Για όλους και για όλα μίλησε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, θέλοντας να παρουσιάσει τη δική του θέση για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr, ο πρόεδρος της ΕΟΚ πήρε θέση για την επόμενη μέρα της ομοσπονδίας, αρνούμενος να παραχωρήσει τα σκήπτρα σε πρώην παίκτη ή παίκτες, μίλησε για τον Ολυμπιακό Β’ και τους αδελφούς Αγγελόπουλους και τόνισε πως δεν έχει ουδεμία σχέση με την ελληνική διαιτησία. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως αν αυτή πάει στον ΕΣΑΚΕ, θα διαλυθεί το ελληνικό μπάσκετ.

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ αναφέρθηκε στην απόφαση του Νικ Καλάθη να σταματήσει του χρόνου από την Εθνική, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, στους Μπακς και στον Θανάση Σκουρτόπουλο, ενώ εξαπέλυσε μία ακόμη επίθεση κατά των ατζέντηδων, οι οποίοι – όπως υπογράμμισε – «στήνουν παιχνίδια και διοικούν».

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες πορείες της Εθνικής, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε:

«Δεν έχουμε κάποια υποχρέωση να κερδίζουμε πάντα. Βρισκόμαστε πάντα ψηλά και είμαστε η 7η καλύτερη ομάδα στην Παγκόσμια κατάταξη. Ανεβήκαμε μία θέση. Αυτό γιατί δεν το γράφουν. Ο κύριος Αυγενάκης είπε πως το μπάσκετ έφτασε στον πάτο. Ποιος είναι ο πάτος; Η έβδομη θέση στον κόσμο; Πάνω από Λιθουανία, Ρωσία, Βραζιλία, Ιταλία, Κροατία, Τουρκία. Σε ποιο άθλημα η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη θέση; Ούτε να πλησιάσουν δεν μπορούν».

Και συνέχισε:

«Είπα ότι ήταν μία από τις αποτυχίες μας. Δεν πετύχαμε τον στόχο μας, αλλά όχι φτάσαμε στον πάτο ή ότι ήταν καταστροφή κι όποια άλλα επίθετα χρησιμοποιήθηκαν. Απαράδεκτα. Χάσαμε έναν πόντο από την Βραζιλία και αυτό ήταν όλο. Και μετά περίμεναν όλοι με το όπλο στο χέρι, δε γίνεται έτσι. Το μπάσκετ παραμένει το πρώτο άθλημα της χώρας, είναι πολύ καλά θεμελιωμένο, έχει ικανούς Έλληνες παίκτες, αλλά όσα γίνονται τελευταία το οδηγούν… Όχι μόνο το ελληνικό μπάσκετ, αλλά φοβάμαι και το ευρωπαϊκό γενικότερα, που πέφτει συνέχεια. Η ανεξέλεγκτη είσοδος φταίει! Ό,τι περισσεύει από την αμερικάνικη αγορά ή γενικά από το εξωτερικό το παίρνουν στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, εις βάρος των Ελλήνων παικτών. Τώρα έχουμε 6 ξένους στις ομάδες. Αν δεις αγώνες εννιά στους 10 είναι αλλοδαποί. Πώς θα αναπτυχθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ; μας λέτε για τις ΚΑΕ… Πέρυσι ήθελαν να αυξήσουν τους 6 ξένους και να τους κάνουν 7. Με πονηρό τρόπο μάλιστα. Να έχουν 7, αλλά να χρησιμοποιούν τους έξι. Και μετά θα μας έλεγαν πως… αφού πληρώνουμε 7 να παίζουν κι οι εφτά. Με πίεση και άρνηση δική μας στην Πολιτεία».

