Σε νέα ποινή φυλάκισης, επειδή το 2019 είχε συμμετάσχει σε απαγορευμένη διαδήλωση την ημέρα της 70ης επετείου από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας, καταδικάστηκε σήμερα ο μεγιστάνας του Τύπου του Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι.

Ο Λάι, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση επειδή συμμετείχε σε άλλες διαδηλώσεις, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 μηνών επειδή είχε οργανώσει τη συγκέντρωση της 1ης Οκτωβρίου 2019 και συμμετάσχει σ’ αυτή. Ο ίδιος είχε δηλώσει ένοχος.

Επτά άλλοι γνωστοί υποστηρικτές του φιλοδημοκρατικού κινήματος, μεταξύ των οποίων ο 25χρονος Φίγκο Τσαν και οι πρώην βουλευτές Λι Τσέουκ-γιαν και Λέουνγκ Κουόκ-χανγκ καταδικάστηκαν επίσης σε νέες ποινές.

Αυτό το κύμα καταδικών φανερώνει για άλλη μια φορά την ανελέητη κινεζική καταστολή σ’ αυτό το ημιαυτόνομο έδαφος, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Το 2019, το Χονγκ Κόνγκ συγκλονιζόταν επί μήνες από τεράστιες και συχνά βίαιες διαδηλώσεις κατά του αυξανόμενου ελέγχου από το Πεκίνο.

Την 1η Οκτωβρίου 2019, την ημέρα της Εθνικής Εορτής της Κίνας, ριζοσπάστες διαδηλωτές και οι δυνάμεις της τάξης είχαν συγκρουστεί ιδιαίτερα βίαια στο περιθώριο της συγκέντρωσης, η οποία είχε διεξαχθεί ειρηνικά και στην οποία είχαν συμμετάσχει αυτοί που καταδικάστηκαν σήμερα. Το Πεκίνο είχε εισπράξει ως προσβολή το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού σ’ αυτή τη συγκέντρωση την ημέρα που η κινεζική κυβέρνηση γιόρταζε τα 70 χρόνια του καθεστώτος.

«Ήταν αφελές να πιστέψει κάποιος πως μια έκκληση για ειρηνική και λογική συμπεριφορά θα αρκούσε για να εγγυηθεί την απουσία βίας», δήλωσε η δικαστής Αμάντα Γούντκοκ ανακοινώνοντας τις ποινές φυλάκισης σε βάρος των οκτώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.