Επίσημο αίτημα για την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου της
εσκεμμένης μόλυνσης από Αμερικανούς επιστήμονες πολιτών της
λατινοαμερικάνικης χώρας με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες υπέβαλλε χθες η κυβέρνηση της Γουατεμάλας.

«Όλες οι πληροφορίες ζητήθηκαν επίσημα, αλλά βρίσκονται ακόμη στο πανεπιστήμιο όπου βρέθηκαν τα αρχεία», δήλωσε ο πρόεδρος Άλβαρο Κολόμ αναφερόμενος στην μόλυνση 1.500 πολιτών της Γουατεμάλας που χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους ως πειραματόζωα, κάτι που ορισμένοι στη λατινοαμερικάνικη χώρα παρομοίασαν με ναζιστικά πειράματα.

Στη συνομιλία που είχε με τον Κολόμ την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το πείραμα και ζήτησε συγγνώμη από «όλους όσοι επλήγησαν». Απολογητικές δηλώσεις έκαναν νωρίτερα η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, η υπουργός Υγείας Καθλίν Σεμπέλιους και άλλοι αξιωματούχοι.

Η έρευνα, που δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, ήρθε στο φως πάνω από 64 χρόνια μετά την διεξαγωγή της, όταν η καθηγήτρια Σούζαν Ρέβερμπι βρήκε αρχειοθετημένα έγγραφα που περιέγραφαν τα πειράματα που διηύθυνε ο αμφιλεγόμενος γιατρός Τζον Κάτλερ.

Ο Κάτλερ χρησιμοποίησε ως πειραματόζωα 1.500 πολίτες της Γουατεμάλας, κατ’ αρχάς ιερόδουλες και κατόπιν άνδρες, ανάμεσά τους στρατιώτες, φυλακισμένους και ψυχικά ασθενείς, στους οποίους μετέδωσε σκόπιμα σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως σύφιλη και βλεννόρροια, για να διαπιστώσει κατά πόσον η πενικιλίνη, μια τότε σχετικά νέα φαρμακευτική ουσία, είχε θεραπευτική αξία σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν τους ενημέρωνε και τους παραπλανούσε σκόπιμα για το τι τους συνέβαινε. Αξιωματούχοι στη Γουατεμάλα φέρονται να γνώριζαν για τα πειράματα.

Ο Κολόμ, που συνέστησε μια επιτροπή για να εξετάσει το θέμα, είπε πως είναι «σημαντικό για τη Γουατεμάλα ως έθνος να κάνει έρευνα το συντομότερο δυνατόν».

Τουλάχιστον ένας ασθενής πέθανε στην διάρκεια του πειράματος, αν και δεν είναι σαφές από ποια αιτία.