Την αποπομπή του επικεφαλής της κινέζικης Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Zhuang Quotai αποκαλύπτει η Daily Telegraph. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η καρατόμηση του έρχεται ως συνέπεια της κατάρριψης του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από την πυρηνική βάση της Μοντάνα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάρριψη του μπαλονιού το Σάββατο, πάνω από την πυρηνική βάση της Μοντάνα ήταν «προφανώς μία υπερβολική αντίδραση από την πλευρά της Ουάσινγκτον που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα». Απείλησε μάλιστα με αντίποινα επισημαίνοντας ότι «Επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει περαιτέρω μέτρα ως απάντηση».

Το κινεζικό καθεστώς εμμένει στην αρχική του ανακοίνωση ότι, το μπαλόνι ήταν απλώς μια συσκευή παρακολούθησης του καιρού, το οποίο εξερράγη εκτός της πορείας του.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διέταξε μαχητικά F-22 να πυροβολήσουν το μπαλόνι την ώρα που υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου τον προειδοποιούσαν να μην το καταρρίψει στην ξηρά, υποστηρίζοντας ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές σε περιουσίες και να διακινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Σημειώνεται ότι, το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο εισήλθε στη ζώνη αεράμυνας των ΗΠΑ βόρεια ,των Νήσων «Aleutian Islands», στις 28 Ιανουαρίου και ίπταντο κατά μήκος της Αλάσκας και στη συνέχεια στον καναδικό εναέριο χώρο, βορειοδυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, τα συντρίμμια θα μεταφερθούν στο Quantico της Βιρτζίνια για ανάλυση γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας.