Η έκρηξη μιας αυτοσχέδιας βόμβας που ήταν κρυμμένη στην άκρη του δρόμου και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και εξεγερμένους προκάλεσαν 14 θανάτους στο Αφγανιστάν.

Ένα φορτηγό που ταξίδευε από την Ασανταμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (νοτιοανατολικά), στα σύνορα με το Πακιστάν, προς την περιοχή Νάρι, ανατινάχτηκε χθες βράδυ από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

«Επτά επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια… και τρεις γυναίκες τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής Νάρι, Μοχάμαντ Γιούσουφ, κατηγορώντας για την επίθεση τους ισλαμιστές εξεγερμένους.

Στην επαρχία Τζαουζγκάν (βόρεια) επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και περίπου δώδεκα άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με περίπου 200 Ταλιμπάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας, Άχμαντ Φαρίντ Αζίζι. «Ζητήσαμε αεροπορική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν ήρθε ποτέ», είπε.

Στο μεταξύ, ένας αφγανός δημοσιογράφος που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον του Γαλλικού Ινστιτούτου της Καμπούλ υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας σε δύο τον απολογισμό των νεκρών από την επίθεση αυτή, δήλωσε σήμερα ο εργοδότης του.

Ο Ζουμπάιρ Χατάμι, εικονολήπτης του αφγανικού καναλιού Mitra, βιντεοσκοπούσε στις 11 Δεκεμβρίου τη θεατρική παράσταση «Heartbeat: silence after the explosion» («Καρδιοχτύπι, η σιωπή μετά την έκρηξη»), μία απολογία κατά της βίας, όταν ένας νεαρός καμικάζι εισχώρησε μέσα στο πλήθος προκειμένου να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Ο δημοσιογράφος βρισκόταν από τότε σε βαθύ κώμα και έφυγε από τη ζωή γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντούλ Τζαμπάρ Αριάγι, ο εργοδότης του στο κανάλι όπου δούλευε.

Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι εξέφρασε τα «πιο ειλικρινή συλλυπητήριά» του στην οικογένεια του Ζουμπάιρ Χατάμι. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία, εν μέσω μεγάλης συναισθητικής φόρτισης, στο κέντρο της Καμπούλ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε επί τόπου.

Εκτός από τον Ζουμπάιρ Χατάμι, ένας Γερμανός σκοτώθηκε κατά την επίθεση, που σημειώθηκε εν μέσω μιας πλήρους αναζωπύρωσης των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των ξένων στην Καμπούλ. Το Γαλλικό Ινστιτούτο παραμένει κλειστό από την ημέρα της επίθεσης και δεν έχει δοθεί ακόμη καμία πληροφορία σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσει.