Η Χίλαρι Κλίντον, η κυριότερη υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, υποσχέθηκε σήμερα ότι αν εκλεγεί θα χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να περιορίσει τη βία των όπλων, εφόσον χρειαστεί.

Στα μέτρα που θα λάβει περιλαμβάνονται η επέκταση των ελέγχων του ιστορικού των αγοραστών και η απόδοση ευθυνών στους «αμελείς» κατασκευαστές και τους εμπόρους όπλων.

Η Κλίντον τάχθηκε υπέρ της λήψης νέων μέτρων για τον έλεγχο των όπλων μετά τη σφαγή στο Κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα του Ρόζμπεργκ, στο Όρεγκον, όπου ένας ένοπλος σκότωσε 9 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τόσους την περασμένη εβδομάδα.

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν προτού να δράσουμε, προτού να ενωθούμε ως έθνος;» είπε η Κλίντον σε ομιλία της σε ένα κοινοτικό κολέγιο στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ που, όπως είπε, είναι παρόμοιο με το πανεπιστήμιο στο Όρεγκον.

Σε έγγραφα που έδωσε στους δημοσιογράφους και σε άλλη ομιλία της στο δημαρχείο του Μάντσεστερ, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας περιέγραψε τα μέτρα που θα πάρει αν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016. Υποσχέθηκε ότι αν δεν νομοθετήσει το Κογκρέσο, θα χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία που θα έχει εάν εκλεγεί πρόεδρος για να κλείσει το «παραθυράκι» στο νόμο ώστε οι άνθρωποι που αγοράζουν όπλα από εκθέσεις ή μέσω του Διαδικτύου να υποβάλλονται στους ίδιους ελέγχους και να πληρώνουν τους ίδιους φόρους με εκείνους που αγοράζουν όπλα από τα «παραδοσιακά» οπλοπωλεία.

Ανέφερε επίσης ότι θα ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο για να απαγορευτεί σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις οικογενειακής βίας —συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που έχουν χαρακτηριστεί ως «διώκτες»— να αγοράζουν όπλα. Θα ζητήσει επίσης να κλείσει το «παραθυράκι του Τσάρλεστον», όπως χαρακτήρισε ένα κενό στον νόμο που σχετίζεται με τη σφαγή εννέα ανθρώπων σε εκκλησία του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα, τον περασμένο Ιούνιο. Σήμερα, αν ο έλεγχος ιστορικού του υποψήφιου αγοραστή δεν ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις ημέρες, η πώληση του όπλου μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού του Τσάρλεστον μπόρεσε να αγοράσει το όπλο του εξαιτίας αυτού του «κενού» στον νόμο. Το ίδιο συνέβη το 2014 με άλλους 2.500 ανθρώπους για τους οποίους οι έλεγχοι δεν ολοκληρώθηκαν, ωστόσο απέκτησαν νομίμως ένα όπλο.

Η Κλίντον επανέλαβε ότι θέλει να αποσύρει από τους δρόμους τα «επιθετικά τουφέκια στρατιωτικού τύπου», να ακυρώσει έναν νόμο του 2005 που δίνει «ασυλία» στους κατασκευαστές και τους εμπόρους όπλων και να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στους νόμιμους αγοραστές που παραχωρούν τα όπλα τους σε άλλους.