Η Airbnb δηλώνει ότι εισάγει παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης καμερών ασφαλείας στο εσωτερικό των ενοικιαζόμενων ακινήτων. Οι αλλαγές στην πολιτική της εταιρείας θα τεθούν σε ισχύ στο τέλος του επόμενου μήνα.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης λέει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην απλοποίηση των κανόνων της σχετικά με τις κάμερες ασφαλείας και στην προτεραιότητα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των επισκεπτών.

Οι χρήστες της Airbnb έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με τη χρήση καμερών παρακολούθησης σε εσωτερικούς χώρους.

«Αυτές οι αλλαγές έγιναν σε συνεννόηση με τους επισκέπτες μας, τους οικοδεσπότες και τους ειδικούς σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και θα συνεχίσουμε να ζητάμε ανατροφοδότηση, για να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας λειτουργούν για την παγκόσμια κοινότητά μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Airbnb για την κοινοτική πολιτική και τις συνεργασίες, Juniper Downs, σύμφωνα με το BBC.

Airbnb

«Καθώς η πλειονότητα των καταχωρήσεων στην Airbnb δεν αναφέρει ότι διαθέτει κάμερα ασφαλείας, αυτή η ενημέρωση αναμένεται να επηρεάσει ένα μικρότερο υποσύνολο καταχωρήσεων στην πλατφόρμα», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ισχύοντες κανόνες της Airbnb επιτρέπουν τη χρήση καμερών ασφαλείας σε κοινόχρηστους χώρους, όπως σαλόνια και διαδρόμους, εφόσον η θέση του εξοπλισμού γίνεται σαφής στην καταχώριση του ακινήτου.

Η επικαιροποιημένη πολιτική απαγορεύει, επίσης, τη χρήση εξωτερικών καμερών, που στρέφονται προς το εσωτερικό των ακινήτων. Η Airbnb δεν επιτρέπει την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε ιδιωτικούς χώρους, όπως τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια.

Οι νέοι κανόνες θα εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση καμερών θυροτηλεφώνου και οργάνων παρακολούθησης θορύβου σε κοινόχρηστους χώρους. Οι συσκευές αυτές πρέπει επίσης να γνωστοποιούνται στη σελίδα καταχώρησης του ακινήτου.
Η Airbnb δήλωσε ότι επιδιώκει να εξισορροπήσει την ανάγκη των οικοδεσποτών να μπορούν να παρακολουθούν την ασφάλεια του ακινήτου τους και να είναι ενήμεροι για θέματα όπως τα μη εξουσιοδοτημένα πάρτι, ενώ παράλληλα δίνει προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα των επισκεπτών.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την προβολή από την αμερικανική κωμική εκπομπή «Saturday Night Live» μιας παρωδίας-διαφήμισης της Airbnb, η οποία περιείχε ένα αστείο σχετικά με μια κάμερα, που ήταν κρυμμένη σε μια τουαλέτα. Το σκετς το έχουν παρακολουθήσει περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια φορές στο YouTube.