Η εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία αξιώνει καλύτερη προστασία και μια κινητοποίηση κατά της άκρας δεξιάς την επομένη της αντισημιτικής επίθεσης στην πόλη Χάλε, η οποία αναβίωσε τους φόβους για μια νεοναζιστική τρομοκρατία στη Γερμανία.

«Προς το παρόν χρειαζόμαστε πράξεις κι όχι μόνον λόγια» για την προστασία των τόπων λατρείας, σημείωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ σε ανακοίνωσή του, μετά την χθεσινή επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Κυρίως «οφείλουμε να φτιάξουμε ένα ενωμένο μέτωπο κατά των νεοναζί και των άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων. Το γεγονός ότι αυξάνουν την επιρροή τους στη Γερμανία 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα είναι πολύ ενδεικτικό», πρόσθεσε.

Χθες την ημέρα που η εβραϊκή κοινότητα γιόρταζε το Γιομ Κιπούρ, την μεγάλη θρησκευτική εορτή των εβραίων, ένας 27χρονος Γερμανός, ο οποίος κατονομάστηκε ως Στέφαν Μπάλιετ από τα μέσα ενημέρωσης, εμφανίστηκε βαριά οπλισμένος μπροστά στην πύλη της συναγωγής της Χάλε, της πόλης η οποία βρίσκεται σε απόσταση 170 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βερολίνου.

Με ένα στρατιωτικό σακάκι και κράνος πάνω στο οποίο υπήρχε κάμερα με την οποία μαγνητοσκοπούσε την επίθεση, ο Μπάλιετ είχε την πρόθεση να διαπράξει μια σφαγή μέσα στην συναγωγή όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν περίπου 80 πιστοί.

Αυτό που τον εμπόδισε και έσωσε τους παρευρισκόμενους ήταν οι διπλοκλειδωμένες για λόγους ασφαλείας πόρτες της συναγωγής, τις οποίες δεν κατάφερε να ανοίξει πυροβολώντας τες με την επαναληπτική του καραμπίνα.

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το BBC.

«Είδαμε μέσω του συστήματος καμερών ασφαλείας της συναγωγής μας ότι ένας βαριά οπλισμένος άνδρας με ένα κράνος και ένα όπλο προσπαθούσε να ανοίξει τις πόρτες μας πυροβολώντας τες», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής εβραϊκής κοινότητας Μαξ Πριβορότσκι στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, την οποία επικαλείται σε δημοσίευμά του το BBC.

«Ο άνδρας έδειχνε σαν μέλος των ειδικών δυνάμεων… Αλλά οι πόρτες μας κράτησαν», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ευρισκόμενοι μέσα στην συναγωγή εκείνη την ώρα ήταν 70 ως 80, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Ο Θεός ήθελε να ζήσουμε σήμερα», ανέφερε παράλληλα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ρεμπέκα Μπλάντι, μία από τους πιστούς που βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή.

«Είμαστε σώοι και ασφαλείς και προσπαθούμε να καταλάβουμε αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.

Αφού δεν κατάφερε να εισβάλει στην συναγωγή, ο 27χρονος σκότωσε μια περαστική και μετά έναν πελάτη τουρκικού εστιατορίου που βρισκόταν εκεί κοντά προτού τον καταδιώξει η αστυνομία και συλληφθεί μετά τον τραυματισμό του.

«Κράιστσερτς»

Οι αρχές αναμένεται να δώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας λεπτομέρειες για το προφίλ του δράστη και ενδεχομένως το παρελθόν του σε συνέντευξη Τύπου. Ο άνδρας με το ξυρισμένο κεφάλι ενήργησε μόνος και όπως φαίνεται με ως επί το πλείστον αυτοσχέδιο τρόπο.

Αυτός εμπνεύστηκε από τον Αυστραλό ακροδεξιό που διέπραξε τον Μάρτιο την επίθεση κατά τζαμιών στην Νέα Ζηλανδία, σκοτώνοντας 51 ανθρώπους. Και αυτός προέβαλε απευθείας την επίθεσή του στο ίντερνετ.

Η πλατφόρμα μετάδοσης βιντεοπαιγνιδιών Twitch διευκρίνισε ότι η απευθείας μετάδοση από τον δράστη διήρκεσε 35 λεπτά και την παρακολούθησαν μόνον πέντε θεατές. Ωστόσο το βίντεο είδαν σε αναμετάδοση 2.200 άνθρωποι, προτού διαγραφεί από το Twitch.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και όλοι οι Γερμανοί ιθύνοντες καταδίκασαν την ενέργεια αυτή. Ωστόσο αυτήν τη φορά η εβραϊκή κοινότητα δεν θέλει να μείνουν σε αυτό, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι αντισημιτικές ενέργειες στη χώρα, κυρίως από ακροδεξιούς κύκλους, αλλά και από μια μερίδα μουσουλμάνων που βρίσκονται μεταξύ των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα από το 2015.

«Δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί η συναγωγή της Χάλε δεν είχε καμία αστυνομική προστασία κατά την πιο σημαντική εορταστική ημέρα των Εβραίων», δήλωσε επικριτικά ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας Γιόσεφ Σούστερ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Πέρυσι οι αντισημιτικές ενέργειες όλων των ειδών στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% σε σχέση με το 2017 σε 1.799, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας.

Το νεοναζιστικό κίνημα ευθύνεται για μεγάλο μέρος από αυτές, σε ένα πλαίσιο συνεχούς ανόδου της ακροδεξιάς πολιτικής στη Γερμανία, η οποία θέλει να τελειώνει πια η κουλτούρα εθνικής μεταμέλειας για τα φρικτά εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ.

«Φόβος»

«Φοβόμαστε. Χθες ήδη έλαβα πολλά μηνύματα από ανθρώπους που μου είπαν ότι δεν θα έρθουν γιατί φοβούνται. Αυτό πρέπει να αλλάξει!», δήλωσε χθες το βράδυ η ραβίνος της Νέας Συναγωγής του Βερολίνου, Γκέσα Έντερμπεργκ, αναφερόμενη σε συνάντηση στην οποία μετείχε η Άγκελα Μέρκελ σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η επίθεση στη Χάλε «μας άνοιξε βίαια τα μάτια για την Λερναία Ύδρα στην οποία έχει μεταμορφωθεί η ακροδεξιά τρομοκρατία», γράφει σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η επίθεση αυτή έγινε μετά την δολοφονία τον Ιούνιο ενός αιρετού μέλους του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, ενός υπέρμαχου των μεταναστών. Ο κύριος ύποπτος για την δολοφονία είναι ένα μέλος του νεοναζιστικού κινήματος.

Κι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί που υποστηρίζουν τους ξένους έχουν δεχθεί επίθεση με μαχαίρι, μετά την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016.

Η υπόθεση αυτή συγκλόνισε τη χώρα και έφερε στο νου τα ξενοφοβικά εγκλήματα του νεοναζιστικού πυρήνα NSU, που ήταν υπεύθυνος για την δολοφονία περίπου δέκα μεταναστών στη Γερμανία μεταξύ του 2000 και του 2007.