Η πετσέτα μπάνιου σας κρύβει ένα μικρό «βρώμικο» μυστικό, κάτι που σημαίνει ότι η αλλαγή της μόνο μία φορά την εβδομάδα δεν αρκεί για να αποφύγετε τους κινδύνους που παραμονεύουν πίσω από την φαινομενικά καθαρή όψη της.

Η κοινή λογική λέει ότι εφόσον χρησιμοποιείτε την πετσέτα του μπάνιου για να σκουπιστείτε μετά από κάθε ντους, αυτή σίγουρα παραμένει καθαρή. Κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει αν διαβάσετε προσεκτικά τα παρακάτω.

Γιατί πρέπει να αλλάζετε την πετσέτα του μπάνιου σε τακτά χρονικά διαστήματα

Σύμφωνα με το Reader’s Digest, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα στις πετσέτες σας, κάτι που σημαίνει ότι η τακτική ανανέωσή τους είναι μια επιτακτική ανάγκη.

Και παρόλο που με το ντους απομακρύνετε από πάνω σας οποιοδήποτε βακτήριο, κάποια καταφέρνουν να παραμείνουν και να μεταφερθούν στην πετσέτα σας, εφόσον σκουπιστείτε με αυτή. Μόλις τα βακτήρια, λοιπόν, βρεθούν εκεί, θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα όλο και περισσότερο.

Μάλιστα, μία μελέτη με επικεφαλής τον Chuck Gerba, καθηγητή μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι οι χρησιμοποιημένες πετσέτες χεριών έχουν 1.000 φορές περισσότερα βακτήρια από εκείνες που αγοράστηκαν σχετικά πρόσφατα. Τα βακτήρια αγαπούν το σκοτεινό, υγρό περιβάλλον, οπότε θα ευδοκιμήσουν σε ένα μπάνιο με τους ζεστούς υδρατμούς από το ντους και κλειστή την πόρτα.

Τα χειρότερα σενάρια είναι η μόλυνση και η ακμή

Σκουπίζοντας το σώμα σας με μια βρώμικη πετσέτα θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης. «Όταν σκουπίζεστε με μια πετσέτα έντονα, ξύνετε το δέρμα σας», λέει ο Δρ. Gerba. Αυτοί οι μικροσκοπικοί πόροι στο δέρμα σας -οι οποίοι είναι πολύ μικροί για να τους παρατηρήσετε με γυμνό μάτι- δίνουν στα βακτήρια μια είσοδο για να μπουν στο σώμα σας.

Ωστόσο, είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο» να παίρνεις μια ασθένεια από την πετσέτα μπάνιου σου, λέει ο ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες Aaron Glatt, εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής. «Τα δικά σας μικρόβια δεν θα σας κάνουν να αρρωστήσετε, αλλά αυξάνετε την πιθανότητα να πάρετε μια ασθένεια όταν μοιράζεστε πετσέτες», συμπληρώνει ο Δρ. Gerba. Ενώ, εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή, ίσως χρειαστεί να πλένετε την πετσέτα σας κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε, λέει ο Δρ Tierno.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν αφήνετε κανέναν άλλο να αγγίξει την πετσέτα σας, οι Δρ. Gerba και ο Δρ. Tierno συνιστούν να πλένετε τις πετσέτες μπάνιου κάθε δύο ή τρεις ημέρες.