Η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε 24% περισσότερα χρήματα μέσα στο οικονομικό έτος 2012 για την ενίσχυση της υπηρεσίας μετανάστευσης, απ’ ότι για το FBI και όλες τις άλλες υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου συνολικά, προκύπτει από τα ευρήματα έκθεσης που δημοσιεύεται σήμερα.

Η έκθεση της ομάδας μελετών Migration Policy Institute αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση διέθεσε 18 δισεκ. δολάρια μέσα στο οικονομικό έτος του 2012 στην Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων, την υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων και το πρόγραμμα US VISIT του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που καταχωρεί τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις φωτογραφίες των ξένων επισκεπτών στις ΗΠΑ.

Οι συνολικές δαπάνες υπέρ των άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου, που περιλαμβάνουν το FBI, την DEA, τις μυστικές υπηρεσίες, την Υπηρεσία Αμερικανών Σερίφηδων και το Γραφείο Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών, ανέρχονται στα 14, 4 δισεκ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, που καταλαμβάνει έκταση 182 σελίδων, περισσότεροι άνθρωποι συλλαμβάνονται κάθε χρόνο από το σύστημα ελέγχου μετανάστευσης από τον αριθμό των κρατουμένων που εκτίουν ποινές σε κρατικά σωφρονιστήρια για τα υπόλοιπα κολάσιμα από τους ομοσπονδιακούς νόμους ποινικά αδικήματα.

«Σήμερα, η επιβολή των νόμων για τη μετανάστευση θεωρούνται ως η πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επιβολή της ποινικής νομοθεσίας, λαμβανομένου υπ’ όψη του προϋπολογισμού, των δραστηριοτήτων και του μητρώου των υποθέσεων», τόνισε η συνεργάτης της ΜΡΙ Ντόρις Μάισνερ, η οποία είχε υπηρετήσει ως επίτροπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ιθαγένειας από το 1993 έως το 2000.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία τεκμαίρουν πως οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα—τους οποίους υποστηρίζουν τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, όσο κι οι Δημοκρατικοί—έχουν εφαρμοσθεί κι αποδίδουν. Οι πρακτικές αυτές κατέληξαν στην στα υψηλά επίπεδα απελάσεων και στα μικρότερα ποσοστά συλλήψεων την τελευταία 40ετία στη μεθόριο μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Μάισνερ υποστηρίζει πως η επιβολή του νόμου δεν είναι αρκετή, υπογραμμίζοντας πως κατά το μάλλον, ή ήττον αποτελεί την «προϋπόθεση» για μία εκτενέστερη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής.