Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέστησε ειδική ομάδα για να ψάξει την ακίνητη περιουσία της Σοβιετικής Ένωσης σε ξένα κράτη και στόχος είναι να διεκδικήσει η Ρωσία τους συγκεκριμένους χώρους και ότι περιέχουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε δύο σχετικά διατάγματα με το τελευταίο να εκδίδεται στις 18 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Business Insider, ενώ διέθεσε και σχετικό κονδύλι στους ερευνητές του.

Εντούτοις, είναι άγνωστες οι πραγματικές του προθέσεις, καθώς λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν η περιουσία εντοπιστεί και πιστωθεί στο ρωσικό κράτος, τότε μπορεί να κατασχεθεί.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, που είναι μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, έγραψε σε έκθεσή του τον Ιανουάριο ότι πρόθεση του Κρεμλίνου μπορεί να είναι η προώθηση της ήπιας ισχύος σε μετασοβιετικά και γειτονικά κράτη με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση των περιοχών αυτών.

Σημειώνεται, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταδικάσει το παρελθόν της Σοβιετικής Ένωσης και χαρακτηρίσει «ύψιστη προδοσία» την επανάσταση του 1917 που οδήγησε στη δημιουργία της. Όμως, χρησιμοποιεί το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας του, όποτε θέλει να αναφερθεί σε καλύτερους καιρούς ή να ασκήσει επιρροή σε κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.