Οι περιπτώσεις ορισμένων βιβλίων που έχουν λογοκριθεί στο Ιράν πρόκειται να επανεξετασθούν και είναι πιθανή η επανέκδοσή τους, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Αλί Τζανατί, ο οποίος υποσχέθηκε μία «ρήξη» με το παρελθόν σε ό,τι αφορά αυτή την πρακτική.

«Τα βιβλία που είχαν υποστεί λογοκρισία, ή που είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία τους κατά το παρελθόν θα επανεξετασθούν, και θα ληφθούν νέες αποφάσεις επ’ αυτού», ενημέρωσε ο Τζανατί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Εδώ και χρόνια το Ιράν ασκεί πολιτική λογοκρισίας στα βιβλία, τις κινηματογραφικές ταινίες, την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους ηθικούς και θρησκευτικούς κανόνες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι εκδότες έχουν καταγγείλει τον αυστηρότερο έλεγχο που ασκείτο επί της προηγούμενης προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (2005-2013).

Όσον αφορά την περίπτωση εκδοτών, «στους οποίους είχε απαγορευτεί κάθε είδους δραστηριότητα, επίσης θα επανεξετασθούν και θα μπορούν να επαναλάβουν τη λειτουργία τους στην περίπτωση που συμμορφωθούν στους κανόνες της νέας διοίκησης», πρόσθεσε ο Τζανατί.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση επιθυμεί «περισσότερη ελευθερία του Τύπου και των εκδόσεων, καθώς και μία λιγότερο βαριά ατμόσφαιρα για τους συγγραφείς και τους στοχαστές». Η προσέγγιση τούτη είναι «όλως διαφορετική από αυτή του παρελθόντος και τα αποτελέσματά της θα γίνουν ορατά προοδευτικά», δήλωσε.

Ο υπουργός είχε επικρίνει πρόσφατα την Επιτροπή Παρακολούθησης των Βιβλίων, η οποία αποτελούσε το κύριο όργανο της λογοκρισίας που ασκεί το υπουργείο του οποίου προΐσταται επί προεδρίας Αχμαντινετζάντ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν ήταν ένα ιερό βιβλίο, ούτε καν το Κοράνι δεν θα εξασφάλιζε την άδεια να εκδοθεί».