Η μέχρις εσχάτων πολυθρύλητη μάχη της Κοκκινιάς

Το πενθήμερο μακελειό ανάμεσα σε ΕΛΑΣ και ναζί και ο σκοτεινός ρόλος των ταγμάτων ασφαλείας


WEEKEND
0:09
12/03/2016
Η μέχρις εσχάτων πολυθρύλητη μάχη της Κοκκινιάς
56
loading

Την άνοιξη του '44 η Ελλάδα έχοντας ήδη βιώσει τρεις φρικτούς χειμώνες ναζιστικής κατοχής προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της. Οι αντάρτικες ομάδες σημειώνουν, πλέον, σημαντικές νίκες απέναντι στην Βέρμαχτ αλλά τα μαύρα σύννεφα του επερχόμενου εμφυλίου πολέμου έχουν αρχίσει να κάνουν έντονη την παρουσία τους.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ9
Η Κοκκινιά τον Μάρτιο του 1944

Παράλληλα, οι σύμμαχοι έχουν στριμώξει στα «σκοινιά» τις στρατιές του Χίτλερ και ετοιμάζονται για την μεγάλη απόβαση στη Νορμανδία, η οποία θα ακολουθήσει σε μερικούς μήνες και θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα την ροή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ4

Μέσα σε αυτό το κλίμα τον Μάρτιο του 1944 στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην Κοκκινιά θα δοθεί μια από τις πλέον αιματηρές και ιστορικές μάχες ανάμεσα στα κατοχικά στρατεύματα και τις δυνάμεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ οι οποίοι όταν τους τελείωναν τα πυρομαχικά μάχονταν ακόμα και με πέτρες αναγκάζοντας τελικά τους Γερμανούς, μετά από πέντε ημέρες, να υποχωρήσουν!

Σκοτεινό ρόλο σε εκείνη τη μάχη, ωστόσο, διαδραμάτισαν τα Τάγματα Ασφαλείας και οι δυνάμεις της χωροφυλακής που πολέμησαν, ανοιχτά, στο πλευρό των ναζί…

Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Μάρτη 1944

ΚΟΚΚΙΝΙΑ1

Με το αντάρτικο κίνημα να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, οι κατοχικές δυνάμεις ήθελαν διακαώς μια μεγάλη και συμβολική νίκη, προκειμένου να στείλουν μήνυμα πως είναι σε θέση να καταπνίξουν κάθε εστία αντίστασης.

Επιλέγουν την Κοκκινιά και όχι τυχαία. Στην συγκεκριμένη συνοικία του Πειραιά δρα το 6ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, υπάρχουν πολλά μέλη του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ αλλά το κυριότερο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της, κάνει δύσκολη τη ζωή των Γερμανών.

Η πενθήμερη μάχη ξεκινά το πρωί του Σαββάτου...

Δυνάμεις της χωροφυλακής και Τάγματα Ασφαλείας μαζί με επίλεκτες δυνάμεις των ναζί προσπαθούν να εισβάλουν ταυτόχρονα από δυο διαφορετικά σημεία στην πόλη. Ακολουθούν πολύωρες  και σφοδρές συγκρούσεις και τελικά λίγο πριν το βράδυ οι επιτιθέμενοι αναγκάζονται σε προσωρινή οπισθοχώρηση.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ5
Σκηνή από την κινηματογραφική μεταφορά της μάχης της Κοκκινιάς

Στρατοπεδεύουν στα περίχωρα και ετοιμάζονται για την δεύτερη ημέρα μαχών. Ταυτόχρονα η άμυνα της πόλης προετοιμάζεται και εκείνη. Αποφασίζεται, πέρα από τα ένοπλα τμήμα του ΕΛΑΣ, την Κυριακή να βγουν στους δρόμους και οι κάτοικοι οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης ενώ κηρύσσετε και απεργία!

Στις 5 του Μαρτίου, οι μάχες ξεκινούν και πάλι από το πρωί. Είναι σφοδρές και ιδιαίτερα αιματηρές αλλά και πάλι η κατάληξη είναι η ίδια. Το σκοτάδι πέφτει και οι επιτιθέμενοι αναγκάζονται να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις μέσα σε πανηγυρισμούς από την πλευρά των πολιορκημένων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως ο διορισμένος από τον Ιωάννη Ράλλη, δήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Χατζής, παραιτείται.

Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Μαρτίου 1944

ΚΟΚΚΙΝΙΑ3

Και την επόμενη ημέρα η εικόνα παραμένει η ίδια. Σχεδόν σε κάθε στενό της πόλης διαδραματίζονται σκηνές αλλοφροσύνης με τους κατοίκους (που παραμένουν σε απεργία) να προσπαθούν να προστατευτούν από τα πυρά των δυο πλευρών που έπεφταν σαν… βροχή.

Οι μάχες είναι αιματηρές αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει. Οι μαχητές του ΕΛΑΣ καταφέρνουν και αποκρούουν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των κατακτητών. Παρόλα αυτά οι ναζί φτάνουν για πρώτη φορά κοντά στο κέντρο της πόλης καταλαμβάνοντας κομβικά  σημεία.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ7

Τελικά αργά το βράδυ αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν και να οπισθοχωρήσουν. Οι Κοκκινιώτες πανηγυρίζουν, γνωρίζουν, ωστόσο, πως η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και τίθονται όλοι (ένοπλοι και άοπλοι) σε κατάσταση συναγερμού.

Η εκτίμηση αυτή, όπως αποδείχθηκε, δεν απείχε από την πραγματικότητα. Η Τρίτη 7 Μαρτίου είναι η χειρότερη ημέρα της πενθήμερης πολιορκίας.

Οι πρώτες κινήσεις των Γερμανών αλλά και των Ελλήνων συνεργατών τους γίνονται αντιληπτές ήδη από τις 5 το πρωί! Η κύρια δύναμη του ΕΛΑΣ έχει οχυρωθεί στη βόρεια πλευρά από το Περιβολάκι (πλατεία Δαβάκη). Στις 6 το πρωί τέσσερα φορτηγά με ναζί καταλαμβάνουν τις θέσεις στην πλατεία Κουτσικαρίου και δειλά-δειλά προσπαθούν να μπουν στην Κοκκινιά.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ2
Αντάρτες του ΕΛΑΣ μάχονται φορώντας κράνη που πήραν ως λάφυρα από τους ναζί

Από εκείνη την ώρα και έπειτα σε κάθε στενό της Κοκκινιάς, γύρω από Περιβολάκι, οι μάχες είναι απερίγραπτες, πολλές φορές σώμα με σώμα. Περίπου στις 11 το πρωί, ωστόσο, ο ΕΛΑΣ αρχίζει να υποχωρεί λόγω έλλειψης πυρομαχικών. Οι επιτιθέμενοι ανακτούν την αυτοπεποίθησή τους.

Πίσω από τον κινηματογράφο Ορφέα, σκοτώνεται ο ταγματάρχης των Ταγμάτων Ασφαλείας Λαζάρου, άλλοι οκτώ από το Τάγμα του καθώς και τρεις χωροφύλακες.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο ΕΛΑΣ, με δεδομένο πως πλέον τα πυρομαχικά του λιγοστεύουν επικίνδυνα, ξεκινά γενική αντεπίθεση με την εντολή να είναι πως «μαχόμαστε ακόμα και με τα χέρια»! Η αντεπίθεση έχει ως βασικό στόχο την πλατεία στο περιβολάκι που έχει καταληφθεί από ναζί.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ8

Οι μάχες κρατάνε για σχεδόν τρεις ώρες και οι Γερμανοί οπισθοχωρούν συντεταγμένα προς τον Αη-Γιώργη του Κορυδαλλού και τον Αη-Γιώργη της Νίκαιας όπου και ταμπουρώνονται μέσα στο σχολείο που υπήρχε εκεί (στη συμβολή των οδών Γρεβενών και Ραιδεστού σήμερα). Η Κοκκινιά παραμένει περικυκλωμένη από 1.800 ναζί αλλά για ακόμα μια ημέρα βγαίνει νικήτρια.

Η σχετική έκθεση του 6ου συντάγματος του ΕΛΑΣ αναφέρει ότι οι εισβολείς είχαν 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, ενώ ο ΕΛΑΣ έχασε οκτώ μαχητές του και 20 ακόμα τραυματίστηκαν.

Τετάρτη 8 Μαρτίου, η αποχώρηση των ναζί κι ο τραγικός απολογισμός

ΚΟΚΚΙΝΙΑ6

Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους πέρασαν το βράδυ της 7ης Μαρτίου, κλεισμένοι στο σχολείο. Όταν ξημέρωσε άρχισαν να κάνουν εφόδους σε σπίτια αναζητώντας αγωνιστές του ΕΛΑΣ. Μαζί τους, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυντζανόπουλος ο οποίος φορώντας στολή Έλληνα αξιωματικού βοηθάει στον εντοπισμό μελών του ΕΛΑΣ.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ10
Ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυντζανόπουλος

Οι Γερμανοί βλέποντας πως παρά την υπεροπλία τους δεν θα καταφέρουν να πάρουν την πόλη αρχίσουν σταδιακά να αποχωρούν από την περιοχή. Αλλά κατά την πάγια τακτική τους, αυτό δεν θα το έκαναν αναίμακτα.  Το μεσημέρι εκτέλεσαν τέσσερα άτομα στην πλατεία Αγίων Αναργύρων (πρόκειται για τους υπαστυνόμο Νίκο Σαββαϊδη, το δάσκαλο Γιώργο Βενέτα, τον Δημήτρη Τσακανίκα και τον Τσακάρα, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την δεύτερη μέρα των μαχών). Φεύγοντας από την Κοκκινιά παίρνουν μαζί τους και 300 αιχμαλώτους τους οποίους μετέφεραν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

Οι Γερμανοί απάντησαν στην ήττα που υπέστησαν με βασανιστήρια και εκτελέσεις. Από τους 300 Κοκκινιώτες, οι 37 στήθηκαν στο απόσπασμα στα νταμάρια του Χαϊδαρίου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βασανίστηκαν ανελέητα στα υπόγεια της Γκεστάπο.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

56
σχόλια
 1. avatar Aimilios

  Ειναι αξιο αποριας πως καθε φορα που οι αριστεροι μεταναστες δολοφονουν πολιτες ολα τα ΜΜΕ γεμιζουν με αρθρα για ναζι.
  (Ποτέ για οθωμανους).
  Δολοφονηθηκε Ελληνας, ξανα, απο αριστερο ισλαμιστη αλλοδαπο αλλα επικαιρα ειναι παλι αρθρα της κατοχης;...

 2. avatar αρης1

  για μαθετε καλυτερα ιστορια οχι οπως τη θελει το κκε......

 3. avatar χιτης

  δοξα και τιμη στα ηρωικα ταγματα ασαλειας που τσακισαν τους προδοτες εαμοβουλγαρους κατακτητες και κρατησαν την ελλαδα ελληνικη!

  οι εαμοβουλγαροι κομουνιστες ηταν -και ειναι- μεγαλυτεροι εχθροι απο γερμανους ιταλους αλβανους και βουλγαρους ακομα και απο τους τουρκους κατακτητες.
  οι κομουνιστες αρνηθηκαν να πολεμησουν το 40 ιταλους και γερμανους εισβολεις κατεντολην του αρχηγου τους σταλιν γιατι ηταν συμαχοι τους.
  μετα το 74 οι κομουνιστες πηραν την απολυτη εξουσια στην ελλαδα και διαστρεβλωσαν πληρως την ιστορια με ρεπουσικο ,φιλιο τροπο κανοντας το ασπρο μαυρο και παρουσιαζοντας εμας τους ελληνες ως προδοτες και τους εαμοβουλγαρους κομουνιστες ως πατριωτες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  και οι πανιβλακες χριστιανοδεξιουληδες-αστουληδες το δεχτηκαν και δεν αντιδρουν 42 χρονια τωρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  δεν θα περασει ο εαμοβουλγαρισμος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ποτε ξανα μπολσεβικισμος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. avatar aris1

  τιμη και δοξα στα ταγματα ασφαλειας που δεν αφησαν τα κουμουνια να παρουν την αθηνα και να γινει η ελλαδα κομμουνιστικοκρατουμενη

  1. avatar Vasilis Tsolakis

   Δηλαδη τιμη και δοξα σε αυτους που πηγαν με τους κατακτητες;;; Ωραια λογικη ενος Ελληνα πατριωτη

   1. avatar αρης1

    ακριβως......

