Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον αρχαίο ναό-σύμβολο της Καμπότζης, Άνγκορ Βατ.

Ο ναός χτίστηκε από τους Χμερ κατά την περίοδο της βασιλείας του Σουριαβαρμάν 2ου (1113-1150) και ήταν αφιερωμένη στο θεό Βισνού. Σύμφωνα με τη Wikipedia είναι για ο μεγαλύτερος ιερός ναός, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο.

Οι επισκέπτες θαυμάζουν από κοντά τους αρχαίους πύργους, μια γιγαντιαία τάφρο και τα ανάγλυφα των ινδουιστικών θεοτήτων του ναού, ωστόσο αυτό που δε μπορούν να δουν είναι τις 200 κρυφές ζωγραφιές που υπάρχουν στους τοίχους του.

Όπως αναφέρει το LiveScience, χάρη σε ψηφιακά βελτιωμένες εικόνες αποκαλύφθηκαν λεπτομερείς τοιχογραφίες στους τοίχους της Άνγκορ Βατ, που απεικονίζουν ελέφαντες, θεότητες, βάρκες, ορχηστρικά σύνολα και ανθρώπους επάνω σε άλογα και οι οποίες δεν είναι ορατές στο γυμνό μάτι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλά από τα ξεθωριασμένα σημάδια θα μπορούσαν να είναι ζωγραφιές, που άφησαν πίσω τους προσκυνητές μετά την εγκατάλειψη της Angkor Wat το 15ο αιώνα. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα πιο περίτεχνα έργα ζωγραφικής που εντοπίστηκαν θα μπορούσαν να είναι ακόμη απομεινάρια από τις πρώτες απόπειρες αποκατάστασης του ναού.

Η ανακάλυψη των τοιχογραφιών

Τα ίχνη των ζωγραφιών εντόπισε το μάτι του ερευνητή Noel Hidalgo Tan από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, ο οποίος εργαζόταν σε μια ανασκαφή στο ναό το 2010.

Ο ερευνητής εντόπισε ίχνη κόκκινου χρώματος στους τοίχους μια μέρα, την ώρα που έκανε το μεσημεριανό του διάλειμμα. Αποφάσισε, λοιπόν, να τραβήξει μερικές φωτογραφίες για να τις επεξεργαστεί ψηφιακά αργότερα.

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι οι εικόνες θα ήταν τόσο λεπτομερείς και φυσικά, ξαφνιάστηκα με την ανακάλυψη» είπε ο ίδιος μιλώντας στο LiveScience.

Αόρατες εικόνες

«Μερικές από τις ζωγραφιές, αυτές που βρίσκονται στην κορυφή του ναού, στέκονται δίπλα σε χιλιάδες επισκέπτες που περνούν από εκεί κάθε μέρα, ωστόσο οι πιο περίτεχνες σκηνές είναι αόρατες στο γυμνό μάτι» πρόσθεσε ο ερευνητής.

Για να καταφέρει να τις κάνει «ορατές» ο Tan χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται «decorrelation stretch analysis» και η οποία υπερβάλλει τις λεπτές διαφορές των χρωμάτων.

Ο Christophe Pottier, αρχαιολόγος και ένας εκ των διευθυντών του προγράμματος Greater Angkor Project, ανέφερε ότι η ανακάλυψη των τοιχογραφιών δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια έχουν εντοπιστεί πολλά ίχνη ζωγραφιών στο ναό.

«Το σπουδαίο με αυτά τα ίχνη είναι ότι είναι πολύ διαφορετικά, ζωντανά και πρωτότυπα» είπε ο ίδιος.

Παρότι οι ειδικοί δε γνωρίζουν πότε ακριβώς δημιουργήθηκαν, ο Tan εικάζει ότι ενδεχομένως να είχαν γίνει κατ’ εντολή του βασιλιά Ang Chan της Καμπότζης, ο οποίος έκανε μια προσπάθεια για την αποκατάσταση του ναού κατά τη διάρκεια της βασιλείας του μεταξύ του 1528 και 1566.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Antiquity.