Ένας φωτογράφος από την Τασμανία έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέγραψε έναν «eastern quoll» να λάμπει μέσα στη φύση.
Ο Μπεν Άλντριτζ απαθανάτισε την εντυπωσιακή εικόνα του ζώου να εκπέμπει βιοφωταύγεια υπό αόρατο υπεριώδες φως.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που το φαινόμενο αυτό καταγράφεται στο φυσικό περιβάλλον του απειλούμενου μαρσιποφόρου.
Ο Άλντριτζ δήλωσε ότι το φαινόμενο της λάμψης οφείλεται στο τρίχωμα του ζώου, το οποίο απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και επανεκπέμπει ορατά χρώματα, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε πολλά θηλαστικά, όπως είναι ο διαβόλος της Τασμανίας και ο φασκωλόμυς (wombat).
«Εκεί που το τρίχωμά τους είναι κανονικά κιτρινωπό ή μαύρο, κάτω από συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός, εμφανίζουν μια διαδικασία που αποκαλείται βιοφωταύγεια – σαν τη φυσική εκδοχή ενός λευκού πουκαμίσου που λάμπει σε ντισκοτέκ», είπε ο Άλντριτζ.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο βιολογικός σκοπός του φαινομένου παραμένει υποθετικός, με θεωρίες να σχετίζονται με την επικοινωνία, το καμουφλάζ ή την αναπαραγωγή, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Καθώς πολλά νυχτόβια ζώα, όπως τα μαρσιποφόρα, μπορούν να δουν υπεριώδες φως ή έχουν όραση ευαίσθητη στα μπλε και πράσινα μήκη κύματος, η φθορίζουσα λάμψη μπορεί να αποτελεί ένα οπτικό σήμα που χρησιμοποιούν, ενώ παραμένουν λιγότερο ορατά στους θηρευτές.
Ο Άλντριτζ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνά του για να αποκωδικοποιήσει το φαινόμενο.
«Θα έλεγα ότι πιθανότατα πρόκειται για ένα σύστημα μηνυμάτων ή ταυτοποίησης, παρόμοιο με τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, αλλά αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση εικασία», δήλωσε.
«Προς το παρόν, ας πούμε απλώς ότι τους αρέσει να διασκεδάζουν», τόνισε.
Η εντυπωσιακή φωτογραφία του είναι μία από τις 12 φιναλίστ που ανακοινώθηκαν για το φετινό Βραβείο Φωτογραφίας Επιστήμης του Beaker Street, τον κορυφαίο διαγωνισμό επιστημονικής φωτογραφίας της Τασμανίας.