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί περί διαδοχής του στον προεδρικό θώκο της ΕΟΚ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε πολλές ξένες ομοσπονδίες ηγούνται παίκτες θρύλοι των χωρών τους, απάντησε: «Πάντα συνέβαινε αυτό. Γιατί να πρέπει να γίνει στην Ελλάδα; Δεν κατάλαβα. Ας μπουν στη διαδικασία, υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες. Να τους φυτέψουμε; Είναι προσόν ο πρώην παίκτης; Δεν κατάλαβα καλά. Τι είναι; Έπαιξε μπάσκετ εκείνη τη στιγμή και μάλιστα έναντι κάποιας αμοιβής. Τα διοικητικά τους προσόντα δεν κρίνονται από αυτά που έκαναν στο παρκέ. Είναι διαφορετικό το διοικητικό από το αθλητικό μέρος. Άλλα προσόντα χρειάζεται να έχεις. Στη Ρωσία είναι ο Κιριλένκο, τι έκανε; Στην Τουρκία ο Τούρκογλου, ο φίλος μου, τι έκανε; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ο Ντανίλοβιτς στη Σερβία, τι έγινε; Μπορεί τα παιδιά να είναι μια χαρά, δεν έχω τίποτα μαζί τους. Φίλοι μου είναι, με ρωτάνε και τους συμβουλεύω όταν βρισκόμαστε».

Όσο για την απόφαση του Νικ Καλάθη είπε ότι θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει: «Το έχω υπόψη μου κι είναι προγραμματισμένο».

Μάλιστα τόνισε ότι έχει γίνει ήδη αίτηση για το Προολυμπιακό: «Κάναμε ήδη αίτηση. Αν μας δώσουν τα χρήματα γιατί είναι και πολλά τα λεφτά. Αυτό είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε την κίνηση και να φιλοξενήσουμε το Προολυμπιακό τουρνουά. Πλέον είναι υποχρέωση της Πολιτείας να βοηθήσει και να συμβάλλει σε αυτά που ζητάει η FIBA για να το αναθέσει. Το οικονομικό σκέλος δεν μπορεί να το καλύψει η Ομοσπονδία».

Για την Εθνική επανήλθε ο κ. Βασιλακόπουλος:

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έρθει. Το έχει δηλώσει και το έχουμε συζητήσει και μαζί. Θα είναι παρών. Και ο Κουφός και ο Ντόρσεϊ θα έρθουν. Όποιος πάει στο ΝΒΑ πράγματι τα πράγματα γίνονται δύσκολα για να τους φέρεις πίσω. Αν κι αυτοί πλέον σιγά σιγά καταλαβαίνουν πως κάνουν ζημιά στην παγκοσμιοποίηση του μπάσκετ. Οι ομάδες του ΝΒΑ δεν είναι ομάδες. Επιχειρήσεις είναι. Δεν είναι ομάδα. Άλλο ομάδα, άλλο επιχείρηση. Αυτοί που δεν τους αφήνουν, οι διάφοροι Χορστ όπως έλεγαν αυτόν στους Μπακς με διάφορες ανόητες δικαιολογίες. Κάνουν κακό και στο ΝΒΑ, το οποίο ψάχνει μία απήχηση παγκόσμια».

Όσο για τον Θανάση Σκουρτόπουλο είπε:

«Αυτή τη στιγμή προπονητής είναι ο Σκουρτόπουλος και τον στηρίζουμε. Αυτός θα έχει την ομάδα στα «παράθυρα» του Φεβρουαρίου. Θα μείνει ο Σκουρτόπουλος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα προπονητή για την εθνική ομάδα».

«Το Ολυμπιακός Development προσβάλλει την ιστορία του συλλόγου»

Στο κομμάτι των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί περί «εμπλοκής» του προέδρου της ΕΟΚ με τα της διαιτησίας, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ανέφερε:

«Δε ασχολούμαι καθόλου. Καθόλου. Ας βρεθεί ένας που να πει πως τον πήρα τηλέφωνο. Ποτέ. Η διαιτησία από τη φύση της δεν είναι καθαρή. Και ποιος τη βρωμίζει; Οι ίδιοι οι παράγοντες. Αυτοί που διαμαρτύρονται, αυτοί τη βρωμίζουν. Προσπαθούν να επηρεάσουν τον διαιτητή».

