Η Έιμι και η Άνο είναι πανομοιότυπες δίδυμες. Ωστόσο, η πρώτη τους γνωριμία έγινε το 2021, καθώς αμέσως μετά τη γέννησή τους χωρίστηκαν από τη μητέρα τους και πουλήθηκαν σε διαφορετικές οικογένειες. Χρόνια αργότερα, η μία ανακάλυψε την άλλη τυχαία, χάρη σε ένα τηλεοπτικό σόου ταλέντων και ένα βίντεο στο TikTok. Καθώς μιλούσαν για το παρελθόν τους, συνειδητοποίησαν ότι ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες μωρά στη Γεωργία που κλάπηκαν από νοσοκομεία και πουλήθηκαν.

Τώρα ζητούν απαντήσεις. Το BBC καλύπτει το ταξίδι των δύο γυναικών που ταξίδεψαν από τη Γεωργία στη Γερμανία, με την ελπίδα να βρουν το χαμένο κομμάτι του παζλ. Η Έιμι και η Άνο θα συναντήσουν τη βιολογική τους μητέρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργούν μια εικόνα για το τι περίπου συνέβη. Καθώς αποκάλυπταν την αλήθεια, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στη Γεωργία που ως μωρά είχαν απαχθεί από νοσοκομεία και πουλήθηκαν σε άλλες οικογένειες. Παρά τις επίσημες προσπάθειες να διερευνηθεί το τι συνέβη, κανείς δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη

Η πρώτη επαφή των κοριτσιών

Η ιστορία του πώς η Έιμι και η Άνο ανακάλυψαν η μία την άλλη ξεκινά από την εποχή που ήταν 12 ετών. Το 2014 η Έιμι βρισκόταν στο σπίτι της νονάς της, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, και παρακολουθούσε το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα, το «Γεωργία έχεις ταλέντο». Εκεί χόρευε ένα κορίτσι που της έμοιαζε αρκετά. Στην πραγματικότητα ήταν πανομοιότυπή της. «Τηλεφωνούσαν στη μαμά μου και ρωτούσαν: “Γιατί η Έιμι χορεύει με άλλο όνομα;”», αναφέρει η ίδια. Όταν η Έιμι μίλησε στην οικογένειά της για το κορίτσι που της έμοιαζε, η μητέρα είπε: «Όλοι έχουν έναν σωσία». 

Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Έιμι δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο, στο οποίο φαινόταν η ίδια να κάνει piercing στο φρύδι της. 320 χιλιόμετρα μακριά, στην Τιφλίδα, μια άλλη 19χρονη, η Άνο, έλαβε το βίντεο από έναν φίλο της. Τότε, εκείνη σκέφτηκε πως «ήταν ωραίο που μου μοιάζει».

Η Άνο προσπάθησε να εντοπίσει την κοπέλα με το piercing στο φρύδι στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούσε να τη βρει, οπότε μοιράστηκε το βίντεο σε μια ομάδα στο WhatsApp, για να δει αν κάποιος μπορούσε να τη βοηθήσει. Κάποιος που γνώριζε την Έιμι είδε το μήνυμα και τις συνέδεσε στο Facebook.

Η Έιμι κατάλαβε αμέσως ότι η Άνο ήταν το κορίτσι που είχε δει πριν από τόσα χρόνια στο «Γεωργία έχει ταλέντο». «Σε έψαχνα τόσο καιρό!», της έστειλε σε μήνυμα. «Κι εγώ», απάντησε η Άνο. Όσο οι μέρες περνούσαν και η επικοινωνία τους συνεχιζόταν, οι δύο γυναίκες ανακάλυπταν πως είχαν πολλά κοινά, αλλά δεν ήταν όλα λογικά.

Γεννήθηκαν και οι δύο στο μαιευτήριο Kirtskhi το 2002, τους άρεσε η ίδια μουσική, αγαπούσαν και οι δύο τον χορό, είχαν ακόμη και το ίδιο χτένισμα. Ανακάλυψαν ότι είχαν την ίδια γενετική ασθένεια, μια διαταραχή των οστών που ονομάζεται δυσπλασία. «Κάθε φορά που μάθαινα κάτι καινούργιο για την Άνο, η υπόθεση γινόταν όλο και πιο περίεργη», λέει η Έιμι.

Όταν κανόνισαν να συναντηθούν και αντίκρισαν η μια την άλλη, κατάλαβαν αμέσως πως είναι ίδιες. «Ήταν σαν να κοίταζα καθρέφτη, το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, η ίδια ακριβώς φωνή. Εγώ είμαι εκείνη και εκείνη είναι εγώ», λέει η Έιμι. Τότε κατάλαβε ότι ήταν δίδυμες. «Δεν μου αρέσουν οι αγκαλιές, αλλά την αγκάλιασα», λέει η Άνο.

