Οι τοπικές αρχές του Πουλ στην νότια Αγγλία θα αποσύρουν το άγαλμα του Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ, ιδρυτή του παγκόσμιου κινήματος του προσκοπισμού, ένα από τα τελευταία αγάλματα που αποφασίστηκε ότι θα μετακινηθούν για να μην γίνουν στόχος των αντιρατσιστικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν αναζωπυρώσει την συζήτηση γύρω από τα μνημεία για προσωπικότητες που φέρνουν στην μνήμη το ιμπεριαλιστικό παρελθόν της Βρετανίας.

Το άγαλμα του λόρδου Μπέιντεν-Πάουελ, ήρωα του Πολέμου των Μπόερς, που αντικρίζει το λιμάνι του Μπράουνζι Άιλαντ, από όπου και ξεκίνησε το κίνημα του προσκοπισμού το 1907, θα μεταφερθεί από την παραλιακή πόλη, όπου βρίσκεται εδώ και μία δεκαετία, σε ασφαλή τόπο αποθήκευσης.

«Ενώ είναι γνωστός για την ίδρυση των Προσκόπων, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πλευρές στην ζωή του Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ που θεωρούνται λιγότερο άξιες μνήμης», δήλωσε μέλος του τοπικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο λόρδος Μπέιντεν-Πάουελ ψηφίσθηκε το 2007 13η δημοφιλέστερη προσωπικότητα του 20ού αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το όραμά του περί προσκοπισμού, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είχε ρατσιστικές απόψεις και ήταν υποστηρικτής του Αδόλφου Χίτλερ και του φασισμού.

Την περασμένη Κυριακή, οι διαδηλωτές στο Μπρίστολ έριξαν στο λιμάνι το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα Εντουαρντ Κόλστον. Σήμερα ανασύρθηκε και θα μεταφερθεί σε μουσείο.

Έκτοτε, μνημεία και αγάλματα έχουν αποσυρθεί και σε άλλες περιοχές της Βρετανίας και τοπικά συμβούλια που ελέγχονται από το Εργατικό Κόμμα δηλώνουν ότι θα επανεξετάσουν την καταλληλότητα άλλων αγαλμάτων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Το τοπικό συμβούλιο του Πουλ έλαβε την απόφαση « για να μειώσει τυχόν κινδύνους για την δημόσια τάξη», ώστε να μην γίνουν και άλλα αγάλματα στόχος εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όπως συνέβη με άλλα αγάλματα, όπως το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ μπροστά από το Κοινοβούλιο