Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Νέο Δελχί για να ζητήσει από τους ινδούς ηγέτες να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα του, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της διμερούς «στρατηγικής συνεργασίας» στην προοπτική της αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων.

Ο Καρζάι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, μετά τη συνάντησή του με επιχειρηματίες το Σαββατοκύριακο, στην οικονομική πρωτεύουσα, τη Βομβάη, ζητώντας τους να επενδύσουν στη χώρα του. “Οι οικονομικοί κύκλοι της Ινδίας δεν πρέπει να δειλιάζουν όταν σκέφτονται το Αφγανιστάν. Οι Κινέζοι ήρθαν πριν από εσάς, εδώ και πέντε, έξι χρόνια”, υπογράμμισε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το Νέο Δελχί που φοβάται μια επιστροφή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην Καμπούλ μετά το 2014, έχει καταβάλει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα αρωγής κυρίως για να περιορίσει την επιρροή του Ισλαμαμπάντ, ενός ιστορικού υποστηρικτή των φονταμενταλιστών τη δεκαετία του 1990.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν πέρυσι στρατηγική συνεργασία για τη ενίσχυση των σχέσεών τους στον τομέα της ασφάλειας και σε οικονομικό επίπεδο, κυρίως στην ενέργεια και τα ορυκτά. Ήταν η πρώτη συμφωνία του είδους αυτού που υπογράφηκε από το Αφγανιστάν.

Ο Καρζάι αναμένεται να υπογράψει στη διάρκεια της επίσκεψής του νέες συμφωνίες για τα ορυκτά, τη γεωργία και σε θέματα για τη νεολαία.

Η εφημερίδα Indian Express γράφει ότι ο ινδός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ωστόσο ανησυχία μήπως ένας μεγαλύτερος ρόλος του Νέου Δελχί ευνοήσει έναν «πόλεμο εκ του σύνεγγυς, πιο έντονο και πιο επικίνδυνο» με το Πακιστάν επί του αφγανικού εδάφους, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το Νέο Δελχί έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ισλαμαμπάντ, που διαθέτει επίσης πυρηνικά όπλα, ότι έχει διασυνδέσεις με οργανώσεις όπως η Λασκάρ-ι-Τάιμπα και το δίκτυο Χακάνι που πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Αφγανιστάν εναντίον ινδικών στόχων, μεταξύ τους η πρεσβεία της Ινδίας στην Καμπούλ.

Την ίδια ώρα αφγανική αντιπροσωπεία υπό τον απεσταλμένο της κυβέρνησης Σαλαχουντίν Ραμπανί επισκέπτεται το Ισλαμαμπάντ για τριήμερες επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία και τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το πακιστανικό υπουργείο Άμυνας.

Η αντιπροσωπεία του ανώτατου αφγανικού συμβουλίου για την ειρήνη υπό τον Ραμπανί θα συναντηθεί με τον πακιστανό πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί, τον πρωθυπουργό Ράτζα Περβέζ ‘Ασραφ, την υπουργό Εξωτερικών και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

«Ο Ραμπανί προσκλήθηκε στο Πακιστάν από την υπουργό Εξωτερικών Χίνα Ραμπανί Χαρ για συνομιλίες με τις αρμόδιες αρχές αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία και τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν», σύμφωνα με το υπουργείο.

Όμοιου περιεχόμενου συνομιλίες είχαν τορπιλιστεί από τη δολοφονία του Μπουρχαντουντίν Ραμπανί, του προηγούμενου προέδρου του ανωτάτου συμβουλίου για την ειρήνη, σε επίθεση καμικάζι ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως απεσταλμένος των Ταλιμπάν. Στον πρώην αφγανό πρόεδρο είχαν ανατεθεί οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Αφγανοί αξιωματούχοι επέρριψαν στο Ισλαμαμπάντ την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας λέγοντας ότι είχε προετοιμαστεί στο Πακιστάν και διεπράχθη από Πακιστανό που μετέφερε τη βόμβα στο σαρίκι του. Το Ισλαμαμπάντ απέρριψε τις κατηγορίες και επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε αφγανούς πρόσφυγες στο Πακιστάν.
Η κυβέρνηση όρισε στη συνέχεια τον γιο του δολοφονηθέντα, τον Σαλαχουντίν Ραμπανί, επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου για την ειρήνη.

Οι προσπάθειες για να τερματιστεί η εξέγερση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έλαβε εκ νέου τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καθώς οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα αποχωρήσουν από τη χώρα έως τα τέλη του 2014.

Οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν είναι τεταμένες, με την Καμπούλ να κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει τους αντάρτες Ταλιμπάν. Το Πακιστάν απορρίπτει τις κατηγορίες τονίζοντας ότι μετέχει ενεργά στην καταπολέμηση των Ταλιμπάν και των προσκείμενων στην Αλ Κάιντα ισλαμιστών.