Οι πρόεδροι των πέντε ισχυρότερων κροατικών και μουσουλμανικών κομμάτων της Κροατο – Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης συζητούσαν χθες επί οκτώ ώρες για τις πιθανές λύσεις εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επιτάσσει αλλαγές στο Σύνταγμα, στον εκλογικό νόμο, ώστε να μπορούν εκπρόσωποι μειονοτήτων να θέτουν υποψηφιότητα για τα ανώτερα αξιώματα της χώρας, αλλά το μόνο που συμφώνησαν είναι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί, στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Εξετάσαμε πέντε ή έξι διαφορετικά μοντέλα” εξήγησε, μετά τη λήξη της πολύωρης σύσκεψης στην έδρα της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σαράγεβο, ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) Ντράγκαν Τσόβιτς.

«Υπήρξαν πολλές προσπάθειες και αναλύσεις κάθε μοντέλου το προηγούμενο διάστημα. Κοινή εκτίμηση είναι ότι προσπαθούμε να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, αύριο και μεθαύριο, στις Βρυξέλλες» είπε ο κ. Τσόβιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κάθε μία από τις προτεινόμενες λύσεις, ανέφερε ο κ. Τσόβιτς είναι ελλιπής για κάποιο κόμμα και συνεπώς κατέστη αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια είπε ότι υπερασπίζεται τις αρχές βάσει των οποίων η Βοσνία θα είναι μία χώρα, την οποία κανένας δεν θα διχοτομήσει.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας για Καλύτερο Μέλλον, Φαχρουντίν Ράντοντσιτς τόνισε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την εξεύρεση λύσης και ότι τώρα η ρεαλιστικότερη λύση είναι η επαναφορά του μοντέλου έμμεσης εκλογής των μελών της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας με ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης 1990 Μάρτιν Ραγκούζ τόνισε ότι το μοντέλο της έμμεσης εκλογής είναι αποδεκτό απ’ όλους στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα κόμματα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Οι αρχηγοί έξι πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Βοσνίας αύριο θα συναντηθούν με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε για να τον ενημερώσουν αν είναι ή όχι σε θέση να επιτύχουν συμφωνία για την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Σέιντιτς – Φίντσι και να εδραιώσουν ενιαίο μηχανισμό συντονισμού των σχέσεων με την ΕΕ.

Η υλοποίηση των δύο μεταρρυθμίσεων είναι βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Βοσνίας – ΕΕ και για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.