«Θα ελπίζω μέχρι τέλους ότι είναι ζωντανοί…» Σοκαρισμένοι από την είδηση, οι συγγενείς των επιβατών του ρωσικού αεροσκάφους που συνετρίβη σήμερα στο Σινά συγκεντρώνονται από το πρωί στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί το Airbus A321 της εταιρείας Kogalymavia.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε εθνικό πένθος για αύριο, 1η Νοεμβρίου και εξέφρασε “τα βαθύτατα συλλυπητήριά του” στους οικείους των θυμάτων.

«Περιμένω τους γονείς μου. Τους μίλησα στο τηλέφωνο αφού είχαν ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και μετά άκουσα τις ειδήσεις…» λέει με λυγμούς η Έλα Σμίρνοβα, μια 25χρονη γυναίκα. “Θα συνεχίσω να ελπίζω ότι είναι ζωντανοί όμως μάλλον δεν θα τους ξαναδώ ποτέ” ξεσπάει, περιτριγυρισμένη από άλλους συγγενείς επιβατών που αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Οι ρωσικές αρχές ναύλωσαν λεωφορεία για να μεταφέρουν τις οικογένειες των επιβατών σε ένα κοντινό ξενοδοχείο ενώ, για προληπτικούς λόγους, έστειλαν στο αεροδρόμιο και ασθενοφόρα.

siggeneis_rosia1

«Δεν καταλαβαίνω τι έγινε» λέει η 20χρονη Άννα ενώ την οδηγούν σε μια άκρη δύο υπάλληλοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Το Airbus A321 απογειώθηκε στις 5.51 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μεταφέροντας 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα και συνετρίβη 23 λεπτά αργότερα. Τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν σε μια ορεινή, απομονωμένη περιοχή στο Βόρειο Σινά. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές από τη συντριβή σκοτώθηκαν “πολλοί άνθρωποι” μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι 214 επιβάτες ήταν Ρώσοι και οι υπόλοιποι 3 Ουκρανοί. Από τους 217 επιβάτες, οι 138 ήταν γυναίκες, 62 άνδρες και 17 παιδιά.

siggeneis_rosia2

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να σταλούν στην Αίγυπτο αεροσκάφη που μεταφέρουν διασώστες. Στο Σινά αναμένονται επίσης ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και μέλη της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας.

siggeneis_rosia3

Η Ιρίνα Σεμιόνοβα, 35 ετών, πήγε στο Πούλκοβο για να μάθει περισσότερα για τη φίλη της, Νατάσα. «Κι εγώ, μόλις γύρισα από το Σαρμ ελ Σέιχ. Γνωριστήκαμε στο ξενοδοχείο όπου έκανε διακοπές με μια φίλη της. Επικοινωνήσαμε για τελευταία φορά όταν βρισκόταν στο κατάστημα αφορολογήτων ειδών του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ. Μου είπε ότι θα μου αγοράσει ένα άρωμα» αφηγείται, δείχνοντας στο κινητό τηλέφωνό της μια φωτογραφία της ξένοιαστης φίλης της, με μαγιό και γυαλιά ηλίου.

siggeneis_rosia4

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από το τουριστικό πρακτορείο Brisco που δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο, δυο χώρες που προτιμούν οι Ρώσοι τουρίστες για τις διακοπές τους.

siggeneis_rosia5

Η εταιρεία Kogalymavia, που λειτουργεί από το 2012 με την ονομασία Metrojet, ιδρύθηκε το 1993 με το όνομα Kolavia. Διαθέτει δύο αεροσκάφη Α320 και επτά Α321 και κατατάσσεται 19 στη Ρωσία όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών αρχών πολιτικής αεροπορίας. Το 2010 ένα από τα αεροσκάφη της, ένα Tupolev 154 που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Taban πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασχάντ του Ιράν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί από τους επιβάτες του.

siggeneis_rosia6

Το Α321 που συνετρίβη σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1997 για τη λιβανέζικη εταιρεία MEA. Κατόπιν πουλήθηκε στην Onur Air, στη Saudi Arabian Airlines, επανήλθε στην κατοχή της Onur Air και πετούσε για την Kogalymavia από το 2012.

Στο Πουλκοβο σήμερα, πολλοί επιβάτες κατηγορούσαν την εταιρεία, όπως μια γυναίκα που επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αίγυπτο. «Δεν ξέρουμε ποιο αεροπλάνο θα έχουμε… Αν είναι της Kogalymavia, δεν θέλουμε να πάμε», είπε στη δημόσια τηλεόραση.

siggeneis_rosia7