Φανταστείτε να έχετε στο χέρι σας τσιμπήματα από μερικές χιλιάδες κουνούπια. Πράγματι, ένας κανονικός εφιάλτης.

Μόνο που αυτός ο εφιάλτης είναι η καθημερινότητα για τον Perran Ross. Ο εντομολόγος από τη Μελβούρνη έχει βαλθεί να βρει αποτελεσματική θεραπεία για όλους αυτούς τους ιούς που μεταφέρονται με τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ζίκα κ.λπ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε πέρυσι 4,2 εκατ. κρούσματα κίτρινου πυρετού και ο αυστραλός επιστήμονας έχει αποφασίσει να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Τα πειράματα για τέτοιες θεραπείες γίνονται στα αυγά των κουνουπιών. Για να κρατήσει λοιπόν ζωντανά τα θηλυκά κουνούπια ώστε να γεννούν περισσότερα αυγά, πρέπει να τα τρέφει.

Και μιας και δεν μπορεί να πάει σε ένα νοσοκομείο και να πάρει σακουλάκια αίματος, έχει το χέρι του γι’ αυτή τη δουλειά.

Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να χορτάσει αίμα ένα κουνούπι, όπως λέει, ο Ross αφήνει πάντως καλού κακού το χέρι του για 10-15 λεπτά, ώστε να είναι σίγουρος πως έχουν τραφεί όλα τους.

Κάπου 250 κουνούπια τρέφει τη φορά και μετά πηγαίνει στο επόμενο δοχείο, καθώς έχει να εξασφαλίσει τροφή σε αρκετές χιλιάδες κουνούπια κάθε μέρα, μια διαδικασία που παίρνει συνήθως 2 ώρες τη μέρα.

Όταν τελειώνει, το χέρι του είναι γεμάτο σπυριά. Όσο για το πώς μπορεί και δεν ξύνεται από τη φαγούρα, είναι λόγω της καθαρής θέλησης, όπως λέει. Και της συνήθειας.

Θεωρεί μάλιστα το προσωπικό τίμημα μικρό σε σχέση με το όφελος. Και όφελος είναι εδώ η βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.