Λέγεται συχνά ότι η NASA ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια αναπτύσσοντας ένα στυλό που μπορούσε να γράψει σε μηδενικό βάρος, ενώ οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν απλά μολύβια.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς, ωστόσο, γιατί η NASA ήθελε τόσο πολύ ένα λειτουργικό στυλό διαστήματος, πρέπει να καταλάβει ότι το μολύβι δεν είναι κατάλληλο για διαστημικά ταξίδια. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν τη συνήθεια να σπάνε, να θρυμματίζονται και να αφήνουν πίσω τη σκόνη γραφίτη. Το ξύλο, επίσης, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς στην κάψουλα με καταστροφικές συνέπειες, καθώς είναι πλούσια σε συμπιεσμένο οξυγόνο. Όλα αυτά, λοιπόν, όπως αναφέρει και το mentalflosso.com θεωρούνται άκρως απειλητικά για τη ζωή στο διάστημα.

Το 1965, λοιπόν, η NASA διέταξε να δημιουργηθούν 34 ειδικά σχεδιασμένα μηχανικά μολύβια με την ελπίδα να βρει το τέλειο εργαλείο γραφής για τους αστροναύτες. Αλλά με κόστος που άγγιζε περίπου τα 130 δολάρια το καθένα, δεν συνέφεραν καθόλου, με την τιμή τους να αυξάνεται όταν άρχισαν να έχουν ιδιαίτερη ζήτηση και από το κοινό.

Το Space Pen, λοιπόν, εφευρέθηκε από τον Πολ Φίσερ, επικεφαλής της Fisher Pen Company. Σε αντίθεση με ένα τυπικό στυλό, το Fisher Space Pen χρησιμοποιεί συμπιεσμένο άζωτο για να εξαναγκάσει το μελάνι από το ακροφύσιο, αντί να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα, όπως κάνουν τα στυλό που χρησιμοποιούμε όλοι. Αυτό το έκανε την ιδανική συσκευή για γραφή στο διάστημα, ενώ οι αστροναύτες αιωρούνταν μέσα στο διαστημόπλοιο και πολλές φορές ήταν ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω. Επιπλέον, έγραφε καθαρά ενώ δεν υπήρχαν και οι ανησυχίες ασφαλείας που σχετιζόντουσαν με το απλό μολύβι.

Ο Φίσερ ήρθε σε επαφή με τη NASA για να δοκιμάσει το στυλό του το 1965 και το 1967, μετά από μήνες δοκιμών, εντυπωσιάστηκαν αρκετά για να αγοράσουν μαζικά 400 από αυτά για μελλοντικές αποστολές. Αναρωτιέστε ποια είναι η τιμή του; Μετά από μια έκπτωση 40% από την εταιρεία, η διαστημική υπηρεσία πληρώνει 2,39 δολάρια για κάθε στυλό.