Σίγουρα η ομορφιά ενός αντικειμένου δεν μπορεί να εγγυηθεί τη χρησιμότητά του, όμως τα παρακάτω αντικείμενα αποτελούν καινοτομίες αλλά και τεχνολογικά επιτεύγματα, εξαίσια δείγματα του πολιτισμού μίας άλλης, παλαιότερης εποχής που η αξία τους παραμένει ανεκτίμητη έως και σήμερα…

1. Ασημένια λαβίδα για φράουλες

Το 1900 το Tiffany δημιούργησε ένα πρωτοποριακό αντικείμενο φτιαγμένο από ασήμι για τις κυρίες της εποχής. Ταίριαζε σαν γάντι στον αντίχειρα και τον δείκτη προκειμένου να μπορούν να πιάνουν τις φράουλες χωρίς να λερώνουν τα δάχτυλά τους.

2. Γουδί για αλάτι

Λίγο πριν τον 20ο αιώνα δεν σέρβιραν το αλάτι στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά σε μία πιο συμπαγή μορφή. Έτσι ήταν απαραίτητο ένα εργαλείο σαν αυτό της φωτογραφίας το οποίο χρησίμευε ως… γουδί για αλάτι!

3. Γραφομηχανή Σολς και Γκλίντεν του 1874

Η διάταξη του πληκτρολογίου κουέρτι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, βασίστηκε σε ένα προηγούμενο σχήμα που είχε φτιάξει ο Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς το 1874 για τη γραφομηχανή Σολς και Γκλίντεν.

4. Σουτιέν bandeau από δαντέλα

Πρόκειται για ένα από εκείνα τα αντικείμενα που έχουν κάνει δυναμικό come back. Πρόκειται για το αυθεντικό σουτιέν bandeau από δαντέλα που εμφανίστηκε στα τέλη του 1920. Δεν προσέφερε απολύτως καμία στήριξη στο στήθος, ωστόσο, ήταν απαραίτητο για την αποφυγή τυχόν «σέξι» ατυχημάτων πράγμα που θα ήταν φυσικά ανεπίτρεπτο.

5. Ασημένια θήκη με σφουγγαράκι εμποτισμένο με ξύδι

Το παραπάνω άγνωστο τη σημερινή εποχή αντικείμενο χρησιμοποιούνταν και από τα δύο φύλα. Στο εσωτερικό του περιείχε ένα εμποτισμένο με ξύδι σφουγγαράκι που μπλόκαρε οποιεσδήποτε δυσάρεστες οσμές και εμπόδιζε τις… λιποθυμικές τάσεις από τη δυσωδία.

6. Μελανοδοχείο

Το κρυστάλλινο μελανοδοχείο δεν είναι άγνωστο σήμερα, ωστόσο, ένα τόσο όμορφο αντικείμενο σαν και αυτό της φωτογραφίας που χρονολογείται από το 1825 είναι δυσεύρετο.

7. Chatelaine

Οι νοικοκυρές κατά τον 19ο αιώνα είχαν όλα τα χρήσιμα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρειαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας στην ποδιά τους. Απλά έδεναν σε μία «ζώνη» γύρω από τη μέση τους ένα σετ ραπτικής ή ένα πορτοφολάκι με κέρματα.

8. Ασημένια λαβίδα για σπαράγγια



Και αν σας φάνηκε υπερβολική η λαβίδα για τις φράουλες, θα εκπλαγείτε με τη χρησιμότητα αυτού του εργαλείου σερβιρίσματος: Ασημένια λαβίδα για… σπαράγγια.

9. Πορσελάνινη προθήκη για μασέλα

Κάθε άλλο παρά όμορφο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο αξεσουάρ που χρονολογείται από το 1975, αλλά σίγουρα είναι ένα στοιχείο για τη γαλλική αριστοκρατία.

10. Πραξινοσκόπιο

Ο πρόγονος του κινηματογράφου. Στο Πραξινοσκόπιο παρήχθησαν οι πρώτες κινούμενες εικόνες. Πρόκειται για αντανάκλαση διαδοχικών εικόνων που εναλλάσσονταν και καθρεφτίζονταν στα προσαρμοσμένα καθρεφτάκια του.

11. Φορητή κάμερα του 1928

Η Filmo 75 χρονολογείται από το 1928 και είναι μια από τις πρώτες φορητές κινηματογραφικές κάμερες κατάλληλη για ερασιτεχνική χρήση. Ζύγιζε λιγότερο από 1,5 κιλό και μπορούσε να χωρέσει ακόμα και σε μία μεγάλη τσέπη, ενώ κόστιζε εκείνη την εποχή όσο ένα αυτοκίνητο.

12. «Πιαστράκι» για φόρεμα

Οι στενοί κορσέδες, το μπούστο και οι φουσκωτές φούστες ήταν χαρακτηριστικά των φορεμάτων της βικτωριανής εποχής. Όμως για τις κυρίες της εποχής ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σηκώσουν τη φούστα του φορέματος όταν περπατούσαν στους τότε πολύ βρώμικους δρόμους ή όταν ήθελαν να ανέβουν μία σκάλα. Έτσι, ανακαλύφθηκε το συγκεκριμένο εργαλείο που έλυσε τα χέρια των γυναικών.

13. Αριθμομηχανή Odhner

Ο Willgodt T. Odhner ανακάλυψε την αριθμομηχανή Odhner το 1874 στη Ρωσία όπου και χρησιμοποιήθηκε για σχεδόν έναν αιώνα.

14. Αποδυτήρια παραλίας

Τα συγκεκριμένα αμαξίδια ανακαλύφθηκαν στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας στα μέσα του 1700 όταν ακόμα δεν χρησιμοποιούσαν τα μαγιό και είχαν μεγάλη άνθιση στην βικτωριανή εποχή. Οι κυρίες και οι κύριοι της εποχής γδύνονταν μέσα σε αυτά, τα έσερναν μέχρι τη θάλασσα, βουτούσαν στο νερό γυμνοί – καθώς δεν είχαν μαγιό – και μετά τα χρησιμοποιούσαν για να βγουν από το νερό χωρίς να τους δει κανείς!

15. Φωτογραφική μηχανή-ρολόι

Το κατάλληλο εργαλείο για παρακολούθηση εκείνη την εποχή. Κατασκευάστηκε το 1886 και έμοιαζε με ένα συνηθισμένο ρολόι τσέπης. Όταν άνοιξε ξεπεταγόταν από μέσα μία μικρή κάμερα και έβγαζε φωτογραφίες. Ωστόσο, κυκλοφόρησε στην αγορά μόνο για τέσσερα χρόνια.