Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησαν ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, οι οποίοι είπαν σήμερα (24/03) ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού που πλήττει τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες. Παράλληλα, διαβεβαίωσαν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες για όσο χρειαστεί, ενώ μίλησαν για τον κίνδυνο «πολιτικού χάους» σε ορισμένες χώρες.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 550 ανθρώπους στις ΗΠΑ, που καταμετρούν περισσότερα από 43.800 κρούσματα. Ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε χθες ότι σκέφτεται πώς θα ξαναλειτουργήσει η αμερικανική οικονομία, όταν λήξει την επόμενη εβδομάδα η δεκαπενθήμερη καραντίνα, ακόμα και αν η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία και τα νοσοκομεία προσπαθούν να προετοιμαστούν για κύμα θανάτων από τον ιό.

«Νομίζω ότι πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για αυτό, για μια διάρκεια λίγων μηνών, το λιγότερο, και λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ, όταν ρωτήθηκε πόσο ενδέχεται να διαρκέσει η επιδημία και για πόσο καιρό οι ένοπλες δυνάμεις θα στηρίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας, σε μια περίοδο μηνών, θα τα καταφέρουμε», διαβεβαίωσε ο Έσπερ.

Κατά τη διάρκεια μιας «διαδικτυακής συζήτησης» με αμερικανικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μίλεϊ, επισήμανε ότι, αν και δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η επιδημία, λαμβάνοντας υπόψη μοντέλα από την εμπειρία άλλων χωρών, που μπορεί να εφαρμόζονται ή όχι στις ΗΠΑ, η πανδημία θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Ιούλιο.

«Εάν τα μοντέλα αυτά έχουν εφαρμογή, κοιτάζουμε πιθανόν προς τα τέλη Μαϊού, Ιουνίου, κάτι σε αυτήν την κλίμακα, θα μπορούσε να είναι στα τέλη Ιουλίου», πρόσθεσε ο Μίλεϊ.

Οι δύο άνδρες προειδοποίησαν ότι η πανδημία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ορισμένες χώρες, σε βαθμό που θα αντιπροσώπευαν μια απειλή για τις ΗΠΑ.

«Όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικό χάος σε ορισμένες χώρες. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση» σημείωσε ο στρατηγός Μίλεϊ, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη μασκών, γαντιών και αναπνευστήρων θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες χώρες πέραν από ιατρικής απόψεως».

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους συμμάχους τους, επιβεβαίωσε ο Έσπερ, όμως «για ορισμένους αντιπάλους, όλο αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει στο να ενεργήσουν με τρόπο που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ασφάλειά μας».

«Οι Αμερικανοί θα πάρουν προφυλάξεις όταν επιστρέψουν στη δουλειά»

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε σήμερα τις ανησυχίες του σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας ότι οι Αμερικανοί θα λάβουν προφυλάξεις προκειμένου να αποφύγουν τη μόλυνση, όταν επιστρέψουν στις εργασίες τους.

«Οι πολίτες μας θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Και πρόσθεσε: «Θα σεβαστούν την τήρηση της Κοινωνικής Απόστασης και όλα τα υπόλοιπα. Θα προσέχουμε τους ηλικιωμένους με προστασία και στοργή. Μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα μαζί. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ (πολύ) ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!».

Επιπλέον, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε σήμερα ότι η διοίκηση Τραμπ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής σήμερα, προκειμένου να προμηθευτεί 60.000 κιτ διαγνωστικών εξετάσεων για τη νόσο Covid-19, καθώς καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε κιτ, μάσκες, αναπνευστήρες και άλλο κρίσιμης σημασίας εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας.

Ο Πίτερ Γκέινορ, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών, είπε στο CNN ότι η διοίκηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής, διότι «υπάρχουν κιτ διαγνωστικών εξετάσεων στα οποία πρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση».

Θα είναι η πρώτη φορά που ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί για την κρίση του νέου κορονοϊού.

Ο Τραμπ ζήτησε ιατρικό εξοπλισμό από τη Νότια Κορέα

Επίσης, ο Τραμπ ζήτησε από τη Νότια Κορέα να στείλει ιατρικό εξοπλισμό στη χώρα του για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, υποσχόμενος ότι θα βοηθήσει κορεατικές εταιρείες να λάβουν την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, προσφέρθηκε να στείλει τον εξοπλισμό αυτόν, εφόσον περισσεύει, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γαλάζιος Οίκος, το προεδρικό μέγαρο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ. Το τηλεφώνημα αυτό, διάρκειας 23 λεπτών, έγινε κατόπιν κατεπείγουσας παράκλησης του Αμερικανού προέδρου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το αίτημα για βοήθεια από την Ουάσινγκτον υπογραμμίζει τις διαφορετικές πορείες που ακολούθησαν οι δύο χώρες αφότου εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας COVID-19 στο έδαφός τους, την ίδια ημέρα. Η Νότια Κορέα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξέτασης του πληθυσμού, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας εξονυχιστικά τις επαφές τους. Κέρδισε έτσι τους επαίνους της διεθνούς κοινότητας αφού επιβράδυνε την εξάπλωση της επιδημίας με σχετικά περιορισμένη αναστάτωση για τη ζωή των ανθρώπων και την οικονομία της.

