Ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασρούρ Μπαρζανί εξέφρασε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την επιθυμία του να εξάγει ενέργεια στην Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ύστερα από τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Λονδίνο: «Ο πρωθυπουργός Μπαρζανί μίλησε για τη φιλοδοξία του να εξάγει ενέργεια στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, «ο πρωθυπουργός Τζόνσον επαίνεσε τις προσπάθειές του να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Δύσης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας έχει βρεθεί ψηλά στην ατζέντα πολλών χωρών, ιδίως στην Ευρώπη, λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αφότου η δεύτερη εισέβαλε στην Ουκρανία.

Για το ζήτημα αυτό, άλλωστε, ο Τζόνσον συνομίλησε με ηγέτες της Ευρώπης, όπως και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών βρέθηκαν η ανάγκη πίεσης της Μόσχας καθώς και η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.