«Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα επικίνδυνα σχέδια ακροδεξιών ομάδων και συμμοριών, που στο περιθώριο της διαδήλωσης για το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας ήθελαν να εισβάλουν στη Βουλή, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας επρόκειτο για ένα σχέδιο κατάληψης της Βουλής και κατάλυσης της δημοκρατίας», αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των αυστριακών εφημερίδων Die Presse και Kleine Zeitung.

Όπως σημειώνεται στα δημοσιεύματα, η Αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, δεν ήθελε να διαλύσει το συλλαλητήριο, αλλά είχε ως στόχο να προστατεύσει τη Βουλή και τα δημόσια κτίρια στην περιοχή, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση ενώ «η χρήση δακρυγόνων κατά των στασιαστών έγινε για να μην πανικοβληθούν οι συγκεντρωμένοι άνθρωποι».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επιτιθέμενοι ήταν εφοδιασμένοι με μάσκες και επικίνδυνα αντικείμενα όπως σιδερένιοι λοστοί, πέτρες, σφεντόνες, πυροβόλα όπλα και βόμβες μολότοφ, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βαρείς έως και θανατηφόρους τραυματισμούς. Αστυνομικοί φραγμοί εμπόδισαν μία άμεση αντιπαράθεση και συμπλοκές ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αναρχικούς, όπως ανέφερε η Αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν συνολικά 28 αστυνομικοί», σημειώνεται στα δημοσιεύματα.

Η εφημερίδα Die Presse κάνει μία αναδρομή στο ιστορικό της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένει την υπερψήφισή της από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ αναφέρει πως σε διαμαρτυρία κατά της Συμφωνίας έχει αναρτηθεί πανό στην Ακρόπολη με σύνθημα στα ελληνικά και αγγλικά «Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ».

Από την πλευρά της, η Kleine Zeitung αναφέρεται διεξοδικά στο «ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή», που, όπως γράφει, ιδρύθηκε το 1993 και που από το 2012 εκπροσωπείται στη Βουλή στην Αθήνα, έχοντας αποσπάσει στις εκλογές ποσοστό 7%. Η εφημερίδα παραθέτει διάφορα στοιχεία για τα σύμβολά της «Χρυσής Αυγής», για τον «ακραίο εθνικιστή» αρχηγό της, «τη στρατιωτική δομή της, την ξενοφοβική πολιτική της, την άρνηση από μέρους της του Ολοκαυτώματος, τους χιτλερικούς χαιρετισμούς και τα τάγματα εφόδου».