Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν την Αίγυπτο να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης νωρίτερα και όχι τον Ιούνιο του 2012, όπως έχει ανακοινώσει το Κάιρο, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ εξέφρασε την επιθυμία της να ασκηθούν πιέσεις στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το κράτος δικαίου και τη δημιουργία του πλαισίου για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Θα θέλαμε να το δείτε το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η Κλίντον σε σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αιγύπτιο ομόλογό της Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Η Κλίντον ζήτησε επίσης να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

“Η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία), όλος ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος να ασκήσει πίεση στις δύο πλευρές ώστε να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς μία συμφωνία στα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί”, υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός.

“Αν υπήρχε συμφωνία για τα σύνορα”, επεσήμανε η Κλίντον, “δεν θα υπήρχε πλέον διαμάχη για τους οικισμούς, διότι όλος ο κόσμος θα ήξερε ποια πλευρά των συνόρων είναι της Παλαιστίνης και ποια του Ισραήλ”.

“Δεν υπάρχει εναλλακτική” στις διαπραγματεύσεις, επανέλαβε η υπουργός. “Πρέπει να ζητήσουμε επίμονα από τις πλευρές να αφήσουν στο πλάι την επιφυλακτικότητα και τη δυσπιστία”, πρόσθεσε.

Εξάλλου η Κλίντον επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται κοντά στο να αποφασίσει αν θα χαρακτηρίσει το δίκτυο Χακάνι, με έδρα το Πακιστάν, τρομοκρατική οργάνωση.

“Είμαστε στην τελική, επίσημη εξέταση που πρέπει να γίνει ώστε να ληφθεί μία αποφαση από την κυβέρνηση σχετικά με το αν το δίκτυο θα χαρακτηριστεί ξένη τρομοκρατική οργάνωση”, δήλωσε η Κλίντον.

Η υπουργός παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν είναι “πολύ δύσκολες και περίπλοκες”. “Όμως πιστεύω επίσης ότι πρέπει να συνεργαστούμε παρά αυτές τις δυσκολίες”.

Από τη μεριά του ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ επεσήμανε ότι η χώρα του θα ήθελε να δει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ξεκινούν και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό και με σαφείς όρους όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα. Πάντως χαρακτήρισε την κατασκευή από το Ισραήλ νέων εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εμπόδιο στην ειρήνη.