Ηχηρό «ναι» είπε χθες το 95,5% των κατοίκων της Κριμαίας στην προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία, με καταμετρημένο, μέχρι αυτή τη στιγμή, περισσότερο από το 70% των ψήφων.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος Μιχαήλ Μαλίσεφ ανέφερε ότι η επίσημη συμμετοχή έφτασε το 82,17% επί του συνολικού αριθμού των πολιτών της Κριμαίας.

Σήμερα θα υποβληθεί στο ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν το επίσημο αίτημα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Για απόφαση που ««θα μείνει στην ιστορία» έκανε λόγο ο ανακηρυχθείς – μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία – πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Για σύννομο και σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο δημοψήφισμα έκανε λόγο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία την οποία είχε το βράδυ της Κυριακής ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία «παράνομο και παράτυπο» και «δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι θεωρεί το δημοψήφισμα ως μη γενόμενο και παράνομο, καθώς αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.

Σε μια «δυναμική αντίδραση» από πλευράς Ε.Ε. προσβλέπει η Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, καθώς σημειώνει ότι παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και τα καλέσματα της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση στην περιοχή.

Να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση των επικίνδυνων και ανούσιων εντάσεων στην Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Ο κ. Φαμπιούς σημείωσε ακόμη ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.