Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας φέτος θα διεξαχθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ στο Παλλάς στη Βουκουρεστίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή έναρξης και η τελετή λήξης.

Το φεστιβάλ ξεκινά με μία από τις πιο αισιόδοξες ταινίες της χρονιάς, τελειώνει με το φιλμ-αποκάλυψη του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ Καννών και στο ενδιάμεσο φιλοξενεί ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, καθεμιά από τις οποίες διαλέγει να στοχαστεί πάνω στον έρωτα, τη μνήμη, την ιστορία, τη δύναμη της τέχνης να υπερνικά τα εμπόδια, την ανάγκη για λίγη αισιοδοξία.

Φέτος φιλοξενούνται 206 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, από τις οποίες οι 93 είναι ελληνικές μικρού και μεγάλου μήκους.

Η αυλαία σηκώνεται με την ταινία που ενθουσίασε φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου, το «Frances Ha», του Νόα Μπάουμπαχ, με την Γκρέτα Γκέργουιγκ στον κεντρικό ρόλο, και κλείνει με την προβολή του φιλμ «La Vie d’Adele» του Αμπντελαντίφ Κεσίς που απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα το Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών.

Όσο για την βασική θεματική που διατρέχει το φετινό φεστιβάλ, αυτή συνοψίζεται στην «κρυμμένη φράση» που βρίσκεται διακριτικά και στην αφίσα και η οποία είναι «Memini, ergo sum» («Θυμάμαι, άρα υπάρχω»), παραφράζοντας την φράση του Γάλλου φιλόσοφου και μαθηματικού Ρενέ Ντεκάρτ «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

«Καταθέτουμε αυτή την παραλλαγή και τη χρησιμοποιούμε ως οδηγό για να ορίσουμε τη δυναμική της μνήμης. Αν υπάρχει μία τέχνη που, από τη φύση της, είναι προορισμένη να διασώζει τη μνήμη, αυτή είναι η τέχνη του σινεμά. Οι κινούμενες εικόνες αποτυπώνουν (και το κυριότερο σχολιάζουν) μια αλήθεια από την οποία δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει», είπε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και κάλεσε το κοινό ν’ αναζητήσει τις ταινίες που περικλείονται από τη συλλογιστική του «memini, ergo sum», όπως το «Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ, το «Χίτλερ: Μία ταινία από τη Γερμανία» του Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ, το «Νύχτα και Καταχνιά» του Αλέν Ρενέ, το «Νησί της Θλίψης» του Μέουλ Ο. κ.α.

Ανάμεσα στις 14 ελληνικές ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες ταινίες των καθιερωμένων, Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο λόγος, για το «Ο εχθρός μου» και το «Λιμουζίνα», αντίστοιχα, υπαρξιακό δράμα με τον Μανώλη Μαυροματάκη, το πρώτο, και μια κωμωδία παρεξηγήσεων, η δεύτερη. Πρεμιέρα επί ελληνικού εδάφους θα κάνει και το «Luton», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου μικρομηκά και ταλαντούχου θεατρικού σκηνοθέτη, Μιχάλη Κωνσταντάτου, καθώς και το νέο φιλμ της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «September», με πρωταγωνίστριες τις Μαρία Σκουλά και Κόρα Καρβούνη. Ακόμη στο φεστιβάλ θα προβληθεί και η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων και μεγάλου μήκους στην ιστορία του ημεδαπού σινεμά. Πρόκειται για το «Από τη Γη στη Σελήνη» του Άγγελου Σπάρταλη που αφηγείται (με την τεχνική του κολάζ) το πασίγνωστο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν.

Επίσης, θα προβληθούν «Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, «Το Δέντρο Και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα, το «Lurk» του Βασίλη Κατσίκη, το «Illusion» του Σάββα Καρύδα, «Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» του Θάνου Κερμίτση, το «Μαξιλάρι» του Κωνσταντίνου Κακογιάννη και «Ο Ανεμιστήρας» του Δημήτρη Μπίτου.

Από το φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν και τρία ντοκιμαντέρ: το «Boxer» του Γιώργου Παντελεάκη που παρακολουθεί έναν βετεράνο πυγμάχο, το «Φωνές από το υπόγειο» του Γιάννη Χαριτίδη γύρω από την αντεργκράουντ καλλιτεχνική σκηνή στην Ελλάδα του ’60 και του ’70 και το «Ταξίδι στη χώρα των Λοκρών» της Ίριδας Ζαχαμνίδη, για τρεις ψυχασθενείς που συγκατοικούν υπό ιατρική εποπτεία σε ένα διαμέρισμα στην Άμφισσα.

Το διαγωνιστικό τμήμα του εφετινού φεστιβάλ αποτελείται από 13 ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τη ‘Χρυσή Αθηνά’ και τα υπόλοιπα βραβεία από μια πενταμελή κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών. Ενδιαφέρον όμως φαίνεται να έχει και το καθιερωμένο τμήμα «Μουσική και Φιλμ» αποτελούμενο από επτά ταινίες. Ακόμη, θα υπάρξουν και μεταμεσονύχτιες προβολές αξιοπερίεργων ταινιών όπως το «Ο εκδικητής φορούσε κιλοτάκι», το «Σινεμά στα Όρια» αλλά και οι αβάν πρεμιέρ ταινιών που έχουν ήδη βρει διανομή στην Ελλάδα.

Ανάμεσά τους, το «Όλα χάθηκαν» του Τζέι Σι Τσάντορ με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ να πρωταγωνιστεί μόνος του σε μια ταινία χωρίς ίχνος διαλόγου, το «Don Jon» του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, μία απολαυστική ρομαντική κομεντί της χρονιάς με την Σκάρλετ Γιόχανσον, το «Lovelace» των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν για τη θρυλική ζωή της Λίντα Λάβλεϊς, το «Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαραντί που χάρισε στην Μπερενίζ Μπεζό το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών, το «Fruitvale Station» του Ράιαν Κούγκλερ που έρχεται με το μεγάλο βραβείο στο Σάντανς και οδεύει ολοταχώς για τα Οσκαρ και το «Kill Your Darlings» του Τζον Κροκίδα με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Άλεν Γκίνσμπεργκ.

Εφετινοί επισκέπτες του φεστιβάλ θα είναι η Αντέλ Εξαρχόπουλος, η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα πρωταγωνίστρια της ταινίας του Α. Κεσίς «Η ζωή της Αντέλ» και ο βραβευμένος με Όσκαρ Γερμανός σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ.

Το «παρών» θα δώσουν ακόμα ο εκκεντρικός Ολλανδός σκηνοθέτης Αλεξ Βαν Βάρμερνταμ, του οποίου η τελευταία ταινία «Μπόργκμαν» έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ των Καννών και ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ») στον οποίο θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα. Στην Αθήνα όμως θα βρεθεί και ο Βρετανός ηθοποιός Τζέρεμι Άιρονς ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» του Δανού Μπίλε Όγκαστ, η πανελλήνια πρεμιέρα της οποίας θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 20 Σεπτεμβρίου, παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή.

Σε ένα ειδικό αφιέρωμα οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα παρουσιάσουν αρκετές ταινίες του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Ζορζ Φρανζί, δημιουργού του «Μάτια δίχως πρόσωπο». Τέλος, μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Χρήστο Βακαλόπουλο με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του θα συνοδευτεί με την προβολή της ταινίας του «Όλγα Ρόμπαρντς».