    1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

     ακριβως αρη ευγε τιμη σε αυτους που συνεργαστηκαν με τον κατακτητη μαααααλιστα και εσυ θελεις να λεγεσε πατριωτης, αρα οποιος ερχετε να ανοιγουμε τα ποδια μας και να λεμε ευχαριστω σαν ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ που ειστε διοτι ειμαστε αντικουμμουνιστες, και εγω κατα του κουμμουνισμου η μαλλον απολυταρχικων καθεστωτων και νεοναζι αυγουλων ειμαι αλλα δεν θελω κανεναν ξενον να πατησει η αρβυλα του στην χωρα μου ποσο μαλλον να συνεργαστω,εχουμε γεμισει πατριωτες σε αυτην την χωρα μισωντας ο ενας τον αλλον, πες μας τωρα οτι και οι ναζι ηρθαν να μας σωσουν απο τους κουμμουνιστες δεν θα μου φανει καθολου παραξενο

  2. avatar Αννα Φραγκ

   Απάντηση σε: aris1

   \"Οι κατακτητές ενισχύθηκαν με Έλληνες χωροφύλακες, ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες\". ...

   ...\"Από νωρίς το πρωί μέσα στο σχολείο, ο Ι.Πλυντζανόπουλος φορώντας στολή έλληνα αξιωματικού διαλέγει ποιοι από τους αιχμαλώτους Κοκκινιώτες θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου\"..
   Η τελευταία Φώτο τα λέει όλα.

 5. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  https://www.youtube.com/watch?v=RHr_1XWeKNM

  1. avatar Vasilis Tsolakis

   τετραγωνακαι δικο σου
   https://www.youtube.com/watch?v=Ol87N0nxfVs

   1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

    καλημερα παιδια ωραιος μπιλλι ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ ΛΕΜΕ

    1. avatar Vasilis Tsolakis

     τετραγωνακια και ενα για τους φιλους μας και καλα αυτοαποκαλουμενους πατριωτες
     https://www.youtube.com/watch?v=38pUdFRGMJI

     1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

      https://www.youtube.com/watch?v=6ODNxy3YOPU

     2. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

      https://www.youtube.com/watch?v=0Sl5-Cl6LOo max cavalera

  2. avatar Να μη συνηθίσουμε το τέρας

   https://youtu.be/lbrOuxWXY3A

  3. avatar Να μη συνηθίσουμε το τέρας

   https://youtu.be/cCEkuo94X6I

  4. avatar Να μη συνηθίσουμε το τέρας

   Cristian death! Ωραίος ο παίκτης!
   Τετραγωνάκια έχεις ανέβει πολύ στην αντίληψή μου!

 6. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  https://www.youtube.com/watch?v=VpajdIln6w4

 7. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  https://www.youtube.com/watch?v=4vAhiTUkkqQ

 8. avatar do

  ....ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΚΡΑΤΟΥΝ ΓΕΡΑ ΤΗ ΛΟΓΧΗ ΓΙΑ Ν΄ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΓΑ ΟΧΙ!....

 9. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  https://www.youtube.com/watch?v=0VPlzvEP1DQ

 10. avatar do

  ....ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΒΑΣΤΟΥΝ ΓΕΡΑ ΤΗ ΛΟΝΧΗ ΓΙΑ Ν\' ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΓΑ ΟΧΙ!...

 11. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  https://www.youtube.com/watch?v=0gFTp7YQr0Y

 12. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  https://www.youtube.com/watch?v=rvuO2EvCTAE

  1. avatar Να μη συνηθίσουμε το τέρας

   Με τίποτα! Amgel of death το πολυ!

 13. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  https://www.youtube.com/watch?v=-t0affoV5rI

  1. avatar Να μη συνηθίσουμε το τέρας

   Ναι! Το madhouse ήταν το my favourite! Αλλά και αυτό καλό!

