Η εταιρείας Anglo American Platinum (Amplats), που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πλατίνας παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τέσσερα ορυχεία, με αποτέλεσμα να καταργηθούν 14.000 θέσεις εργασίας.

Η εξέλιξη κλιμακώνει την αναταραχή σε έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας ο οποίος στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012 είχε παραλύσει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα αιματηρά επεισόδια.

Η Amplats ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να πωλήσει τα ορυχεία Union, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Οι 13.000 από τις θέσεις εργασίας που καταργούνται βρίσκονται στο Ρούστενμπουργκ, την ‘καρδιά’ της παραγωγής πλατίνας στην Βορειοδυτική επαρχία, όπου είχαν ξεσπάσει απεργιακές κινητοποιήσεις και ταραχές πέρυσι. Δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα ορυχεία της Lonmin Plc στην Μαρικάνα, σε μικρή απόσταση.

Το κλείσιμο των μονάδων αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αναταραχής και απεργιών, τόσο από το συνδικάτο Ένωση Μεταλλωρύχων (Association of Mineworkers) όσο και από την Ένωση Εργαζομένων στις Κατασκευές (AMCU), που είχε πρωταγωνιστήσει στις καλοκαιρινές κινητοποιήσεις.

Η υπουργός Ορυχείων Σούζαν Σαμπάνγκου δήλωσε ότι το θέμα της Amplats παραπέμπεται στον εποπτικό φορέα του τομέα για να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης με τα συμφωνημένα με την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της υπουργού δεν έδωσε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα.

Η Σαμπάνγκου ανέφερε ότι η αχρησία μονάδων ορυκτού πλούτου αποστερεί την Νότια Αφρική από οικονομική ανάπτυξη και τους εργαζομένους του τομέα από εισοδήματα.

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο Ορυχείων της Νότιας Αφρικής εκτίμησε ότι «οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες από τις φθίνουσες τιμές σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του κόστους επιτάθηκαν λόγω της κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων στη διάρκεια του 2012, και όλοι αυτοί οι παράγοντες κατέστησαν άνω του 50% των εταιρειών εξόρυξης πλατίνας στη Νότια Αφρική ζημιογόνες, σε τρέχοντα κόστη και τρέχουσες τιμές».

Η ίδια η Amplats ανακοίνωσε ότι ξεκινά περίοδος διαβούλευσης, με τη συμμετοχή βασικών μετόχων, ενώ το κύριο συνδικάτο δήλωσε έτοιμο να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση.

Στο επίπεδο παραγωγής, το κλείσιμο νέων μονάδων οδηγεί σε μείωση της πλατίνας που εξορύσσεται κατά 400 χιλιάδες ουγκιές ετησίως -ο νέος στόχος της Amplats είναι τα 2,1-2,3 εκατομμύρια τόνοι πλατίνας ετησίως.

Σήμερα η τιμή της ουγκιάς του πολύτιμου μετάλλου για άμεση παράδοση ανήλθε σε υψηλό τριμήνου.

Μεγάλοι παίκτες του κλάδου, όπως η εταιρεία Rio Tinto, αποφεύγουν να επενδύσουν στη Νότια Αφρική, εν μέρει λόγω του υψηλού κόστους και της αβεβαιότητας για τα εργασιακά.

Επιπλέον, άλλη εταιρεία του κλάδου, η Harmony Glod, έδωσε σήμερα 60ήμερη διορία στο προσωπικό της σε ένα ορυχείο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ να απαντήσει στις προτάσεις της για την επίλυση εργασιακών διαφορών, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταργήσει έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Business Day.

Απεργιακές κινητοποιήσεις σημειώνονται και στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, όπου εργάτες γης στον κλάδο των φρούτων και της αμπελουργίας διεκδικούν αυξήσεις. Αναφέρθηκαν επεισόδια σε κινητοποιήσεις εποχικούς εργάτες, που ζητούν να διπλασιαστεί το ημερομίσθιό τους από τα 7,5 δολάρια στα 15.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και αυτόπτες μάρτυρες, ένας άνθρωπος υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από τον τραυματισμό του χθες από βλήματα με περίβλημα από καουτσούκ που έριξαν αστυνομικοί.