Δορυφορικές φωτογραφίες από την ημέρα της πολύνεκρης έκρηξης που είχε σημειωθεί στο λιμάνι της Βηρυτού, τον Αύγουστο του 2020, προετοίμασε η Roskosmos επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους φωτογραφικό υλικό είναι εξαιρετικά πολύτιμο καθώς χρειάζεται για να αξιολογηθεί η καταστροφή που προκλήθηκε και να κατανοηθεί το τι συνέβη.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, επισημαίνοντας ότι η συλλογή των φωτογραφιών έγινε παρότι μέχρι στιγμής η Roskosmos δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία απευθύνθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Σήμερα υπέγραψα ένα έγγραφο με αρκετά λεπτομερείς λήψεις, σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου για την κατάσταση στην Βηρυτό σε σχέση με τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί σ΄ αυτό. Η κυβέρνηση είχε απευθυνθεί μέσω του πρακτορείου. Εμείς στην Roskosmos δεν λάβαμε το αίτημα αυτό, αλλά κάναμε μια λεπτομερή ανάλυση με βάσει τα αρχεία μας για το πώς ήταν το λιμάνι πριν την έκρηξη και μετά», δήλωσε ο Ρογκόζιν.

O ίδιος πρόσθεσε ότι «τέτοιου είδους πληροφορίες είναι εξαιρετικά πολύτιμες καθώς χρειάζονται για να αξιολογηθεί η καταστροφή που προκλήθηκε και να κατανοηθεί το τι συνέβη» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν άλλες τέτοιου είδους φωτογραφίες».

Η Roskosmos ανέφερε ότι φωτογραφίες για τις συνέπειες της έκρηξης που είχε τραβήξει ο δορυφόρος «Kanopus-B» έχουν δημοσιευθεί σε ανοιχτές πηγές στις 5 Αυγούστου του 2020, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στο παρελθόν, η προεδρία του Λιβάνου είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν είχε ζητήσει επίσημα από τη Ρωσία δορυφορικές φωτογραφίες από την ημέρα της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020.

ΔΟρυφορικές φωτογραφίες από την ημέρα της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020

Ο τραγικός απολογισμός της 4ης Αυγούστου του 2020

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Αυγούστου του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού σημειώθηκε μια τρομακτική έκρηξη, ισχύος 1.500 τόνων σε ισοδύναμο τρινιτροτολουολίου ή TNT. Από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές χιλιάδες σπίτια στην πρωτεύουσα και στα περίχωρα της.

Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή του 219 άνθρωποι, οι τραυματίες ανήλθαν στους 6.500 και 300.000 έμειναν άστεγοι.

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, αιτία της έκρηξης υπήρξε η ανάφλεξη κατά την διάρκεια εργασιών σε αποθήκη του λιμένα του Βηρυτού στην οποία είχαν αποθηκευτεί 2.700 τόνοι νιτρικής αμμωνίας.