Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφτασε σήμερα στην Καμπούλ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, για να δώσει μια ώθηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών για την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια, μερικές εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί ως την 31η Οκτωβρίου για την σύναψή της.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η συμφωνία αυτή θα καθορίζει την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μετά το 2014. Πιο συγκεκριμένα θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της παρουσίας μια μικρής αμερικανικής δύναμης στο Αφγανιστάν μετά το τέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στην χώρα το 2014.

Σε δηλώσεις που έκαναν κατά την διάρκεια του ταξιδιού για την Καμπούλ, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η επίσκεψη του Κέρι δεν έχει ως στόχο «το κλείσιμο» μιας συμφωνίας όσον αφορά τη «Διμερή Συνθήκη για την Ασφάλεια». Αντ’ αυτού ο Κέρι θα προσπαθήσει να δώσει μια ώθηση με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες αυτές, που διεξάγονται για 11 μήνες, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

«Ο ΥΠΕΞ Κέρι δεν έρχεται για να κλείσει μια συμφωνία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αφορά πραγματικά στο να δώσουμε μια ώθηση και να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επιτυχία στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται».

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα και ο πρόεδρος Καρζάι είχαν δηλώσει εκ νέου και οι δύο τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο στόχος ήταν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τον Οκτώβριο», δήλωσε παράλληλα άλλος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Κέρι στην Καμπούλ από την Κουάλα Λουμπούρ.

«Μια συμφωνία είναι όχι μόνον επιθυμητή, αλλά και εφικτή» μέχρι το τέλος του μήνα, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ωστόσο ο πρόεδρος Καρζάι είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι «εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένος» από το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο εκπρόσωπός του Άιμαλ Φάιζι είχε υπογραμμίζει εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι η σύναψη της συνθήκης απειλείται από τις αξιώσεις, οι οποίες φαντάζουν ως πολύ μεγάλες στα μάτια της Καμπούλ, των ΗΠΑ όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Ουάσινγκτον αξιώνει μεταξύ άλλων την χορήγηση ασυλίας στους στρατιώτες της.