Για τις διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού τόνισε: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Αυτά είναι λόγια… Όταν έπαιρνε (ο Ολυμπιακός) τα πρωταθλήματα γιατί δεν μιλούσε για αδικία; Με τους ίδιους διαιτητές τα έπαιρνε. Αυτά είναι μετάθεση ευθύνης. Δεν φταίω εγώ, φταίει ο διαιτητής. Και στο ποδόσφαιρο το ίδιο συμβαίνει, όποιος χάνει βγαίνει και φωνάζει».

Ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε και για τους αδελφούς Αγγελόπουλους:

«Δεν κρίνω τους Αγγελόπουλους. Η παρουσία τους δεν ήταν αρνητική. Από εκεί και πέρα το τι κάνει ο καθένας και πως χειρίζονται τα θέματα των ομάδων τους, ας κριθούν από τη συνέλευση και από αυτούς που υπηρετούν την ΚΑΕ. Για παράδειγμα αυτό το Ολυμπιακός Development με το σήμα του Ολυμπιακού και το 1925, προσβάλλουν την ιστορία του συλλόγου. Είναι μέρες ευθύνης και όλοι οφείλουν να τις αναλάβουν. Δεν χρειάζεται να γίνουν διασπαστικές κινήσεις στο ελληνικό μπάσκετ, πρέπει να το στηρίζουμε. Το τονίζω αυτό».

«Φυσικά θέλω τον Ολυμπιακό στη Basket League. Ιστορικό σωματείο. Εγώ έπαιζα μπάσκετ ήμουν φίλος με τους Σπανουδάκηδες. Είμαι Πειραιώτης. Ειλικρινά και συναισθηματικά μιλώντας, είμαι ενάντια σε όλο αυτό που γίνεται. Απομειώνει τη σημασία και την αξία του Ολυμπιακού και φυσικά τραυματίζει και συνολικά το χώρο. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστιο σωματείο με πολύ μεγάλη απήχηση κοινωνική και λαϊκή. Δεν μπορεί να μένει εκτός ελληνικού πρωταθλήματος. Ας βρουν την άκρη μόνοι τους» ανέφερε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την άποψή του και για τους ατζέντηδες:

«Αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα διακινείται, διοικείται θα έλεγα ακόμη από τους ατζέντηδες. Μεσολαβητές είναι, όχι μάνατζερ που τους λέτε. Το διακινούν όπως θέλουν, κάνουν έναν τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος αφαιρείται από το αθλητικό κίνημα. Όπως θέλουν και όπου θέλουν. Μολύνουν το αποτέλεσμα. Ποιοι στήνουν τα ματς παγκοσμίως; Ήδη γίνεται προσπάθεια να αλλάξει αυτό. Η “σκοτεινή μπίζνα δισεκατομμυρίων που έφτιαξε τους superagents” είναι η έρευνα του Guardian και της Marca. Αυτή η έρευνα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι ατζέντηδες καταναγκάζουν σε κινήσεις και ενέργειες το αθλητικό κίνημα. Αυτά όλα έχουν διαστρεβλώσει τα πάντα. Αυτοί στήνουν παιχνίδια. Όλοι οι παίκτες έχουν μεσολαβητές, μεσίτες βασικά. Υπάρχουν ολόκληρα γραφεία που τα διοικεί ένας μεσίτης. Σε αυτά συμμετέχουν προπονητές, διοικητικοί παράγοντες, διαιτητές και παίκτες ακόμη παγκόσμιας εμβέλειας. Η κατάρα του αθλητικού κινήματος είναι οι ατζέντηδες. Όχι μόνο στα ομαδικά αθλήματα, αλλά και σε ατομικό άθλημα. Αυτοί πουλάνε ό,τι θέλουν. Το ρήμα «πουλάω» είναι εμπορικό, δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό».

Πηγή: gazzetta.gr