Όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, οι ψηφοφόροι της Αϊόβα θα είναι οι πρώτοι που θα ψηφίσουν σε προκριματικές εκλογές ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία, η οποία θα γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, για το χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, η Χίλαρι Κλίντον επιδιώκει να κατοχυρώσει τη θέση της ως φαβορί του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ να αποδείξει ότι η επιτυχία του δεν είναι μόνον μιντιακή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Ρεπουμπλικανικό συγκαλούν στις 19:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδος αύριο Τρίτη) «caucus», ήτοι συνελεύσεις για την επιλογή υποψηφίου, σε 1.681 εκλογικά τμήματα έκαστο. Το Νιου Χαμσάιρ ψηφίζει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες πολιτείες ακολουθούν ως τον Ιούνιο.

Η Αϊόβα αγωνίζεται από τη δεκαετία του 1970 να διατηρήσει το προνόμιό της αυτό, να ψηφίζει πρώτη, το οποίο της επιτρέπει να ασκεί επιρροή δυσανάλογη του πληθυσμού της των τριών εκατομμυρίων κατοίκων. Η ψηφοφορία αυτή χρησιμεύει ως φίλτρο, καθώς μετά τις προκριματικές εκλογές σημειώνονται εν γένει κάποιες αποχωρήσεις.

Εκεί άρχισε να γυρνάει η τύχη για την 68χρονη Χίλαρι Κλίντον το 2008 έναντι του Μπαράκ Ομπάμα. Φέτος, νέα πνοή στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών δίνει ο Μπέρνι Σάντερς, ο 74χρονος γερουσιαστής του Βερμόντ, ο οποίος επικρίνει ανηλεώς την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους δεσμούς της με την Γουόλ Στριτ και επειδή ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002.

Η υπόθεση με το προσωπικό της e-mail, από όπου πέρασαν πληροφορίες που εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, την ακολουθεί επίσης, μολονότι ο Μπέρνι Σάντερς δεν μπαίνει στην πολεμική αυτή.

«Η Αμερική δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να επιλέξει ιδέες που είναι μεν καλοπροαίρετες στα λόγια, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν», δήλωσε η Κλίντον ενώπιον 2.600 ανθρώπων στην Ντε Μόιν, την πρωτεύουσα της Αϊόβας, χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής της εκεί.

«Θα είναι μια πολύ σκληρή αναμέτρηση στήθος με στήθος», δήλωσε παράλληλα ο Μπέρνι Σάντερς.

Ο τίτλος του «σοσιαλιστή Δημοκρατικού» που φέρει δεν σκιάζει τους νεαρούς Δημοκρατικούς, οι οποίοι τον επευφημούν όταν υπόσχεται μια “πολιτική επανάσταση”. Θα κινητοποιηθούν άραγε αυτοί απόψε; Το 2008, οι κάτω των 30 ετών δεν αντιπροσώπευαν ποσοστό μεγαλύτερο του 22% αυτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

«Δεν θα ξαναδούμε ποτέ υποψήφιο σαν και αυτόν στη ζωή μας», δήλωσε ο Έζρα Κένιγκ, τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Vampire Weekend κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας-συγκέντρωσης το Σάββατο το βράδυ. «Το 1991, το 2002, ήδη έλεγε αυτά που λέει σήμερα», πρόσθεσε.

Η απόρριψη των πολιτικών ελίτ έχει σημαδέψει τους τελευταίους επτά μήνες την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για το χρίσμα των κομμάτων τους, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαργυρώνει το φαινόμενο αυτό στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, μολονότι ο ίδιος δεν έχει δώσει έμφαση σε αυτό.

«Τα αουτσάιντερ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχαν ποτέ τόση επιτυχία όσο φέτος», σημειώνει ο Ντέιβιντ Ρέντλοουσκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, ο οποίος περνάει την προεκλογική περίοδο στην Αϊόβα. «Υπάρχει μια αληθινή επιθυμία να ξεφύγουν από τη συνηθισμένη πολιτική και να βρουν εναλλακτικές λύσεις σε αυτό που θεωρούν ως ένα αποτυχημένο σύστημα».

Ο Τραμπ τα βάζει με «το κατεστημένο» και την ανικανότητα των ηγετών, υποσχόμενος ότι μαζί του «η Αμερική θα έχει τόσο κέρδος όσο δεν είχε ποτέ ονειρευτεί». Ο εθνικιστικός, αντιμεταναστευτικός και «πολιτικά μη ορθός» λόγος του έχει απήχηση στους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

«Πρέπει να ξαναρχίσουν οι άνθρωποι να μας φοβούνται», δήλωσε ο 50χρονος Κιμ Τέφερ, ο οποίος ταξίδεψε οδικώς 450 χλμ το περασμένο Σαββατοκύριακο για να τον δει.

Ωστόσο ο δισεκατομμυριούχος, που έχει τρεις γάμους στο ενεργητικό του και είναι ορκισμένος Νεοϋρκέζος, διχάζει την «θεοφοβούμενη» δεξιά, η οποία συνέβαλε στην ανάδειξη των δύο τελευταίων νικητών των «caucus» στην Αϊόβα το 2008 και το 2012.

Οι Ευαγγελιστές πάστορες διασκεδάζουν διηγούμενοι πως ο Ντόναλντ Τραμπ στραγγαλίζει τα ονόματα των εδαφίων της Βίβλου.

Πολλοί χριστιανοί συντηρητικοί έχουν ήδη επιλέξει τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, που αποτελεί δημιούργημα του Tea Party. Μισητός στο Κογκρέσο για την μόνιμη αντίθεσή του, ο Κρουζ κάνει εκστρατεία κατά «του καρτέλ της Ουάσινγκτον».

Ο τρίτος στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Μάρκο Ρούμπιο, κουβανικής καταγωγής όπως ο Τεντ Κρουζ, με την καλή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης θέλει να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στην πτέρυγα των Ευαγγελιστών και των μετριοπαθών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ένα σκορ άνω του 15%, όπως στην τελευταία δημοσκόπηση, θα επιβεβαίωνε ότι ξεχωρίζει από τους υπολοίπους εννέα υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Οι τρεις αυτοί υποψήφιοι έχουν να δώσουν σκληρό αγώνα μέχρι το τέλος της μάχης για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα.

«Είναι πολύ ανέντιμος», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Τεντ Κρουζ, τον οποίο αντιμετωπίζει επίσης ως Καναδό, επειδή γεννήθηκε στο Κάλγκαρι.

«Ο Ντόναλντ πτώχευσε τέσσερις φορές», απάντησε χθες ο Τεντ Κρουζ.

Ο Κρουζ, ο Τραμπ και άλλοι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους ως αργά τη νύχτα καθώς παρά την υπερβολικά μεγάλη κάλυψη των προκριματικών στην Αϊόβα από τα μέσα ενημέρωσης, οι αναποφάσιστοι παραμένουν πολλοί. Το 2012 ένας Ρεπουμπλικάνος στους πέντε αποφάσισε την ίδια ημέρα ποιον να ψηφίσει.