 14. avatar Να μη συνηθίσουμε το τέρας

  Στο περβολάκι της Νίκαιας, ήμουν θαμώνας στο club Victoria μέχρι και που έκλεισε το 1988. (Βόμβα από αριστερούς λεχριτες ).
  Τέλεια εποχή!

  1. avatar Vasilis Tsolakis

   Ημουν και εγω εκει θαμωνας σε εκεινο το κλαμπ!!!!!!!!!!!!!!!

 15. avatar fidiakommounistika

  ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΧΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ...κομμουνιστικά φίδια !

 16. avatar Θανάσης Αντωνίου

  Η Ιστορία είναι καταπέλτης. Στην κατοχική Θεσσαλονίκη είχε γραφεί ένα σύνθημα: Οι αλήτες να πάνε στα \"τάγματα\". Μετά μερικές μέρες ήρθε η απάντηση: Οι αλήτες δεν πηγαίνουν στα \"τάγματα\" γιατί έχουν φιλότιμο!!!

 17. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  Επίτηδες το έβαλε το θέμα το τέρας το τεράστιο !!!!!παιδια ξεκολατε οι τάγματασφαλιτες ηταν συνεργάτες των ναζί προδότες και οι κιουκιου εκαναν πολλά λαθοι απλά δεν γνωρίζουμε εάν στην θέση των ναζί ηταν οι σοβιετικοι πόσο πατριώτες θα ηταν τα κιουκιου, διοτι απο οτι φαίνετε μόνο η παρτουκλα μας μας ενδιαφέρει και η ιδεολογία μας τέλος παντον ,είμαι με κινητο γιαυτο και οι τόνοι χιχιχικαι δεν μπορώ να βάλω κανά βιντεακι metal , punk,industrial ,που είσαι ρε Γιάννη Douska να κανουμε κανά προγράμματα όσο θα γίνετε μάχη εδω εάν γίνει χαλαρά τα βλέπω τα πράγματα

  1. avatar Gore

   Μπράβο ρε @τετραγωνε . Εγραψες !
   [...]. Τον Ντούσκαρο τον έχω στο αρθρο του Λεβέντη του μισότρελου ...

 18. avatar Φασιστοφαγος

  Για να μην εχουν μπει ακομα οι φασιστες να σχολιασουν, φαντασου τι εγκληματα εκαναν στην Κοκκινια που ουτε να αρθρωσουν λεξη δεν μπορουν.
  Εκτος κι αν εφυγαν ολοι τους για τριημερο...

  1. avatar Να μη συνηθίσουμε το τέρας

   Κσι να έφυγαν, δεν πήραν μαζί τους το κινητό?

  2. avatar doxakaitimi

   ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΥΖΩΝΩΝ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ....
   κομμουνιστικό δοχείο νυχτός !

 19. avatar Ξεψυρεισμενος

  Σκεφθείτε να ζωντανευαν τωρα αυτοί που εκτελεσθηκαν από τους Φριτσιδες & να μαθεναν την καταληξη του παράδεισου της ΕΣΣΔνα έβλεπαν τους Ψυριζολεχριταδες αγκαλιά με την Φριτς - Μερκελ με το όχι πού βγαίνει ναι & την παραμυθα ότι τα Ψυριζοσυχαματα είναι η συνέχεια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.... ΘΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΣΑΝ

 20. avatar Nick

  Ο ΕΛΑΣ έκανε αρκετά και σοβαρά λάθη,χαρακτηριστική η μαρτυρία του παππού μου προς τη γιαγιά: \"Συλλάβαμε δυό παλικάρια με τη κατηγορία οτι αρνούνταν να προχωρήσουν στις γραμμές μας.\" Οταν τον ρώτησε η γιαγιά μου τι έγινε,το μόνο που της απάντησε ηταν \"Μειοψήφησα\"... Παρόλαυτα,ο ΕΛΑΣ ηταν ο μοναδικός βράχος απέναντι στους φασίστες και τους ντόπιους υποστηρικτές τους. Μεγάλη η νίκη στη Κοκκινιά! Μπράβο στους πολεμιστές που την κράτησαν!

  1. avatar ΔΣΕ

   ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖεος το τρολ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει