Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω κάποιες δεκαετίες, όλοι θα έχουμε θύμησες από τα περίφημα προξενιά. «Από έρωτα ή προξενιό;» ήταν η ερώτηση που πάντα έπαιζε, όταν γινόταν ένας γάμος. Άλλωστε, η προξενήτρα τα χρόνια τα παλιά (όχι και πολύ παλιά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας) ήταν «λειτούργημα» κανονικό που είχε ως αποστολή να παντρέψει τους ελευθέρους και ελεύθερες της εποχής, αλλά και τους «μαγκούφηδες».

Το προξενιό κάποτε έπαιζε πολύ. Και δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως για πολλούς ήταν και ο… ορθός τρόπος για να παντρευτεί, κυρίως, ένα κορίτσι από σπίτι. Με τα χρόνια, ο «θεσμός» του προξενιού ξεθώριασε. Οι εποχές άλλαξαν, η γυναίκα είναι χειραφετημένη, έχει και ξέρει τι θέλει από τη ζωή της, ενώ πια και ο άνδρας που περνάει τα 40 και δεν έχει παντρευτεί, δεν είναι στα μάτια των άλλων ο «μαγκούφης», αλλά περισσότερο ως ένας… «αμετανόητος εργένης».

Επιπλέον, τα social media έχουν κάνει πιο εύκολες τις γνωριμίες και δεν είναι λίγοι οι έρωτες που ανθούν διαδικτυακά. Κι εκεί, λοιπόν, που πιστεύαμε πως το προξενιό ή συνοικέσιο δεν έχει την ίδια ζήτηση με παλιά, η επίσκεψη μας στο ιστορικό γραφείο συνοικεσίων της Αθήνας, «Γραφείο Διεθνών Συνοικήσεων Λούης», ανέτρεψε πολλά απ΄ όσα πιστεύαμε.

Η ιδιοκτήτρια του κυρία Καίτη Λούη μίλησε στο Newsbeast.gr για τις γνωριμίες με σκοπό τον γάμο που γίνονται στο γραφείο, μας εξήγησε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται, ενώ αποκαλύπτει και το μυστικό για το πώς το «συνοικέσιο» όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά ανθεί στην εποχή των social media.

– Η αλήθεια είναι πως όταν ακούμε «γραφείο συνοικεσίων» η πρώτη σκέψη που κάνουμε, είναι πως κάποιος που δυσκολεύεται να βρει σύντροφο να παντρευτεί, έρχεται σε εσάς. Πόσο ισχύει αυτό;

Ισχύει από την άποψη ότι ο ενδιαφερόμενος-η έχει προσόντα και πλούσιο βιογραφικό και μόνος του βλέπει ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του οι δικές του αναζητήσεις.

– Ένα γραφείο συνοικεσίων σε ποιους απευθύνεται; Έρχονται σε εσάς αποκλειστικά όσοι επιθυμούν γνωριμία με σκοπό τον γάμο ή και κάποιος που θέλει απλά μία σχέση, αλλά δυσκολεύεται να βρει;

Έρχονται άτομα που θέλουν να κάνουν οικογένεια αλλά και μεγαλύτεροι που έχουν κάνει ένα κύκλο ζωής διαζευγμένοι-ες ή χήροι-ες για συμβίωση. Πάντοτε όμως οι ενδιαφερόμενοι έχουν σοβαρό σκοπό και όχι εφήμερο.

– Σήμερα, το «προξενιό» πώς γίνεται; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Υπάρχει το βιογραφικό και η προσωπική συνέντευξη όπου γίνεται μέλος του γραφείου και με την δική μας βοήθεια το άτομο ξεκινά την διαδικασία των ραντεβού. Εμείς ενημερωνόμαστε για το αποτέλεσμα και από τις δύο πλευρές και ανάλογα αν αυτά τα άτομα ταίριαξαν παγώνουμε για αυτούς την διαδικασία και τους δίνουμε τις ευχές μας. Αν όμως δεν είχαμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα προχωράμε άμεσα την επόμενη συνάντηση.

– Έχει τύχει να απορρίψετε κάποιον από την αρχή; Αν ναι σε ποιες περιπτώσεις;

Σπάνια συμβαίνει διότι νομίζω ότι η συζήτηση που έχουμε, μπαίνει σε σωστό πλαίσιο διερεύνησης.

– Συνήθως τι σας ζητάνε; Έχουν υψηλά στάνταρ σε αυτό που ψάχνουν;

Εφόσον και οι ίδιοι έχουν αρκετά προσόντα είναι λογικό και επόμενο να έχουν υψηλές προσδοκίες. Άλλωστε τα ομώνυμα έλκονται.

– Συνήθως, ποιες ηλικίες είναι αυτές που απευθύνονται στο γραφείο σας;

Υπάρχει ευρύ φάσμα ως προς το πλαίσιο της ηλικίας. Άτομα νεαρής ηλικίας από 25 ετών μέχρι και 90 ετών επισκέπτονται το γραφείο μας. Η ανάγκη για συντροφικότητα δεν παύει να υπάρχει σε όποια ηλικία και αν είμαστε.

– Σε ποσοστό, έρχονται περισσότεροι άνδρες ή γυναίκες;

Το ευτυχές γεγονός είναι ότι υπάρχει ισορροπία και η αναλόγια 50% σε άνδρες και 50% σε γυναίκες.

– Έρχονται γονείς για να βρούνε νύφη ή γαμπρό στο παιδί τους; Υπάρχει κάποια ιστορία που σας έχει μείνει να μας πείτε;

Φυσικά. Οι γονείς παίρνουν την πρωτοβουλία να επισκεφθούν το γραφείο μας γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν έναν ευτυχισμένο γάμο για τα παιδιά τους. Επειδή η αγάπη των γονέων προς τα παιδιά τους χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια, θέλουν να τα δουν να δημιουργούν μια οικογένεια με αρχές και αξίες – την ελληνική παραδοσιακή οικογένεια. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μία μητέρα η όποια μέσω του γραφείου μας πάντρεψε την μονάκριβη κόρη της με έναν γνωστό επιχειρηματία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο επιχειρηματίας συνεννοήθηκε με την μητέρα να πάνε στον χώρο του ως πελάτες χωρίς η κόρη να γνωρίζει ότι η τύχη της δούλευε κυριολεκτικά. Τα μάτια και των δύο ενδιαφερομένων διασταυρώθηκαν και τότε κατάλαβαν και οι δύο πως βρήκαν το άλλο τους μισό. Μετά από λίγους μήνες η μητέρα επισκέφθηκε το γραφείο μας όντας τρισευτυχισμένη και μας πρόσφερε μπομπονιέρες από τον γάμο τους.

– Αντίστοιχα, έχετε κάποια ιστορία με παιδί να έχει έρθει στο γραφείο σας προκειμένου να βρει συντροφιά για τον γονέα του που είναι σε μεγάλη ηλικία; Τέτοιου είδους «προξενιά» γίνονται;

Εννοείται ότι γίνονται και τέτοιου είδους προξενιά! Η ελληνική οικογένεια έχει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα άτομα όποτε το ένα μέλος της οικογένειας νοιάζεται για το άλλο. Ουκ ολίγες φορές βλέπουμε τα παιδιά να θέλουν να απαλλάξουν από την μοναξιά τους γονείς τους!

– Αν ένα άτομο απορρίπτεται συνέχεια από τα ραντεβού που βγαίνει, τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Επιμένετε, μέχρι να βρει το ταίρι του, προσπαθείτε να βρείτε τι φταίει και να τον βοηθήσετε;

Ένα άτομο από την στιγμή που θα γίνει μέλος του γραφείου μας έχει την δυνατότητα να κάνει στοχευόμενα προσωπικά ραντεβού μέχρι να καταλήξει. Εμείς διατηρούμε συχνή, ειλικρινή και άμεση επικοινωνία με όλα τα μέλη μας. Επομένως μετά από κάθε ραντεβού συζητάμε για το αποτέλεσμα. Οι κοινωνικοί επιστήμονες του γραφείου μας συζητούν και συμβουλεύουν τα άτομα ώστε να φτάσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται στον στόχο μας.

– Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας; Πόσα προχωρούν, πόσα όχι;

Το ποσοστό επιτυχίας είναι 100% διότι ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να δει όσα άτομα χρειάζεται μέχρι να βρει το κατάλληλο για εκείνον ταίρι. Επίσης να τονίσουμε ότι μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχουν καθόλου διαζύγια γιατί η επεξεργασία των στοιχείων που προηγείται γίνεται με σοβαρότητα και επιμέλεια. Οπότε υπάρχει απόλυτη συνάφεια μεταξύ των ενδιαφερομένων.

