Οι οπτικές ψευδαισθήσεις τείνουν να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος όταν μιλάμε για πράγματα που μας κάνουν να αμφισβητούμε την πραγματικότητα. Οι ανωμαλίες του ήχου ωστόσο μπορεί να είναι εξίσου περίεργες, ειδικά αν δεν σχεδιάστηκαν με σκοπό να μπερδέψουν και να προσφέρουν μια αίσθηση μυστικοπάθειας. Ό,τι ισχύει για το «Κέντρο του Σύμπαντος», δηλαδή, μια περίεργη τοποθεσία γνωστή για την «παθολογία της ακουστικής της».

Βρίσκεται σε μια πεζοδρομημένη γέφυρα στην Τούλσα της Οκλαχόμα. Χαρακτηρίζεται από ένα σημείο στο πάτωμα, έναν τσιμεντένιο κύκλο οποίος περιβάλλεται από τσιμεντένιες ζαρτινιέρες και παγκάκια που σχηματίζουν έναν ευρύτερο κύκλο γύρω του. Και όταν το πατάτε, η φωνή σας αντηχεί προς τα πίσω αλλά πιο δυνατά και οι θόρυβοι έξω από τον κύκλο παραμορφώνονται.

Οι αλλοιώσεις στον ήχο που τρέλαναν τον Youtuber

Ένα βίντεο από τον χρήστη του Youtube Trueson Daugherty με τίτλο «Ένας τύπος ανακαλύπτει το Κέντρο του Σύμπαντος», δείχνει το αποτέλεσμα ηχώ από τον εσωτερικό κύκλο (καθώς και το κοντινό άγαλμα «Τεχνητό σύννεφο»).

Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για το πώς σχηματοποιούνται οι συγκεκριμένες ανωμαλίες, αλλά η πιο πιθανή αιτία είναι οι ζαρντινιέρες γύρω από αυτήν που αντανακλούν τα ηχητικά κύματα δημιουργώντας το ιδιόμορφο αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλες ανωμαλίες στον κόσμο όπως το «Μυστήριο σημείο της λίμνης Τζορτζ». Επίσης, μια μικρή στρογγυλή πέτρινη κατασκευή δημιούργησε κάποιες ακουστικές ανωμαλίες.

Τέτοιες παράξενες ακουστικές αλλοιώσεις βρίσκονται επίσης σε κυκλικά κτίρια. Ο θόλος του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο είναι γνωστός ως γκαλερί που ψιθυρίζει, όπου οι χαμηλοί ήχοι μεταφέρονται στον τεράστιο θόλο χάρη στην αντήχηση των ηχητικών κυμάτων.

Παρόμοιες κατασκευές βρίσκονται σε τόσα πολλά κτίρια αρχαία και σύγχρονα. Από την πόλη των Μάγια Chichen Itza έως τον σταθμό Grand Central της Νέας Υόρκης.

Πηγή φωτογραφιών: jill, jellidonut… whatever