Η αποκάλυψη στις οικογένειές τους

Αποφάσισαν να μιλήσουν στις οικογένειές τους και τότε έμαθαν την αλήθεια. Το 2002 είχαν χωριστεί και υιοθετηθεί από διαφορετικές οικογένειες, με διαφορά λίγων εβδομάδων. «Είναι μια τρελή ιστορία. Αλλά είναι αλήθεια», λέει η Έιμι. Ψάχνοντας κι άλλο, οι δίδυμες διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία στα επίσημα πιστοποιητικά γέννησής τους, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας γέννησής τους, ήταν λάθος.

Η ιστορία έχει ως εξής: Η μητέρα της Έιμι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Όπως ισχυρίζεται, ένας φίλος τής είπε ότι υπήρχε ένα ανεπιθύμητο μωρό στο νοσοκομείο. Θα έπρεπε να πληρώσει τους γιατρούς, αλλά θα μπορούσε να το πάρει στο σπίτι της και να το μεγαλώσει ως δικό της.

Το ίδιο συνέβη και με τη μητέρα της Άνο. Καμία από τις οικογένειες δεν γνώριζε ότι τα κορίτσια ήταν δίδυμα και, παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν πολλά χρήματα για να υιοθετήσουν τις κόρες τους, λένε ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν παράνομο. Ωστόσο, οι δίδυμες αναρωτήθηκαν αν οι βιολογικοί τους γονείς τις είχαν πουλήσει με σκοπό το κέρδος.

Η Έιμι ήθελε να βρει τη βιολογική τους μητέρα για να μάθει τα πάντα, αλλά η Άνο δεν ήταν σίγουρη. Η Έιμι βρήκε μια ομάδα στο Facebook αφιερωμένη στην επανένωση των οικογενειών της Γεωργίας με παιδιά για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι είχαν υιοθετηθεί παράνομα κατά τη γέννησή τους και μοιράστηκε την ιστορία τους.

Μια νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία απάντησε, λέγοντας ότι η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια στο μαιευτήριο Kirtskhi το 2002 και ότι, παρά το γεγονός ότι της είπαν ότι είχαν πεθάνει, τώρα είχε κάποιες αμφιβολίες. Οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν ότι το κορίτσι από την ομάδα του Facebook ήταν αδελφή τους και ζούσε με τη βιολογική τους μητέρα, την Άζα, στη Γερμανία. 

Η Έιμι ήθελε απεγνωσμένα να συναντήσει την Άζα, αλλά η Άνο ήταν πιο επιφυλακτική. Παρ’ όλα αυτά, συμφώνησε να πάει στη Γερμανία με την Έιμι για να την υποστηρίξει.

Η πρώτη συνάντηση

Η Έιμι και η Άνο ετοιμάστηκαν να συναντήσουν τη βιολογική τους μητέρα σε ξενοδοχείο της Λειψίας. «Είμαι φοβισμένη, πραγματικά φοβισμένη», είπε η Έιμι. «Δεν έχω κοιμηθεί όλη την εβδομάδα. Αυτή είναι η ευκαιρία μου να πάρω επιτέλους απαντήσεις για το τι μας συνέβη».

Η δίδυμη αδελφή της, η Άνο, καθόταν σε μια πολυθρόνα και παρακολουθούσε βίντεο στο TikTok. «Αυτή είναι η γυναίκα που ίσως μας πούλησε», ανέφερε. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι και εκείνη ήταν νευρική, αλλά μόνο επειδή δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει και αν θα μπορέσει να ελέγξει τον θυμό της. Στην αρχή, η Άνο ήθελε να φύγει. Πήρε μια βαθιά ανάσα, όμως, και αποφάσισε να συνεχίσει. Η βιολογική τους μητέρα, η Άζα, τις περίμενε σε άλλο δωμάτιο.

Όταν η Έιμι και η Άνο μπήκαν στο δωμάτιό της, η Άζα έτρεξε προς το μέρος τους και τις αγκάλιασε σφιχτά. Δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπο της Έιμι, αλλά η Άνο παρέμεινε σιωπηλή. Φαινόταν λίγο εκνευρισμένη.

Αφού συζήτησαν ιδιαιτέρως, οι δίδυμες ανέφεραν ότι η μητέρα τους εξήγησε ότι μετά τον τοκετό αρρώστησε και έπεσε σε κώμα. Όταν ξύπνησε, το προσωπικό του νοσοκομείου της είπε ότι τα μωρά πέθαναν λίγο μετά τη γέννησή τους. Είπε, επίσης, ότι η συνάντηση με την Έιμι και την Άνο έδωσε νέο νόημα στη ζωή της.

Σήμερα, τα κορίτσια εξακολουθούν να επικοινωνούν με τη μητέρα τους. Δεν έχουν, όμως, στενές επαφές.

«Πάντα ένιωθα ότι κάτι ή κάποιος έλειπε από τη ζωή μου», είπε η Άνο. «Πολύ συχνά ονειρευόμουν ένα μικρό κορίτσι με μαύρα ρούχα που με ακολουθούσε και με ρωτούσε για τη μέρα μου». Αυτό το συναίσθημα εξαφανίστηκε όταν βρήκε την Έιμι.