Από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και ο Πελέ απεβίωσε σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας λόγω επιπλοκών του καρκίνου του παχέος εντέρου, τόσο το ίδρυμά του Pelé Foundation όσο και η Σάντος έκαναν καμπάνια ώστε το όνομα να γίνει λέξη και να μπει σε λεξικό. Μερικούς μήνες μετά η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα.

Το πορτογαλικό λεξικό Michaelis, ένα από τα πιο δημοφιλή στη Βραζιλία, πρόσθεσε το «Pelé» ως νέο επίθετο στην ηλεκτρονική του έκδοση. Έτσι το παρατσούκλι του θρυλικού Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, έγινε κι επίσημα συνώνυμο του «εξαιρετικός, ασύγκριτος, μοναδικός».

Η εκστρατεία που έγινε συγκέντρωσε πάνω από 125.000 υπογραφές, ενώ τα ΜΜΕ της Βραζιλίας έγιναν… μεγάφωνα της προσπάθειας ώστε η λέξη να συμπεριληφθεί σε λεξικό και να αναγνωριστεί η λέξη «Pelé» όπως χρησιμοποιείται και στην καθημερινότητα των Βραζιλιάνων και να υποδηλώνει το μεγαλείο του «βασιλιά» του ποδοσφαίρου.

Και τώρα, οι εκδότες πίσω από τα λεξικά Michaelis ανακοίνωσαν ότι η λέξη θα συμπεριληφθεί άμεσα στην ψηφιακή έκδοση του πορτογαλόφωνου λεξικού και στην έντυπη έκδοση μόλις εκδοθεί η επόμενη.

Το λήμμα έχει ως εξής: «pe.lé adj. Κάτι ή κάποιος έξω από τα συνηθισμένα, που λόγω της ποιότητας, της αξίας ή της ανωτερότητάς του δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα ή κανέναν, όπως ο Πελέ, ψευδώνυμο του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (1940-2022), ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών- εξαιρετικός, ασύγκριτος, μοναδικός».

Το Pelé Foundation, φιλανθρωπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε για να διατηρήσει την κληρονομιά του Πελέ, δήλωσε ότι πρόκειται για έναν κατάλληλο φόρο τιμής στον «βασιλιά».

«Η έκφραση, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για κάποιον που είναι ο καλύτερος σε αυτό που κάνει, έγινε αιώνια μέσα από τις σελίδες του λεξικού!», έγραψε στο Twitter.

Ο Πελέ πέθανε τον Δεκέμβριο σε ηλικία 82 ετών και ήταν ο μοναδικός παίκτης που είχε κατακτήσει τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο, οπότε θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που κράτησε δύο δεκαετίες, σημείωσε το ρεκόρ των 1.281 γκολ με τη βραζιλιάνικη ομάδα Σάντος, την εθνική ομάδα της Βραζιλίας και τη Νιού Γιόρκ Κόσμος σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια.