Αποκλεισμένη από τη Διαδικασία Κίμπερλι, που ελέγχει την παραγωγή διαμαντιών, βρίσκεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά την ανατροπή του προέδρου της χώρας, το Μάρτιο.

Η Διαδικασία Κίμπερλι διασφαλίζει ότι η εξόρυξη διαμαντιών δεν χρησιμεύει για την χρηματοδότηση πολέμων. Η διατήρηση του αποκλεισμού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έγινε γνωστή σήμερα από τους εκπροσώπους της Διαδικασίας που βρίσκονται στο Γιοχάνεσμπουργκ για να παραστούν στην ετήσια σύνοδο των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το διεθνές όργανο.

«Η απόφαση ελήφθη την Πέμπτη και πρέπει να επιβεβαιωθεί, η αναστολή παραμένει», δήλωσε ο Μαξίμ Άνγκε Καζάγκουι, αναπληρωτής μόνιμος γραμματέας της Διαδικασίας Κίμπερλι στο Μπανγκουί.

«Αυτό που ελέχθη είναι ότι βάσει των εκθέσεων του ΟΗΕ η τρέχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει προς το παρόν την αποστολή μιας ομάδας εκτίμησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αναστολή της συμμετοχής της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στη Διαδικασία Κίμπερλι αποφασίστηκε στις 23 Μαΐου μετά την ανατροπή το Μάρτιο του προέδρου της χώρας Φρανσουά Μποζιζέ από τους αντάρτες Σελεκά και την ανάληψη της εξουσίας από τον Μισέλ Τζοτοντιά.

Από τη βιομηχανία διαμαντιών ζει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας και ο Τζοτοντιά έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος προέλευσης των διαμαντιών που εξάγονται από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Η Διαδικασία Κίμπερλι ζήτησε να συνεχιστεί η επεξεργασία του σχεδίου, μέχρις ότου καταστεί δυνατό να σταλεί στη χώρα μια αποστολή», πρόσθεσε ο Καζάγκουι. «Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αναστολή, αν δεν μεταβούμε επί τόπου για να αξιολογήσουμε αν το προτεινόμενο σχέδιο είναι αξιόπιστο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται, ανάλογα με τη χρονιά, στην 10η ή 11η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την ποσότητα διαμαντιών που εξορύσσει, όμως στην 4η ή 5η θέση όσον αφορά την ποιότητά τους, με περίπου 350.000 με 400.000 καράτια το χρόνο, σημείωσε ο Καζάγκουι.

«Η απόφαση εμποδίζει την εξαγωγή των διαμαντιών, όμως όχι την παραγωγή. Εκτιμούμε ότι περίπου 100.000 καράτια έχουν ήδη αποθηκευτεί, όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, κάτι που σημαίνει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα διαμάντια θα εξαχθούν λαθραία», εξήγησε.

Ο Καζάγκουι επεσήμανε εξάλλου ότι «υπάρχουν επικίνδυνες περιοχές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, (…) όμως οι περιοχές όπου εξορύσσονται διαμάντια βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης».