Η Βίβλος περιγράφει πως ο Μωυσής ανέβηκε σε ένα μυστηριώδες βουνό, συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θεό και κατέβηκε κρατώντας τις Δέκα Εντολές χαραγμένες σε πέτρινες πλάκες.

Η ακριβής τοποθεσία αυτού του ιερού τόπου έχει χαθεί με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη διαμάχη για το αν το Όρος Σινά βρίσκεται στην Αίγυπτο ή πέρα από τα σύνορα, στη Σαουδική Αραβία.

Ο ερευνητής της Βίβλου, Joel Richardson, ανήκει σε εκείνους που στηρίζουν τη θεωρία της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι μια απομακρυσμένη κορυφή γνωστή ως Jabal al-Lawz ταιριάζει με την περιγραφή της Βίβλου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία.

Το βουνό αυτό διαθέτει, όπως περιγράφει, μια δίδυμη δομή, μια μαζική κορυφή πίσω από ένα πλατύ, κοιλόσχημο οροπέδιο, ακριβώς όπως αναφέρει η Βίβλος ότι ο Μωυσής ανέβηκε μόνος, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν χαμηλότερα.

Η ιστορία του Μωυσή περιγράφεται στην «Εξόδο», που διηγείται πώς οι Ισραηλίτες ελευθερώθηκαν από τη δουλεία στην Αίγυπτο και πορεύθηκαν προς τη Γη της Επαγγελίας.

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Θεός κάλεσε τον Μωυσή στο Όρος Σινά, όπου του έδωσε οδηγίες για την κατασκευή της Σκηνής του Μαρτυρίου και για την τέλεση των θυσιών.

Όταν σταμάτησε ο Θεός να του μιλά, του έδωσε δύο πέτρινες πλάκες με τις Δέκα Εντολές.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, κοντά στο Jabal al-Lawz, στέκεται ένας τεράστιος βράχος, τον οποίο ο Richardson συνδέει με την ιστορία κατά την οποία ο Μωυσής χτύπησε την πέτρα για να αναβλύσει νερό.

Επισημαίνει επίσης μια ξερή κοίτη ποταμού δίπλα στο βουνό, μια ακόμα λεπτομέρεια από τις Γραφές που, σύμφωνα με τον ίδιο, παρέχει «αποδείξεις» ότι το Jabal al-Lawz θα μπορούσε να είναι η πραγματική τοποθεσία.

Ωστόσο, η άποψη του Richardson αποτελεί τη μειοψηφία.

Η πλειοψηφία των ερευνητών θεωρεί ότι το Όρος Σινά βρίσκεται στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, καθώς η βιβλική περιγραφή της πορείας των Ισραηλιτών στην έρημο ταιριάζει περισσότερο με τη συγκεκριμένη περιοχή.

Δέκα εντολές

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η παρουσία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, η οποία χτίστηκε τον 6ο αιώνα στη βάση ενός βουνού που εδώ και αιώνες ταυτίζεται με το Όρος Σινά, γνωστό και ως Jebel Musa ή «Βουνό του Μωυσή».

Πρώιμοι χριστιανοί ιστορικοί και βυζαντινοί μοναχοί συνέβαλαν στην καθιέρωση αυτής της τοποθεσίας ως το βιβλικό βουνό, μέσω χαρτών και προσκυνηματικών διαδρομών.

Ωστόσο, σύγχρονοι μελετητές επανεξετάζουν το ενδεχόμενο η τοποθεσία να είναι το βουνό της Σαουδικής Αραβίας, περίπου 320 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Richardson επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Jabal al-Lawz το 2018 και θυμάται ότι σκέφτηκε: «Είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς να βρει διαβάζοντας το βιβλικό κείμενο».

«Το Δευτερονόμιο λέει ότι υπάρχει ένα ποτάμι που κατεβαίνει από το βουνό, δίπλα στο θυσιαστήριο, και είναι ακριβώς εκεί. Σήμερα είναι απλώς ένα ξερό ρέμα», ανέφερε.

Στο βουνό της Σαουδικής Αραβίας έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όπως 12 πέτρινοι στύλοι που βρέθηκαν το 1984.

Στην Έξοδο 24:4, η Βίβλος αναφέρει ότι ο Μωυσής κατασκεύασε ένα θυσιαστήριο και έστησε δώδεκα στύλους για να εκπροσωπήσουν τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ.

Επίσης, στην πλευρά του βουνού υπάρχουν αρχαία βραχογραφήματα με κατοικίδια βοοειδή, τα οποία φέρονται να χρονολογούνται πριν από το 1000 π.Χ.

Βραχογραφήματα με αγελάδες έχουν βρεθεί κοντά στο βουνό, μερικά εκ των οποίων απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές να κρατούν μεγάλα ζώα πάνω από τα κεφάλια τους.

Οι εικόνες αυτές συνδέονται με το Βιβλίο της Εξόδου, το οποίο περιγράφει πώς οι Ισραηλίτες κατασκεύασαν ένα χρυσό μοσχάρι για να το λατρέψουν, ενώ ο Μωυσής παρέμενε στην κορυφή του βουνού επί 40 ημέρες και 40 νύχτες.

Αν και ο Richardson διαθέτει εκτενή γνώση γύρω από τα βιβλικά κείμενα και το Jabal al-Lawz, ο ίδιος δηλώνει ότι προσεγγίζει όλα αυτά τα «στοιχεία» με προσοχή.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο «Σχισμένος Βράχος» κοντά στο βουνό, ο οποίος σχετίζεται με τη βιβλική ιστορία κατά την οποία ο Μωυσής χτύπησε έναν βράχο στο Χωρήβ για να προσφέρει νερό στους διψασμένους και ταλαιπωρημένους Ισραηλίτες.

Ωστόσο, ο Θεός τού είχε δώσει εντολή να μιλήσει στον βράχο και όχι να τον χτυπήσει.

Σύμφωνα με τη Γραφή, ο Μωυσής δεν εμπιστεύθηκε τη δύναμη και την αγιότητα του Θεού και αντί να μιλήσει στον βράχο, τον χτύπησε. Αυτή η πράξη τον εμπόδισε να εισέλθει μαζί με τους Ισραηλίτες στη Γη της Επαγγελίας.

Ο εν λόγω βράχος έχει ύψος περίπου 20 μέτρα και βρίσκεται πάνω σε ένα σωρό βράχων ύψους περίπου 30 μέτρων.

«Αυτός ο συγκεκριμένος βράχος πληροί τα [βιβλικά] κριτήρια. Είναι σχισμένος στη μέση, έχει έντονη διάβρωση από νερό και βρίσκεται στη σωστή τοποθεσία», είπε ο Richardson.

«Θα μπορούσε να είναι ο Σχισμένος Βράχος, αλλά μπορεί και όχι. Θα μπορούσε να είναι μια απίστευτη σύμπτωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.