– Υπάρχει κάποιο όριο στα ραντεβού για ένα άτομο; Ή βγαίνει μέχρι να βρει τον/την ιδανικό/η σύντροφο;

Το γραφείο μας διαθέτει χιλιάδες μέλη από όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα για το κάθε άτομο ξεχωριστά όπου και αν βρίσκεται να κάνει όσα ραντεβού χρειάζεται, χωρίς περιορισμό, για να βρει τον άνθρωπο με τον όποιο θα μοιραστεί το υπόλοιπο της ζωής του. Η διαδικασία εύρεσης του ιδανικού συντρόφου είναι τόσο προσεγμένη ώστε χιλιάδες άτομα έχουν καταλήξει με το πρώτο κιόλας ραντεβού. Το σίγουρο είναι ότι η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς οπότε είτε με το πρώτο είτε με παραπάνω ραντεβού κάποιος ο οποίος γίνεται μέλος μας είναι δεδομένο ότι θα βρει κοντά μας αυτό που επιθυμεί.

– Τα social media πόσο έχουν επηρεάσει τα γραφεία συνοικεσίων, δεδομένου ότι πολλές γνωριμίες πλέον γίνονται εκεί;

Τα social media είναι ένας τρόπος γνωριμιών που ελλοχεύει άπειρους κινδύνους και όλοι έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες εξαιρετικά δυσάρεστες. Δεν μπορείς να ξέρεις ποιος μπορεί  πραγματικά να κρύβεται πίσω από μια θελκτική εικόνα προφίλ και βεβαίως αν οι σκοποί αυτού του ατόμου είναι σοβαροί. Σε αντίθεση με το γραφείο όπου όλοι ενδιαφερόμενοι είναι κατασταλαγμένοι και αποφασισμένοι να δημιουργήσουν οικογένεια ή να συμβιώσουν, στα social media επικρατεί ένα χάος και το φλερτ της εικονικής πραγματικότητας δεν σε οδηγεί στα σκαλιά της εκκλησίας. Από την άλλη δεν γίνεται κάποιος ο οποίος είναι άνθρωπος με πτυχία, καριέρα, καλής οικογενείας να εμπιστευτεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Είστε στο τιμόνι του γραφείου περίπου 30 χρόνια. Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια ιστορία που σας έχει μείνει;

Πάρα πολλές ιστορίες αγάπης έχουν πάρει σάρκα και οστά σε αυτόν χώρο. Όπως είπατε και εσείς για πάνω από 30 χρόνια που βρίσκομαι εδώ, νιώθω συνεχώς υπερήφανα για αυτό το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελούμε. Θυμάμαι ένα ζευγάρι το οποίο ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 ενώ και οι δύο ζούσαν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η γυναίκα πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον σύζυγο της μετά από ένα μήνα κιόλας γνωριμίας! Αν δεν είναι αυτό έρωτας, τότε τι είναι?

– Σας καλούν τα ζευγάρια στον γάμο; Λένε στον κύκλο τους ότι γνωρίστηκαν μέσω γραφείου συνοικεσίων ή αποτελεί ταμπού;

Εμείς με τα μέλη μας αναπτύσσουμε μια καταπληκτική σχέση. Μας βλέπουν σαν φίλους τους επομένως με χαρά μας καλούν στο γάμο τους. Λόγω ενεργής και πολύχρονης παρουσίας μας στην τηλεόραση αποφεύγουμε να παρευρισκόμαστε γιατί μπορεί κάποιος να μας αναγνωρίσει.

– Έρχονται άτομα από την επαρχία σε εσάς;

Με έδρα τον Πειραιά εξυπηρετούμε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό! Επομένως όχι μόνο από τις όμορφες πόλεις και χώρια της Ελλάδος αλλά και από τις πέντε ηπείρους!

– Το γραφείο σας είναι το παλαιότερο, πόσο έχουν αλλάξει τα «προξενιά» και τα θέλω των ανθρώπων από την εποχή του παππού σας, του πατέρα σας μέχρι τώρα τη δική σας;

Ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου με πολλές παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Η θέληση για οικογένεια ήταν πάντοτε από τις προτεραιότητες που έθετε ο Έλληνας, όποτε πάντοτε υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ο θεσμός του συνοικεσίου. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα όμως είναι ότι οι άνθρωποι πλέον όλο και περισσότερο παντρεύονται από έρωτα. Κάποτε η κόρη ετοιμαζόταν από την οικογένεια της για να βρει έναν άνθρωπο οποίος θα την έκανε ευτυχισμένη και θα της πρόσφερε ακριβώς τα ίδια. Την ασφάλεια, την αγάπη, τα υλικά αγαθά κλπ. Σήμερα η γυναίκα είναι πιο ανεξάρτητη, προσφέρει και αυτή μέσω της εργασίας της, είναι πιο δυναμική κλπ όποτε πλέον ο συναισθηματικός δείκτης είναι εκείνος ο οποίος κρίνει το κατάλληλο άνθρωπο.