Στη Νότια Κορέα έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις 125 άνθρωποι, ενώ τις 13 τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν ξεπερνά τα 100 καθημερινά. Ταυτόχρονα, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι εξετάσεις αρχικά ήταν λίγες και πλέον μεγάλες περιοχές της χώρας μπαίνουν σε καραντίνα ενώ καταγράφονται χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μουν είπε στον Τραμπ ότι η Νότια Κορέα θα παράσχει όση περισσότερη υποστήριξη μπορεί στις ΗΠΑ, αν υπάρχει περισσευούμενος ιατρικός εξοπλισμός στη χώρα του. Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τους Κορεάτες παραγωγούς να λάβουν έγκριση για τον εξοπλισμό τους από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Δύο Πολιτείες απαγόρευσαν τις αμβλώσεις λόγω κορονοϊού

Την ίδια ώρα, οι πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο διέταξαν την αναβολή όλων των μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αμβλώσεων, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από τους προασπιστές του δικαιώματος των γυναικών να διακόπτουν την κύηση, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα «ιδεολογικό» τέχνασμα και υπενθυμίζουν ότι η άμβλωση δεν μπορεί να περιμένει.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, διέταξε από το Σάββατο (21/03) να αναβληθούν οι ιατρικές πράξεις που δεν είναι άμεσα αναγκαίες ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για εκείνους που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, αλλά και προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό. Η εντολή αυτή ισχύει και για τις αμβλώσεις, εκτός και αν η ζωή της γυναίκας διατρέχει κίνδυνο, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας, Κεν Πάξτον. «Όσοι παραβιάζουν την εντολή του κυβερνήτη θα τιμωρηθούν με βάση τον νόμο», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για φυλάκιση έως και 180 ημερών και για πρόστιμο 1.000 δολαρίων.

«Δεν μας προκαλεί εντύπωση που ο γενικός εισαγγελέας χρησιμοποιεί οποιαδήποτε δικαιολογία για να εφαρμόσει το ιδεολογικό πρόγραμμά του», σχολίασε η Κάθι Μίλερ, η πρόεδρος του Texas Freedom Network, της τοπικής οργάνωσης που προασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση. Επισημαίνοντας ότι το νόμιμο χρονικό περιθώριο εντός του οποίου μπορεί να γίνει μια άμβλωση είναι ήδη περιορισμένο, εκτίμησε ότι η αναβολή των επεμβάσεων ισοδυναμεί «με άρνηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των γυναικών».

Στο Οχάιο, ο τοπικός γενικός εισαγγελέας ενημέρωσε μέσω e-mail τρεις κλινικές αμβλώσεων ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση που απαγορεύει τις μη κατεπείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. «Το θέμα δεν αφορά τις αμβλώσεις, μια επιστολή εστάλη επίσης και σε μια ουρολογική κλινική», εξήγησε η εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα, Μπέθανι ΜακΚορκλ.

Δύο από τις κλινικές, τις οποίες διαχειρίζεται η οργάνωση Planned Parenthood, διαβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν τους κανονισμούς, όμως πρόσθεσαν ότι οι αμβλώσεις «είναι κατεπείγουσες ιατρικές πράξεις». Οι διευθύντριές τους δεσμεύτηκαν ότι οι πόρτες των κλινικών τους θα παραμείνουν ανοιχτές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε το 1973 το δικαίωμα όλων των Αμερικανίδων στην άμβλωση, αλλά άφησε στις πολιτείες το ελεύθερο να νομοθετούν όπως κρίνουν για το πώς θα εφαρμόζουν την πρακτική αυτή.

Τρεις ναύτες στο αεροπλανοφόρο «Θίοντορ Ρούζβελτ» βρέθηκαν θετικοί

Τέλος, τρεις Αμερικανοί ναύτες που επιβαίνουν στο αεροπλανοφόρο «Θίοντορ Ρούζβελτ», το οποίο πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, όπως έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.

Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα που εντοπίζονται πάνω σε εν πλω σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο ασκών χρέη υπουργού του Ναυτικού, Τόμας Μόντλι, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι τρεις ναύτες τέθηκαν σε καραντίνα και απομακρύνθηκαν από το αεροπλανοφόρο με εναέρια μέσα. Στο Θίοντορ Ρούζβελτ επιβαίνουν περίπου 5.000 άνθρωποι.

Ο ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, εξήγησε ότι το πλοίο είχε ελλιμενιστεί στο Βιετνάμ πριν από περίπου 15 ημέρες.