημέρες πριν απενεργοποιηθεί ο καταψύκτης, ένας συναγερμός ειδοποίησε για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Αν και η διακύμανση θα μπορούσε να είναι καταστροφική, ο υπεύθυνος καθηγητής του πρότζεκτ «διαπίστωσε ότι οι κυτταρικές καλλιέργειες, τα δείγματα και η έρευνα δεν έπαθαν ζημιά».

Λόγω των περιορισμών του κορονοϊού εκείνη την εποχή, θα χρειαζόταν μια εβδομάδα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε επισκευές στον καταψύκτη. Στην πόρτα του καταψύκτη αναρτήθηκε ένα σημείωμα που έγραφε: «Αυτός ο καταψύκτης ηχεί καθώς βρίσκεται υπό επισκευή. Παρακαλούμε μην τον μετακινήσετε και μην τον αποσυνδέσετε από την πρίζα. Δεν απαιτείται καθαρισμός σε αυτή την περιοχή. Μπορείτε να πατήσετε το κουμπί σίγασης του συναγερμού για 5-10 δευτερόλεπτα, αν θέλετε να σταματήσετε τον ήχο».

Ωστόσο, λίγες ημέρες αφότου άρχισε να ηχεί ο συναγερμός, ο επιστάτης φέρεται έκλεισε τον διακόπτη που παρείχε ρεύμα στον καταψύκτη. Η πλειονότητα των δειγμάτων που προορίζονταν να διατηρηθούν στους -80 βαθμούς καταστράφηκαν και χάθηκαν περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας.

Η θερμοκρασία φέρεται να είχε ανέβει κατά 50 βαθμούς στους -30 βαθμούς περίπου μέχρι τη στιγμή που οι ερευνητές ανακάλυψαν το λάθος.