Ο Λευκός Οίκος δεν βρήκε κανένα στοιχείο για τη συμμετοχή των υπαλλήλων του στο σκάνδαλο πορνείας στην Κολομβία, για το οποίο έχασαν τη δουλειά τους ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 12 αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών και 11 στρατιωτικοί, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας, Τζέι Κάρνεϊ.

Μια εσωτερική έρευνα από τη νομική υπηρεσία του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συμπεριφορά των υπαλλήλων του, που είχαν μεταβεί στην Καρθαγένη για να προετοιμάσουν τη συμμετοχή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Σύνοδο Κορυφής των Αμερικανικών Κρατών στα μέσα Απριλίου, δεν εντόπισε “καμία ένδειξη κακής συμπεριφοράς” των τελευταίων, δήλωσε ο κ. Κάρνεϊ κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου.

Ο Κάρνεϊ επέμεινε στο γεγονός ότι η έρευνα αυτή διεξήχθη «ως προληπτικό μέτρο», καθώς καμία κατηγορία δεν έχει διατυπωθεί σχετικά με τη συμπεριφορά αυτών των υπαλλήλων.

Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο στις 13 Απριλίου, έξι μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας, της επίλεκτης αστυνομίας που προστατεύει τον κ. Ομπάμα, έχουν χάσει τη δουλειά τους : τέσσερις παραιτήθηκαν, ένας απολύθηκε και ένας συνταξιοδοτήθηκε. Ένας έβδομος αξιωματικός θα υποστεί διοικητικές κυρώσεις.

Για τους 11 στρατιωτικούς, όπως και τα υπόλοιπα πέντε μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας, βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωριστές εσωτερικές έρευνες.

Το στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να παραπεμφθεί και σε στρατοδικείο. Όλοι τους πιθανολογείται ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με πόρνες στην Καρθαγένη πριν από την άφιξη του Ομπάμα στην πόλη.